Üretici tedirgin ve karamsar!


Girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin karamsar ve tedirgin olduğunun altını çizen Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan, “Üreticilerimizin şuan en büyük sorunu moral ve motivasyon. Onların şuan moral ve üretim için motivasyona ihtiyaçları var. Bu yem fiyatlarıyla üretim yapılamaz. Mutlaka desteklemelerin artarak devam etmesi lazım. Son 2-3 aydır tam sıkıntıdayız. Üreticiler artık sürüsüne koç katmıyor, kestirip de kurtulayım gözüyle bakıyor. Arpanın kilosu 8, buğdayın kilosu 7 TL olmuş. Besiye alınan bir hayvan günde 2 kilo arpa yer. 500 tane hayvanınız olduğunu düşünün ve günlük maliyeti siz düşünün. Bu girdi maliyetleriyle üretim yapılmasının imkanı yok. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanımızın üreticinin yüreğine su serpecek bir açıklama yapması lazım” dedi.

 

Tarih : 16 Temmuz 2022 Cumartesi 20:11

Necdet TAŞ

Mersin’de hayvancılık yapan Yörükler girdi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Zorlu sosyal yaşam koşullarına rağmen üretimden vazgeçmeyen üretici artan yem fiyatları nedeniyle neredeyse üretimden vazgeçecek noktaya geldi. Girdi maliyetleri nedeniyle üreticinin karamsar ve tedirgin olduğunun altını çizen Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan “Türkiye’nin mutlaka üretmesi lazım. Üretemezsek tükeniriz. Bir ülkenin parasının değerini o ülkenin üretim gücü gösterir. Bu yüzden de enflasyonla mücadele etmek istiyorsak üretim gücümüzü mutlaka arttırmalıyız. Hayvancılık gerçekten çok zorlu bir meslek. Karda, kışta, yağmurda çamurda bu işi sürdürmek zorundasınız. Enflasyon, girdi maliyetlerinin artması üreticiyi zorluyor. Aynı zamanda biz de göçer hayvancılık yapıyoruz. Yaz aylarında Konya, Karaman ve Niğde’ye göç eden göçerlerimiz var. Benim ailem de halen göçerlik yapıyor. Mersin yaz aylarında çok sıcak olduğu için hayvanlarımızın sağlıklı bir ortamda beslenmeleri gerekiyor. Bunun için yaylalara göçüyoruz. Hayvanlarımız yaylalarda daha sağlıklı ve doğal beslenme şansı buluyor. Bu da ürettiğimiz ürünlerin de doğal olmasını sağlıyor. Bu bakımdan göçer hayvancılık çok önemli” şeklinde konuştu.

“DESTEKLEMELER ARTMALI”

Devletin üreticilere desteğine de değinen Akdoğan, “Geçtiğimiz günlerde anaç koyun desteklemelerimizi ödedik. 2021 yılının desteklemelerini ödüyoruz. Üreticilerimize seslenmek istiyorum; bazı üreticilerimiz desteklemelerin çok az olduğundan şikayetçi. Haklılar çünkü son 6 ay içerisinde ülke olağanüstü şartlarda geçti. Girdi maliyetleri nerdeyse 3 katına çıktı ancak bu verilen destek ödemeleri 2021 yılı ödemeleriydi. Yani o dönemki enflasyona göre ayarlanmış rakamlardı. 2022 yılı için çok ciddi bir artış olacağından emin olsunlar. 2021 yılı için anaç koyun desteklemelerinde 27 milyon civarında ödeme yaptık. Yine hayvan ıslahı projelerimiz var. Burada da yine 8 milyona yakın bir destek ödememiz yapıldı. Yine sürü büyütme desteğimiz var. Sürüsünü çoğaltan üreticilere hayvan başına 125 TL ödememiz var. Onun da parası hesaplara yatırıldı. Yine çoban desteğimiz var. Çoban istihdam etmede Türkiye’de birinciyiz. Ülkemizin içinden geçtiği ekonomik sıkıntıya rağmen destekler hesaplara yatırıldı. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım-Orman Bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“ÜRETİCİLER TEDİRGİN”

Üreticilerin üretimden kopma noktasına geldiğini ifade eden Akdoğan, “Üreticilerimiz şuan tedirgin çünkü yem fiyatları son 3 ayda inanılmaz şekilde arttı. Geçen yıl 2.5 TL olan arpanın kilosu şuan 8 TL civarında satılıyor. Bu rakamlarla hayvancılığın ve üretimin sürdürülmesinin imkanı yok. Geçen seneyi atlattık. Çünkü o zaman Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile üretici arasında köprü olup yemlerin dağıtılmasına aracılık ettik. Yaklaşık 6 bin civarında üreticimize bu yemleri ulaştırdık. Ancak Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte zorlu süreç tekrardan başladı. Geçen yol zaten büyük bir kuraklık yaşamıştık bir de bunun üstüne savaş başlayınca işler daha da zorlaştı. Çünkü TMO’nun getireceği arpa ve yemler savaş bölgesinden gelecekti. 2021 yılı felaket bir yıldı bizim için ancak 2022 daha kötü başladı ve devam ediyor. Savaşla birlikte gemiler limanlardan hareket edemedi ve bunun neticesinde de fırsatçılar ortaya çıktı ve yem fiyatlarını bir anda 4 katına çıkardı. Şuanda sahada gördüğüm en büyük sorun, mesela koç katım zamanı geldi ancak sürüye koçlarını katmayan üreticilerimiz var. Gelecekten karamsar olan üreticilerimiz var. Üreticinin moral ve motivasyonu düşmüş durumda. Ama onlara da şunu söylemek istiyorum; bizim yapacak başka işimiz yok. Orta Asya’dan göç edip, Anadolu’ya yerleştiğimizden bu yana bu mesleği sürdürüyoruz ve hiç bırakmadık. Üretimden lütfen vazgeçmeyin. Ülkemiz bu krizi de atlatacaktır” şeklinde konuştu.

“ORMANLARIN EN BÜYÜK KORUYUCUSU YÖRÜKLER’DİR”

Desteklemelerde artış olacağının altını çizen Akdoğan, “Üreticilerimizin bir başka sorunu da otlatma meselesi yani mera problemidir. Orman Bölge Müdürlüğümüz ile sürekli istişare halindeyiz. Bunu  minimum seviyeye indirmeye gayret ediyoruz. Muhtarlarımızla da diyaloglarımız iyi. Çünkü burada onların da desteği çok önemli. Bakın ormanların en büyük koruyucuları Yörüklerdir. Geçen yıl Mersin’de meydana gelen orman yangınlarına ilk müdahaleyi yapan Yörükler oldu. Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde neredeyse hiç orman yangını göremezsiniz. Keçilerin hiç girmediği alanlarda yangın tahribatı daha fazla oluyor. Bazı yerlerin otlatmaya kapatılması nedeniyle resmen coğrafyanın kaderiyle oynanıyor” dedi. Ortadoğu ülkelerine 250 bin civarında küçükbaş hayvan ihraç ettiklerini kaydeden Akdoğan, “Neden bizden alıyorlar? Bizi çok sevdiklerinden dolayı değil. Bizim ürettiğimiz hayvanların kalitesini çok iyi bildiklerinden dolayı bizim ürünlerimizi tercih ediyorlar. Bizim hayvanlarımız doğal ortamda doğal yemlerle besleniyor. Biz bu ihracı yapınca birileri çıkıp, ‘Ülkede hayvan varlığı kalmadı hepsini Arap ülkelerine sattılar’ şeklinde açıklamalar yapıyor. Bu konuda saçma sapan açıklamalar yapılıp siyasi konulara malzeme yapılmaya çalışılıyor. Bu doğru bir şey değil. Bunların yüzünden bizim ihracatımız engellendi. Sektörümüz sıkıntıya girdi. Hayvan ihracatı yeniden ivedilikle açılmalı. 60 milyon hayvanımızdan sadece 250 bin tanesini ihraç etti. Yani yüzde 1 bile değil. İhracatın önemine vurgu yapılıyor ama bizim ihracat yapmamıza engel olunuyor. Bizim ithalata ihtiyacımız yok, zaten üretim fazlamız var. O yüzden başka ülkelere ihracat yapıyoruz. Üretici eğer kazanırsa daha da fazla üretir. Üretici kazandığı zaman sürüsünü genişletmek için daha çok çalışıyor ama kazanamadığı zaman karamsarlığa kapılıp sürüyü küçültüyor” dedi.

“ÇOBAN SORUNU YAŞIYORUZ”

Yörükler’in son yıllarda çoban sorunu yaşadığına da dikkat çeken Akdoğan, “Üreticilerimizin şuan en büyük sorunu moral ve motivasyon. Onların şuan moral ve üretim için motivasyona ihtiyaçları var. Bu yem fiyatlarıyla üretim yapılamaz. Mutlaka desteklemelerin artarak devam etmesi lazım. Son 2-3 aydır tam sıkıntıdayız. Üreticiler artık sürüsüne koç katmıyor, kestirip de kurtulayım gözüyle bakıyor. Arpanın kilosu 8, buğdayın kilosu 7 TL olmuş. Besiye alınan bir hayvan günde 2 kilo arpa yer. 500 tane hayvanınız olduğunu düşünün ve günlük maliyeti siz düşünün. Bu girdi maliyetleriyle üretim yapılmasının imkanı yok. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanımızın üreticinin yüreğine su serpecek bir açıklama yapması lazım. Çok zor şartlarda zaten üretim yapıyoruz. Suyumuz yok, elektriğimiz yok. Tankerlerle su taşıyoruz. O yüzden bu kadar zor şartlarda üretim yapan üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alması gerekiyor. Bir diğer sorunumuz çoban sorunu. Gençlerimiz artık bu işi yapmak istemiyor. Biz de bu mülteci çobanlarla karşılıyoruz. Belli bir sonra artık mülteciler de bu işi yapmak istemiyor. Suriyeliler mesela artık yapmak istemiyor. Afgan çobanlar var ama onlar da alternatif bir iş buldular mı hemen kaçıyorlar. Bizim gençleri yeniden bu işe yani hayvancılığa ve üretime heveslendirmemiz lazım. Onların yaşam şartlarını iyileştirmemiz lazım. Bizim oraya interneti götürmemiz lazım. Hayvancılık yaparak belki daha fazla para kazanacak olan gençler şehre kaçıp asgari ücret almayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!








 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA