Bölgede seçim AK Parti ile HDP arasında geçer!


Seçim tartışmalarıyla birlikte Kürt seçmenin tercihlerinin ne yönde olacağı da merak konusu. Yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde açıklanan anketleri değerlendiren Akil Gençler Platformu Genel Başkanı Delil Ateş, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde seçimin AK Parti ile HDP arasında geçeceği görüşünde. Bölgede yine en güçlü iki partinin HDP ve AK Parti olduğuna dikkat çeken Ateş, “AK Parti Kürt seçmenin en çok oy verdiği partidir. Hayat pahalılığının Türkiye genelindeki etkisini Kürt seçmen üzerinde de görmekteyiz. Bundan dolayı Türkiye genelinde AK Parti oylarında yaşanan düşüşler Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde de görülmektedir” dedi.

 

Tarih : 9 Nisan 2022 Cumartesi 13:02

Hüseyin KIRKGÖZ

Seçim tartışmalarıyla birlikte Kürt seçmenin tercihlerinin ne yönde olacağı da merak konusu. Yaklaşan 2023 seçimleri öncesinde açıklanan anketleri değerlendiren Akil Gençler Platformu Genel Başkanı Delil Ateş, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde seçimin AK Parti ile HDP arasında geçeceği görüşünde.

“AK PARTİ KÜRT SEÇMENİN EN ÇOK OY VERDİĞİ PARTİDİR”

Kürt seçmenin 2023 seçimleriyle ilgili tavrını değerlendiren Ateş, “Net olarak gördüğümüz HDP ve AK Parti arasında oyların büyük çoğunluğunun dağılacağı yönündedir. HDP’nin kemikleşen yüzde 7-8 arasında bir oyu bulunmaktadır. Seçimin olduğu dönemin konjonktürüne göre bu oy oranında artış ve azalışlar meydana gelmektedir. HDP üst yönetiminde 7 Haziran seçimlerinde vurguladığı bir emanet oyda bulunmaktadır. Bu oy HDP’nin barajı geçmesi için CHP tarafından aktarılan bir oydur. HDP’nin şuan için herhangi bir baraj sorunu bulunmamaktadır. Bundan dolayı da o emanet oy gelmeyecektir. Hatta bölge de Deva Partisi ve Gelecek partisi mitinglerini HDP’nin desteklediğine yönelik iddialar da bulunmaktadır. AK Parti Kürt seçmenin en çok oy verdiği partidir. AK Parti döneminde Kürtler üzerindeki inkâr ve ret politikaları tamamen ortadan kalkmıştır. Kürtler bu süreçte televizyon kanalına, üniversite de Kürt dili ve edebiyatı bölümü, Kürtçe seçmeli ders gibi birçok haklara sahip olmuştur. Yine Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illere üniversiteler, havaalanları, hastaneler ve duble yollar gibi ciddi hizmetler götürülmüştür. Bu da AK Parti’nin Kürtler arasında desteklenen en güçlü parti olmasını sağlamıştır. Şuanda yine en güçlü iki parti HDP ve AK Parti’dir. Hayat pahalılığının Türkiye genelindeki etkisini Kürt seçmen üzerinde de görmekteyiz. Bundan dolayı Türkiye genelinde AK Parti oylarında yaşanan düşüşler Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde de görülmektedir. Bu süreci değerlendirmek için muhalefet partilerinin özel olarak yaptığı çalışmaları görmekteyiz. Ancak şuanda Kürt seçmenin muhalefet partilerine yönelik büyük çapta bir yönelimleri de görülmemektedir. Bundan dolayı da seçmenin 2023 seçimleriyle ilgili kararları da önümüzdeki günlerde daha da belirginleşecektir.

“KAYYUMLAR HALKLA DEVLET ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR”

Bölgede HDP’nin 2019 Yerel Seçimlerinde kazandığı belediyelere atanan kayyumların da başarılı bir şekilde görevini sürdürdüğünü iddia eden Ateş, “Kayyum olarak atanan kaymakamların bazıları halkla devlet arasında çok iyi köprü görevi gördüler. Çok güzel çalışmalarda bulunan kayyumlar oldu. Hatta bazı kayyumlar görev yerlerinin değişmesinden dolayı ayrıldıkları yerlerdeki vatandaşlar tarafından gözyaşları içerisinde yeni görev yerlerine yolcu edildiler. Kendi ilçem olan Derik’te görev yapan Hakan Kafkas Derik’le özdeşleşen bir sima oldu. Hala Deriklilerle görüşür. Ankara’ya giden Deriklilere kapıları sonuna kadar açık. Yine yakından tanıdığım eski Hani kayyumu Turan Soğukoluk Hani’yi özlediği gibi Hanililer de onu özlemektedir. Kayyumların samimiyeti devletin samimiyetidir. Bundan dolayı da iyi çalışmalar yapan kayyumlar devletin vatandaş üzerindeki yanlış algısını kırma yönünde büyük sorumluluklar üstlenmişlerdir. Ve birçok yerde de bu algıyı kayyumlar yıkmıştır” ifadelerini kullandı.

“AŞİRETLERİN ESKİSİ KADAR SİYASİ GÜCÜ YOK”

Bölgede aşiretlerin geçmiş yıllara göre siyasi gücü bulunmadığını ifade eden Ateş, “Aşiretler bölgenin gerçekliğidir. Aşiretler eski gücünü modern dönemde korumamakla beraber tamamen de kaybetmemiştir. Son dönem dernekleşme, federasyon gibi oluşumlar üzerinden tekrardan aşiretler toparlanmaktadır. Ancak aşiretlerde tek ses dönemi bitmiştir. Aynı aşiretten farklı siyasi partilerde birden fazla adayın çıktığını görmekteyiz. Buda oyların bölünmesine sebep olmaktadır. Siyasi partiler aday belirleme süreçlerinde aşiret reislerine ve bölge ki kanaat önderlerine öncelik vermektedir. Çok partili döneme girdiğimiz günden beri bu böyle olmuştur.2023 seçimlerinde de benzer durumla karşılaşacağımızı öngörüyorum. Çünkü bölgeye giden muhalefet parti genel başkanları aşiret liderleriyle özel görüşmeler yapıp şimdiden onlara adaylık sözleri vermektedir.2023 seçimlerine Aşiretlerin etkisi mutlaka olacaktır. Genç Kürtler 1990’lı yılların acı olaylarını ne kadar yaşamasa da o günlerin ailelerinde yarattıkları travmayı çok iyi biliyorlar. Çatışmalı bir sürece tamamen karşılar. Silahların gölgesinin olmadığı huzurlu günlerin artık daimi olmasını istiyorlar. Her evde üniversite okuyan gençler var. Ve onların önceliği iş bulmak. Hiçbir genç harabeye dönmüş şehirler istemiyor. Hiçbir genç tedirgin bir hayat istemiyor. Gençler gelecekleriyle ilgili muğlaklık istemiyor. Gençler kardeşlik içerisinde yaşayacakları bir hayat istiyor” şeklinde konuştu. Evlat nöbetlerini sürdüren Diyarbakır anneleri ile ilgili de konuşan Ateş, “Diyarbakır annelerinin tavrı büyük bir devrim niteliğindedir. Çünkü PKK karşısında hiçbir zaman ailelerin böyle açık bir şekilde karşı duruşu olmamıştır. Önce görmezden gelinen bu duruş hem PKK’nın hem de HDP’nin moral ve motivasyonunu yerle bir etmiştir. Annelerin evlat hasretiyle yüreklerinin yanmadığı bir Türkiye için her zaman hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Ülke hepimizin. Birlik ve beraberlik içerisinde ülkemize sahip çıkmalıyız” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA