Ormanlık alanlar konut alanı mı oluyor?


Mersin’in Mezitli ilçesine bağlı Bözon ve Çavak mahallelerinde yer alan ormanlık alanların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ormanlık alan dışına çıkarılmasını TBMM gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Mersin’de yer alan ormanlık alanların ormanlık vasfından çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir? Mersin’e bağlı Bözon ve Çavak mahallelerinde yer alan ormanlık alanlarda TOKİ aracılığıyla konut yapılacağı iddiaları doğru mudur? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın söz konusu alanlara ilişkin planlamaları nelerdir?” diye sordu.

 

Tarih : 15 Haziran 2022 Çarşamba 10:30

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’in Bözon  ve Çavak mahallelerinde yer alan ormanlık alanların Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ormanlık alan dışına çıkarılmasını TBMM gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

KONUT ALANI MI OLACAK?

Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi: “AKP iktidarı tarafından inşaata dayalı ekonomi modeli doğrultusunda hazine arazileri, ormanlık alanlar, rekreasyon alanları ve kamusal alanlar imara açılmaktadır. Bu alanların imara açılması, Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının imar kararlarıyla gerçekleştirilmektedir. Kararların çıkarılmasından sonra TOKİ aracılığıyla hazırlanan nazım imarı planları, belirli kişiler ve kurumların ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir.  Mersin’de son zamanlarda AKP’nin inşaata dayalı politikalarına bağlı olarak imara açılması planlanan kamusal alanların sayısı artmaktadır. Mersin Mezitli ilçesine bağlı Bözon mahallesinde 2842 parselde yer alan toplam 594 bin 943 m2’lik ormanlık alanın 53 bin 995 m2’lik alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile orman tanımının dışına çıkarılmıştır. Ayrıca Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Çavak mahallesinde 111 ada 1 No’lu parselde yer alan toplam 214 bin 509 m2’lik alan yine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ormanlık sahası dışına çıkarılmıştır.  Her iki alanda konut yapılmasına dair TOKİ tarafından nazım imar planı hazırlandığı iddia edilmektedir. İnşaata dayalı ekonomiyle ormanlık alanların imara açılması hem iklim değişikliği hem de ormanlık alanların gelecek nesillere aktarılması açısından tehdittir.  Çevre, Şehircilik Bakanlığı, Mersin’de yer alan ormanlık alanlara konut yapılması projelerinden ivedilikle vazgeçmelidir.” Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: Mersin’de yer alan ormanlık alanların ormanlık vasfından çıkarılmasının gerekçeleri nelerdir? Mersin’e bağlı Bözon ve Çavak mahallelerinde yer alan ormanlık alanlarda TOKİ aracılığıyla konut yapılacağı iddiaları doğru mudur? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın söz konusu alanlara ilişkin planlamaları nelerdir?”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA