İYİ Parti üzüm üreticilerine sahip çıktı


İYİ Parti Tarsus İlçe Başkanı Daniyel Mercan öncülüğünde Tarsus Killik mevkiinde düzenlenen Üzüm Üreticilerinin Sorunları Hakkındaki basın toplantısına; İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı ile çok sayıda partili, çevre mahallelerden pek çok muhtar ve üzüm üreticisi katıldı.

 

Tarih : 24 Temmuz 2022 Pazar 10:52

Basın toplantısında söz alan Kocamaz; Geçtiğimiz yıla göre bu yıl maliyetlerin; mazotta 7 liradan 25 liraya gelerek yüzde 250, ortalama kalite bir ton ilacın 500 liradan 1.500 liraya çıkarak yüzde 200, sulamanın 1 liradan 3,5 liraya yükselerek yüzde 250, işçiliğin 100 liradan 215 liraya ulaşarak yüzde 115 arttığına dikkat çekti. Üretici maliyetlerinin fırladığını vurgulayan Kocamaz, buna karşın ıskarta üzüm alan firmaların geçtiğimiz yıla göre bu yıl ki fiyatlarını yalnızca yüzde 25 artırmasını eleştirdi. Kocamaz, alım fiyatları düşük kaldı dedi. 2022’de Tarsus’ta damla sulamalı üzüm üretiminin bir dekardaki ortalama maliyetinin 6.262 lira olduğunu vurgu yapan Kocamaz, bu koşullarda 1 kg üzümün üretim maliyetinin 3,1 lira olduğunu buna karşın firmaların ıskarta yaş üzüm alım fiyatını 2,25 lira gibi düşük bir fiyattan açıkladıklarını söyledi. Verilen teklifin üretim maliyetinin yüzde 30 altında, zararına satış anlamına geldiğini söyleyen Kocamaz, ıskarta üzüm alan firmalara açık çağrıda bulunarak en kısa sürede fiyatların en az 3 liranın üzerine çıkarılması gerektiğini vurguladı.

TARIMDA KAZANÇ ODAKLI YENİ BİR MODEL KURULACAK

Her yıl özel sektörle üreticilerin karşı karşıya geldiğine dikkat çeken Kocamaz, sorunun devletin piyasayı düzenleyici rol üstlenmemesinden kaynaklandığını belirtti. İYİ Parti’nin iktidara geldiğinde devletin piyasayı düzenleyeceğini, tarımda da kazanç odaklı yeni bir model kuracağını ifade eden Kocamaz, tohum tarlaya düşmeden, süt sağılmadan ürünün maliyeti ve kar miktarı ilan edilecek dedi. Üretici ne ekeceğini, ne kadar ekeceğini, ne kadar maliyetle ekeceğini ve ne kadara satacağını önceden bileceğini söyleyen Kocamaz, böylece üretici önceden kazancını bileceği için belirsizliğe mahkûm olmayacağını, üretim kararını zarara uğramadan daha sağlıklı verebileceğini, özel sektöründe önünü daha rahat görebileceğini vurguladı. İster üzüm, ister süt, ister fındık üretimin adı ne olursa olsun artık tarımda referans fiyatı, müdahale fiyatı ve fark fiyatı gibi yenilikçi uygulamaları hayata geçireceklerini söyleyen Kocamaz, tarımda belirsizliği ve zararı ortadan kaldırarak istikrarı ve karlılığı sağlayacaklarını vurguladı.  İYİ Parti iktidarında pamuk, fındık gibi ürünlerin yanı sıra üzümün de stratejik ürün kapsamında değerlendirileceğini söyleyen Kocamaz, üzüm üretiminin destekleneceğini, sanayide işlenmesinin ise teşvik edileceğini söyledi. İYİ Tarım, İYİ Türkiye’nin Meral Akşener ile mümkün olduğunu, Türk çiftçisinin hak ettiği güzel günlere İYİ Parti ile geçeğini söyleyen Kocamaz, az kaldı biz geleceğiz, sorunları biz çözeceğiz. Türk Tarımı İYİ’leşecek, Türkiye İYİ’leşecek diyerek konuşmasına son verdi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA