Meslek Liselerini tercih edin!


Öğrencilerin meslek liselerini tercih etmesi konusunda çağrısını yineleyen MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Meslek lisesi memleket meselesi. Ortaokulu bitiren yeni mezun gençler LGS tercihlerini yaparken lütfen rica ediyorum Meslek Liseleri, Teknik Liseleri tercih edin. Okulu bitirdiğinizde meslek sahibi olarak işe başlayın. Bir de meslek liselerinden mezun olanlar Avrupa’da çalışabilecek sertifikaya da sahip oluyor. İlle herkesin üniversiteye gitmesine gerek yok. Aranan eleman olmak için bu liseleri tercih edin” dedi.

 

Tarih : 7 Temmuz 2022 Perşembe 12:17

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Sun RTV’de Detay Programında Ali Gürkan Şamiloğlu’nun sorularını yanıtladı. Meslek Liseleri’nin önemi üzerinde duran Kızıltan, “Kurumsal firmalar tercih ediliyor ve personel bulma sorunu yaşamıyor ama küçük ve orta ölçekli firmalarda sorun var. Daha önce zorunlu eğitim beş yıldı. İlkokulu bitiren ve okumak istemeyen çocukları çırak olarak bir işyerine gönderiyorlardı. Çıraklık Eğitim Merkezi’nde de haftada 2 gün okula gidiyor kalan günlerde çocuk işyerinde çalışıyordu ve bu sistem sürekli usta yetiştiriyordu. 3 senede kalfa sonra usta oluyordu. Ustalık belgesi alıp işyeri açabilme yetisine kavuşuyordu. Sonrasında eğitim sistemi gelişti. 4+4+4 12 yıl olunca çocuk 18 yaşında mezun oldu ve o yaştaki çocuk sanayide çalışmak istemedi ve çekirdekten eleman yetiştiremez olduk.

“HER TORNA ATÖLYESİ BİR OKULDUR”

 Her torna atölyesinin bir okul olduğunun altını çizen Kızıltan, “Küçük ve orta ölçekli işletmeler Türk sanayisine eleman yetiştirir. Kendi elemanını kendisi yetiştirir. Tabi devlet desteğiyle. Devlet öğrencinin sigortasını yapardı, maaşın bir kısmını verirdi. Eğitim sistemi değişince bu bağ koptu.  Herkes belediyeleri iş kapısı olarak görüyor. Bana her gün müracaat geliyor beni belediyeye yerleştir diye. Başka yerde iş bulayım. Yok. Belediye istiyorlar. Belediyelerin iktisadi teşekkülleri var. Buralarda korkunç derecede şişmiş eleman kadrosu var. Türkiye genelinde binlerce genç oralarda atıl vaziyette çalışıyor. Eğitim sistemi zamanında bozulmasaydı, eğitim konusundaki tutkular olmasa böyle olmazdı. Herkes Elon Musk, Steve Jobs olma derdinde. Mersinde il genelinde 70 tane meslek lisesi açılmış. Mesleki ve teknik lise var. Burada 52 alan, 154 dal var. Her mesleğe eleman yetiştiriyor bu okullar: Mesleki ve teknik okulların görevi öğrencilere belirli iş kollarıyla ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıkları kazandırmak. İş dünyasına entegrasyon ve kişilik geliştirmeyi sağlayan bir sistemdir. Doğrudan gerçekçi bir sistem kurmalıyız. İleri seviyedeki ülkeler ne yapmışsa bizim de gerçekçi bir sistem kurmamız lazım. 20 Temmuz’a kadar öğrencilerin lise tercihini yapması lazım. Bunu yaparken mutlaka mesleki ve teknik liseyi tercihi öncelemeleri lazım. Çünkü mesleki ve teknik liseden mezun olan bir öğrenci iş hayatına çabuk girebiliyor. Okurken iş hayatının içinde oluyor çünkü bir işletmede staj yapıyor. Staj döneminde işletme o öğrenciyi değerlendiriyor ve okul bitince işi hazır oluyor.

“HERKES MASA BAŞI İŞ ARIYOR”

Herkesin masa başı iş aradığına dikkat çeken Kızıltan, “Bizim öğrenciler masa başı iş arıyor. Çocuklara mühendis olacağım, avukat olacağım, doktor olacağım diye düşündürülüyor. Oysa bu eğitimi alan çocuklar boş geziyor. Mesleki okulu bitirmiş bir öğrencinin iş bulamaması gibi bir durum yok. Son 20 yıldır gençler kolaya kaçmaya yönlendiriliyor. Altın bileziğin senin mesleğin, bu olursa her zaman değerlendirebilirsin. Gençler buna yönlendirilmeli. Gençlerimizin yapacağı tek şey çalışmaya ve meslek sahibi olmaya inanmak. Aranan şey ihtiyaç duyulandır. Bu nedenle aranan eleman olmak gerekiyor. Aranan eleman olmak için de meslek sahibi olmanız gerekiyor. Yüksek öğrenimine devam etmek istiyorsan aynı dalda ek puanla çok büyük avantajla devam edebilirsin. Önce rahatı değil çalışmayı düşünmeli gençler. Çalışmadan hiçbir şey olmuyor. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne demiş? ‘Tek bir şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak’. Alın teri dökmeden para kazanmak yok. Değerli öğrenciler bu mesleki ve teknik liselerde çok gelişmiş laboratuvarlar da var. Bilgisayar alanında gelişmiş laboratuvarlar, gelişmiş tezgahların olduğu, CNC tezgahların, lazer cihazların bulunduğu imkanlar var. Orada bir mesleği en iyi şekilde öğrenebilir, mezun olduğunuzda aranan eleman olabilirsiniz” dedi. Tercih konusunda velilere de seslenen Kızılan, “Velilere de seslenmek istiyorum çocuklarınızın düşüncelerinize önem verin. Benim çocuğum şu olsun demeyelim. Çocuğum ne olmak istiyorsun diye sorup yeteneği ne onu anlayalım. Bir de teknik öğretmen meselesi var. Bu kadar çok teknik okulumuz var ve daha da yapılacak. Burada eğitim verecek öğretmenlerin de üst düzey eğitilmesi gerekiyor. Mevcut öğretmenlerimizin de bilgilerinin güncellenmesi lazım. Yeni teknolojilere adapte olmaları lazım. Eğitim konusu sadece öğrenciden ya da okul binasından ibaret değil. Son olarak meslek lisesi memleket meselesi. Ortaokulu bitiren yeni mezun gençler LGS tercihlerini yaparken lütfen rica ediyorum Meslek Liseleri, Teknik Liseleri tercih edin. Okulu bitirdiğinizde meslek sahibi olarak işe başlayın. Bir de meslek liselerinden mezun olanlar Avrupa’da çalışabilecek sertifikaya da sahip oluyor. İlle herkesin üniversiteye gitmesine gerek yok. Aranan eleman olmak için bu liseleri tercih edin” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA