Kira fiyatları can yakıyor!


Mersin başta olmak üzere ülke genelinde konut ve kira fiyatlarındaki artışlarla ilgili konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “Yüksek fiyatlar il-ilçe ayrımı yapmadan can yakmaya devam ediyor. Mersin ve İstanbul’da 2+1 evlerin kirası 3 bin liradan başlıyor. Ankara ve İzmir’de yine yüzde 100’e yakın bir artış yaşanmıştır. Planlama yok, imar yok, çevre değerlendirme yok, istatistiki veri toplama, değerlendirme yok, depremsellik ölçütleri yok; kısaca, sağlıklı ve kaliteli yaşamın kriterleri gözetilmiyor. Buna rağmen, yurttaşlarımız konut edinmede reel değerlerin çok ötesinde, rant baronlarının belirlediği fiyatlarla karşılaşmaktadırlar” dedi.

 

Tarih : 20 Nisan 2022 Çarşamba 14:19

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin başta olmak üzere ülke genelinde konut ve kira fiyatlarındaki artışlarla ilgili konuşan  İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “Ülkemiz derin bir ekonomik krizin ortasındadır. Ekonomik göstergelerimiz her geçen gün biraz daha erirken pahalılık, yoksulluk, geçim zorluğu had safhaya ulaşmıştır. Halkımızı, kötü ekonomi politikaları mağdur etmiştir. Bu acı tabloya bir de aşırı artan konut ve kira fiyatları eklenmiştir. Enflasyon oranını aşan konut fiyatı artışlarından dolayı Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener “Milletimiz için bırakın ev satın almak, artık kiralamak bile neredeyse imkânsız hâle geliyor.” diyor. Bakınız, Merkez Bankası tarafından yayınlanan Konut Fiyat Endeksi raporu, söz konusu hazin durumu ortaya koymaktadır. 2022 yılı Ocak ayında nominal olarak yüzde 77,4 artış varken bu, bir ay sonra, Şubat ayında yüzde 96,4’e tırmanmıştır arkadaşlar, dikkatinizi çekiyorum. Burada da inşaat maliyeti, malzeme endeksi ve konut fiyatı artışları söz konusu. Bakınız, burada malzeme yüzde 113’lere kadar tırmanmıştır. İşte, iktidarın kötü yönetiminin, cahil inadının, israfının, ihanetinin milletimize kestiği acı fatura budur” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI RANT BARONLARI BELİRLİYOR”

Yapılan bilimsel araştırmaların da bahsi geçen resmî verileri desteklediğine dikkat çeken Çelik, “Nitekim, BETAM araştırmalarında inşaat maliyetinin metrekare fiyatı bir önceki yıl yaklaşık 3.500 lirayken bugün 7.500 liranın üzerine çıkmıştır. En çok artışın yaşandığı il de benim ilim olan Mersin’dir yüzde 141’le; onu İstanbul ve Aydın takip etmektedir. Bu, hak mıdır? Bu, reva mıdır? Bu, adalet midir? Enflasyon resmî açıklamada yüzde 61,14 iken yüzde 100’leri aşan fiyatlara karşı yapılacak hiçbir iş yok mudur? Devletimizin bu denli âciz hâle gelmesine seyirci mi kalacağız? Kira fiyatlarına gelince, bu konuda da benzer bir tabloyla karşı karşıyayız; yüksek fiyatlar il-ilçe ayrımı yapmadan can yakmaya devam ediyor. Mersin ve İstanbul’da 2+1 evlerin kirası 3 bin liradan başlıyor. Ankara ve İzmir’de yine yüzde 100’e yakın bir artış yaşanmıştır. Ülkemiz çok yönlü ve çok boyutlu büyük bir saldırı altındadır. AKP, izlediği politikalarla devletin bütün direnç noktalarını tahrip ederek ülkeyi âdeta müstevlilerin işgaline ve nüfuzuna hazır hâle getirmiştir. Türk milletinin serveti yağmalanmıştır. Çekilen acıların, ızdırapların, çilelerin asıl nedeni, Türk devletine olan, en hafifiyle, kayıtsızlıktır. Bütçenin bütünüyle tek bir kişinin emri doğrultusunda harcanıyor olması, yolsuzluklar bir tarafa, yanlış tercihlerle verimsiz alanlara yatırım yapılması asla kabul edilemez. İşte, bu miyop ve hastalıklı bakış açısı, konumuz olan konut politikalarında da kendini göstermektedir. Planlama yok, imar yok, çevre değerlendirme yok, istatistiki veri toplama, değerlendirme yok, depremsellik ölçütleri yok; kısaca, sağlıklı ve kaliteli yaşamın kriterleri gözetilmiyor. Buna rağmen, yurttaşlarımız konut edinmede reel değerlerin çok ötesinde, rant baronlarının belirlediği fiyatlarla karşılaşmaktadırlar. Tabiatıyla, çoğu yurttaşımız konut edinememektedir. Diğer taraftan, malumunuz olduğu üzere, bir göçmen cenneti yapılan ülkemiz artık dövizle konut üzerinden vatandaşlık satılır hâle düşürülmüştür” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA