Mersin’de hem ihracat hem de ithalat arttı


2021’in Ocak-Ekim döneminde Mersin’in ihracat hacmi yüzde 29’luk artışla yaklaşık 3,3 milyar dolara; ithalat hacmi yüzde 28’lik artışla 3 milyar dolara yükseldi. Yılın on ayında ihracat ile ithalat artış hızı arasındaki makasın daralmasıyla dış ticaret fazlası yüzde 39’luk genişlemeyle 302 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

 

Tarih : 12 Ocak 2022 Çarşamba 14:35

Adem GÜNEŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Ekim ayının göstergeleri açıklandı. Buna göre yılın “10 aylık döneminde dış ticaret hacmi artışında imalat sanayi sektörü belirleyici olurken; tarım sektörü de katkı sağladı. Aynı dönemde ülke gruplarına göre ihracattaki artışta Avrupa; ithalatta ise Asya ülkeleri öne çıktı. Geçen yılın üzerindeki seyrin devam ettiği Mersin’in ihracatı Ekim’de yıllık yüzde 30’luk; aylık bazda yüzde 20’lik artışla 429 milyon dolara ulaşarak yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Aylık bazdaki artışta tarım sektöründe yer alan “tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar” ile “turunçgiller” alt sektörleri etkili oldu. 2021’in ikinci çeyreğinden itibaren yıllık artış eğilimi ivme kazanan ithalat hacmi Ekim’de yüzde 36’lık büyümeyle 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise imalat sanayi sektöründe yer alan “gıda ürünlerinin imalatı” ile “rafine edilmiş petrol ürünleri” alt sektörlerindeki daralmanın etkisiyle yüzde 24’lük azalış kaydetti.

İTHALATIN BAŞINI PETROL ÜRÜNLERİ ÇEKTİ

Yılın on ayında ihracat ile ithalat artış hızı arasındaki makasın daralmasıyla dış ticaret fazlası yüzde 39’luk genişlemeyle 302 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 2021’in on aylık döneminde imalat sanayi sektörü hem ithalat hem de ihracat hacmi artışı geçen yılın üzerinde gerçekleşti. İhracatta söz konusu artışta “gıda ürünlerinin imalatı”; “rafine edilmiş petrol ürünleri” ile tarım sektöründe yer alan “tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar” etkili oldu. İthalatta ise “rafine edilmiş petrol ürünleri”; “kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı” ile “tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar” en fazla artış kaydedilen alt sektörler olarak öne çıktı.  2021’in Ocak-Ekim döneminde İlimiz ihracatı içerisinde yüzde 44’lük payla ilk sırada yer alan Asya ülkeleri ihracatı yüzde 12’lik artışla 1,4 milyar dolara; yüzde 38’lik payla diğer önemli pazarımız olan Avrupa ülkeleri yüzde 43’lük artışla 1,2 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde Afrika ülkeleri ihracatı ise yüzde 78’lik güçlü büyümeyle 481 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ASYA ÜLKELERİNDEN İTHALAT ARTTI

Asya ülkelerinde geçen yılın on ayında gözlenen ihracat azalışı 2021’de yerini artışa bırakırken; Avrupa ülkelerinde ise artış hız kazandı. Başlıca tedarikçi ülke grubumuz olan Asya ülkeleri ithalatı 2020’nin Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 44’lük artışla 1,1 milyar dolara; Avrupa ülkeleri ise yüzde 38’lik artışla 994 milyon dolara yükseldi. Avrupa ülkeleri ithalatı 2021’de yön değiştirerek artışa geçerken; Asya ülkeleri ise artış hızını geçen yıla göre yükseltti. Yılın on aylık döneminde 180 ülkeye ihracat, 137 ülkeden ithalat gerçekleştirilen İlimizde; ihracat yapılan ülke sayısı önceki yıla göre 7 adet; ithalat yapılan ülke sayısı ise 4 adet arttı. İhracatta ülke yoğunlaşmasında; toplam ihracat hacminin yüzde 37’sini oluşturan Irak, Rusya Federasyonu ve Mısır; ithalatın yüzde 28’ini oluşturan Rusya Federasyonu, Çin ve A.B.D. ilk sırada yer aldı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA