Amaç TOKİ’ye yer açmak mı?


Mersin’deki bazı mahallelerdeki yerlerin orman sınırları dışarısına çıkarılmasını Meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Mersin Büyükşehir Belediye’sinin görüşüne gerek duymadan bir gecede böyle bir karar alınması ne derecede doğru bir yaklaşımdır? Alınan bu karardaki amaç, çeşitli gerekçeler altında TOKİ’ye arazi açmak mıdır?” diye sordu. İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar da, “Bu yerler kimlere takdim edilmiş, buralar kimlerin hesabına geçecektir? Hiçbir oyuna, hileye meydan bırakmadan takipçisi olacağız” dedi.

 

Tarih : 10 Ocak 2022 Pazartesi 13:15

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Mersin’deki bazı mahallelerdeki yerlerin orman sınırları dışarısına çıkarılmasını Meclis gündemine taşıdı. Daha henüz geçtiğimiz yaz ormanlık alanlarımızın büyük bir kısmı yanıp kül olmuşken Cumhurbaşkanlığınca alınan bu kararın doğru olmadığını ifade eden CHP’li Başarır, “Alınan kararda gerekçe olarak bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmediği söyleniyor. Keşke alınan kararın ekinde ne gibi bilimsel çalışmalar yapıldığını da yazsalardı. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden görüş almaya bile gerek duymadan bir gecede böyle bir kararın alınması tam olarak ben yaptım oldu anlayışından başka bir şey değildir.” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN NEDEN GÖRÜŞ ALINMADI?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu önergesinde; “6 Ocak 2022 tarih ve 5085 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Mersin İli, Yenişehir İlçesi, Çavak Mahallesi, Mezitli İlçesi Bozön Mahallesi, Bozyazı İlçesi, Tekmen Mahallesi, Çamlıyayla İlçesi, Çayırekinliği Mahallesi, Mut İlçesi, Narlı Mahallesi ve Akdeniz İlçesi, Evci Mahallesi ve Ankara’nın bazı mahallelerinde bulunan yerleri orman sınırları dışarısına çıkarılmasına karar verilmiştir. Alınan kararda da gerekçe olarak bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler veya 28/4/2018 tarihinden önce yerleşim yeri bulunan yerler denilmiştir” ifadelerine yer veren Başarır, şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Henüz geçtiğimiz yaz aylarında Mersin ili dahil olmak üzere ortaya çıkan orman yangınları ülkemizi kasıp kavurmuşken böyle bir kararın alınması ne derecede doğrudur? Böyle bir karar alınırken Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden görüş alınmamasının gerekçeleri nelerdir? Mersin Büyükşehir Belediye’sinin görüşüne gerek duymadan bir gecede böyle bir karar alınması ne derecede doğru bir yaklaşımdır? Gerekçede belirtilen bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yer olmadığı görüşüne hangi inceleme ve araştırmalar sonucunda karar verilmiştir? Bilimsel olarak ne gibi çalışmalar yapılmıştır da bu karar verilmiştir? Alınan bu karardaki amaç, çeşitli gerekçeler altında TOKİ’ye arazi açmak mıdır? Ülkemizdeki ormanlık arazilerimiz büyük çapta çıkan yangınlarla heba olmuşken alınan bu karardan vazgeçilecek midir? 2018 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar hangi illerde, ne kadar alan  orman sınırları dışarısına çıkarılmıştır?”

DUTAR: “TALAN ETTİRMEYECEĞİZ”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar ise, “Cumhurbaşkanı imzasıyla umuma ait geçen yerler, orman sınırları dışına çıkarılmıştır. Bu yerler kimlere takdim edilmiş, buralar kimlerin hesabına geçecektir? Halbu ki bu yerler umuma aittir ve devlet hazinesidir. Ayrıca en büyük Nas bunların millet adına korunması üzerinedir. Evet! Bu hakikatin sevkiyle İYİ Parti olarak bu hareketin, Göz kırpmadan, aman vermeden, hiçbir oyuna, hileye meydan bırakmadan takipçisi olacağız. Artık bir karış devlet hazinesinin, millete ait toprak parçasının talan edilmesine, birilerine peşkeş çekilmesine tahammülümüz yoktur. Sahipsiz bir milletin, vatanın batması haktır. Lakin bizler sahip çıktıkça bu vatan batmayacaktır. Düsturunca sahip cıkacağız, takip edeceğiz, talan ettirmeyeceğiz” dedi.

 AKTAY: “MERSİN’İN ORMANLARI MERSİNLİLERDEN KAÇIRILIYOR”

Düzenlemeye bir tepki de CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay’dan geldi. İktidarın, Mersin’in ormanını, yaylasını, denizini, toprağını ranta çevirmek için yaptığı hukuksuzlukların haddi hesabı olmadığını iddia eden Aktay, “Yenişehir, Mezitli, Bozyazı, Çamlıyayla, Mut ve Akdeniz ilçesindeki bazı ormanlık alanların Cumhurbaşkanı kararıyla orman sınırları dışına çıkarılması da Mersin’i yağmalama girişimlerinden bir yenisini oluşturuyor. Orman olarak korunmasında yarar görülmediği ve tarım alanına dönüştürülmesi mümkün olmadığı gerekçesiyle bu alanlar orman statüsünden çıkarılıyor ve “yandaşa rant alanı” statüsüne alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kitabını yazdım” dediği ekonomi işte bu ekonomidir. Vatandaştan alıp yandaşa aktarma ekonomisidir. İktidar, ormanlık alanlar hakkında, “Orman olarak korunmasında yarar yoktur” deyip işin içinden çıkamaz. Bu ülke, orman niteliğini yitirmiş alanları yeniden orman haline getirecek bilgiye ve iradeye fazlasıyla sahiptir.  Mersin’in ormanlarını Mersinlilerden kaçırmaya çalışanlara karşı hukuki ve siyasi mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.  Mersin’i yağmalamaya kalkanlara hak ettikleri cezayı hep birlikte sandıkta vereceğiz ve kamu adına, ülke adına kaybedilen ne varsa hepsini telafi edip, yerine koyacağız” dedi.    

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA