Sulama ücreti çiftçinin belini kırıyor


Tarımda en büyük sorunun girdi maliyetleri olduğunun altını çizen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Tarımın yapısal sorunları var ama bugün en büyük sorun tarımın girdi maliyetleri, girdi maliyetlerinden bizim bahsetmemiz gerekiyor. Çiftçilerimizin borcu 255 milyar lirayı geçmiş, bir çuval gübre alamıyor çiftçimiz. Besicimiz 380 liraya, 390 liraya yem alamıyor; ineklerimiz karnındaki yavrularla kesime gidiyor. Çiftçimiz, üreticimiz, üretimden uzaklaşıyor. Çiftçilerimiz suya ulaşamıyor. Mersin’de bir dekar narenciye bahçesinin sulama ücreti 760 lira, Erdemli’de bin 260 lira” dedi.

 

Tarih : 18 Haziran 2022 Cumartesi 16:15

GIDA GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Hükümetin tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin zor günler geçirdiğini ifade eden CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Özellikle ülkemizde bu kadar kıymetli olan bir alanda maalesef bir tarım envanteri yok. On bir yıl Ziraat Odası Başkanlığı yaptım, Mersin'de tarımın gelişmesi için her türlü çabayı verdim,  her toplantıda tarım teşkilatlarından gelen arkadaşlara şunu söyledim: “Mersin'de hangi alanda, hangi çeşit ürünü ne kadar üretiyoruz?”  Bu niye önemli? Değerli arkadaşlar, bu geleceğimizi de planlamamız için çok önemli. Çünkü su kaynakları azalıyor, dünyada tarım toprakları azalıyor, kirleniyor, doğa artık çok farklılık gösteriyor, hastalık ve zararlılar çok başa bela bir hâle geldi. Üretim yapamıyor çiftçi, çiftçi üretmeye çalışsa baş edemiyor zararlılarla. Dolayısıyla nüfus artarken gıda güvenliği, gıda güvencesi sağlanması gerektiği noktasından da hareket etmemiz gerekiyor tarımda” dedi.

ÇİFTÇİ SUYA ULAŞAMIYOR

Tarımın yapısal sorunları olduğunu ancak en büyük sorunun tarımın girdi maliyetleri olduğunun altını çizen Gökçel, “Girdi maliyetlerinden  bizim bahsetmemiz gerekiyor. AKP plansız, programsız bir tarım politikası uyguladığı için çiftçilerimizin borcu 255 milyar lirayı geçmiş,  bir çuval gübre alamıyor çiftçimiz. Ülkemizde, Anadolu'da yem ham maddesi arpa, buğday, soya, mısır yetişmesine rağmen hayvan üreticimiz, besicimiz 380 liraya, 390 liraya yem alamıyor; ineklerimiz karnındaki yavrularla kesime gidiyor. Çiftçimiz, üreticimiz, üretimden uzaklaşıyor. 4 milyon 800 bin hektar arazi tarım dışına çıkartıldı. Şu anda, çiftçilerimizin zarar ettiği gerekçesiyle 6,1 milyon hektar arazi ekilip dikilmiyor. Çiftçilerimiz suya ulaşamıyor. Burada rakamlar var, vereceğim ama Mersin’de bir dekar narenciye bahçesinin sulama ücreti 760 lira, Erdemli’de bin 260 lira” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA