Mersin’de dekara 310 lira olan fatura 670 lira oldu


TBMM Genel Kurulu’nda “Gıda Fiyatlarındaki Artış” üzerine konuşan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Elektrik fiyatlarına yaptığınız zam yüzünden çiftçiler sulama pompalarının, besici ahırının elektrik faturasını ödeyemiyor. Mersin’de çiftçilerin, geçen sene sulama birliğine dekara 310 lira ödediği sulama ücreti bu sene 760 lira arkadaşlar, 760 lira. Bu sene Mersin’de müthiş bir don zararı oldu; narenciyeler, meyve bahçeleri dondu, seneye ürün veremeyecek ağaçlar. Meyve bahçelerinde bir tek meyve yok” dedi.

 

Tarih : 27 Nisan 2022 Çarşamba 10:56

HDP’nin TBMM Genel Kurulu’nda “Gıda Fiyatlarındaki Artış”ın araştırılması amacıyla verdiği Meclis Araştırma Önergesi üzerine konuşan CHP’li Gökçel, AKP’nin tarım politikalarını eleştirdi. Bütün tarım ürünlerinin yetiştiği ülkemizde gıda krizini konuşmanın acı olduğunu vurgulayan Gökçel, “Bütün tarım ürünlerinin yetiştiği bir ülkede gıda enflasyonunu konuşmak ne kadar acı değil mi? Böyle bereketli topraklarda vatandaşlarımız gıda ürününe ulaşamıyor. Gıda fiyatları çok pahalı, peki, neden artıyor? AKP'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle artıyor. Çünkü çiftçimiz üretemiyor, plansız, ithalata dayalı, yerli üreticiyi yok sayan bir AKP var iktidarda” dedi.  AKP iktidarının tarımsal veriler hazırlamadığını ve bir programı olmadığına değinen Gökçel, “AKP'nin tarımsal ve hayvansal üretim envanteri yok, veri tabanı yok. Şu anda memleketimizde hangi alanda ne yetişiyor, ne kadar yetişiyor, ne kadar hayvan varlığımız var, bunu bilmiyoruz, Tarım Bakanı da bilmiyor. Elimizde bir veri olmazsa üretimimizi nasıl planlayacağız? Gıda enflasyonunu düşürmek için tarımı planlamak gerekiyor. Üretici desteklenmeli, üreticiyi desteklerseniz cefakâr çiftçimiz her şeyin en güzelini üretir ama siz çiftçiyi toprağını süremeyecek hâle getirdiniz” diye tepki gösterdi.

“MERSİN’DE DEKARA 310 LİRA OLAN FATURA 670 LİRA OLDU”

Tarımsal maliyetlerin arttığını vurgulayan Gökçel, “Mazotu AKP 22 lira yaptı, çiftçi tarlasını nasıl sürsün? Bir tek sebze fidesinin tanesi 7 lira, çiftçi bunu nasıl alıp tarlasına diksin? 25 kiloluk göz taşı 1.500 lira, ilacın yanına yaklaşılmıyor, çiftçi hastalık ve zararlara karşı nasıl mücadele etsin? Sizin yüzünüzden gübre fiyatları o kadar arttı ki çiftçi tarlasına gübre atmadan ekim yapıyor; besiciler yem alamadığı için zarar ediyor, süt ineklerini kesime gönderiyor; anası da gidiyor, danası da gidiyor. Çiftçi maliyetlerin altında eziliyor, siz de gidip yurt dışından pahalıya hayvan ithal ediyorsunuz, tarım ürünü ithal ediyorsunuz. Sizin ithalatçı bir iktidar yapınız var” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sırasında Mersin’de sulama fiyatlarına da değinen Gökçel, sulama maliyetindeki artışa dikkat çekti. Gökçel, “Elektrik fiyatlarına yaptığınız zam yüzünden çiftçiler sulama pompalarının, besici ahırının elektrik faturasını ödeyemiyor. Mersin'de çiftçilerin, geçen sene sulama birliğine dekara 310 lira ödediği sulama ücreti bu sene 760 lira arkadaşlar, 760 lira. Bu sene Mersin'de müthiş bir don zararı oldu; narenciyeler, meyve bahçeleri dondu, seneye ürün veremeyecek ağaçlar. Meyve bahçelerinde bir tek meyve yok. Geçen sene suladığının, yaptığı masrafın karşılığını alamayacak olan çiftçi bu sene yeni dönem için de ağacını kurtarmak için verdiği suyun parasını ödemek zorunda kalacak. Bunu vicdanınız kabul ediyor mu?” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA