Limanda keşif, dışarda eylem!


Mersin Limanı’nın genişlemesine yönelik açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine yeni atanan bilirkişiler yeniden keşif yaparken Atatürk Parkı’nda ve Liman A kapısı girişinde toplanan çevreciler duruma tepki gösterdi. Keşif heyetine tepki gösteren Mersinliler, ‘Atatürk Parkı halkındır halkın kalacak’ sloganı attı. Eyleme katılan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Şehirler ve limanları bir bütündür. Bir şehrin liman işletmesi, o şehrin iradesini hiçe sayarak varlığını sürdüremez. Hiçbir liman işletmesi, hiçbir şirket, bir şehirle kavga ederek ayakta kalamaz. Hukukun, bilimin, Mersinlilerin onayını almadan, Mersin Limanını istediğiniz gibi büyütüp, genişletemezsiniz. Hukukun sınırlarını, Mersinlinin sabrını daha fazla zorlamayın” dedi.

 

Tarih : 17 Kasım 2021 Çarşamba 14:17

Necdet TAŞ

Mersin Limanı’nın genişlemesine yönelik açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine yeni atanan bilirkişiler yeniden keşif yaptı. Hatırlanacağı üzere Adana Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi tarafından da uygun görülmüştü ancak Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi’nin (MIP) İstanbul Teknik Üniversitesi Konut Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü döner sermaye adına ücret yatırmak suretiyle Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyelerinden oluşan heyetten kapasite artışının sorun teşkil etmediğini içeren bir rapor aldı. Bu rapor doğrultusunda Mersin 2. İdare Mahkemesi 5 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturarak Mersin Limanı’nda yeniden keşif yaptı. Keşif öncesi Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin (MERÇED) dayanışma çağrısı ile kentteki çevreciler, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek liman genişleme projesine tepki gösterdi.

ASLAN: “İZİN VERMEYECEĞİZ”

Burada konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Atatürk Parkına sahip çıkmak için burada toplandıklarını ifade ederek, “Atatürk Parkında liman genişleme projesine karşı açmış olduğumuz davanın geçmişte yapılan keşfinde bilirkişi heyeti bilimsel olarak lehimize verdiği rapor doğrultusunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak tekrar yeni bilirkişi heyeti atanarak yeni keşfin yapılmasını doğru bulmuyoruz. Kentimizde son zamanlarda yaşam alanlarımıza ve özellikle yeşil alanlarımıza rant uğruna ciddi saldırılar yapılmaktadır. Bu saldırılar her geçen gün artmaktadır. Bu saldırlar doğamızı katlederek çevremizi kirleterek, sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadır. Ormanlarımız gençleştirme adı altında, özellikle Erdemli’de ardıç ağaçları maden ocakları arama çalışmaları için vahşice yok edilmektedir. MIP’nin mevcut limanı Atatürk Parkına doğru genişleme projesi bir rant projesidir. Bu proje hukuksuzdur ve kent yaşamına bir saldırı olup, Atatürk Parkının yok olmasına neden olacaktır. Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersinde tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Keşif heyetinden bilimsellikten doğadan ve halktan yana karar vermelerini talep ediyoruz. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Bundan sonrada mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: “ANA KONTEYNER LİMANI PROJESİ PAS GEÇİLİYOR”

Eyleme katılan Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin ise son zamanlarda limanda hiçbir şey gözetmeden büyütme çalışmaları yapıldığına dikkat çekerek, “Ana konteyner limanını pas geçerek yapılan büyütme çalışmaları gözü para ile bürümüş insanların gaspından başka bir şey değildir. Bu süre önce MERÇED, TMOBB İl Koordinasyon Kurulu ve Mimarlar odasını bu süreçte çağırıp polyannacılık oynamaya çalışsalar da bununla ilgili oyuna gelmeyeceğiz. Bu süreç insan yaşamına ve çevreye karşı olan bir süreçtir. Paranın ve rantın öne çıktığı bir kurgudur. Atatürk Parkını yok eden büyümenin önüne durulması gerekiyor” dedi. Yenişehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Akkaş ise “Kalbin yaşadığı yer akciğerdir. Akciğer olmazsa yaşayamazsınız. Atatürk Parkı Mersinlilerin kalbidir, ilk göz ağrısıdır. Buranın değişik amaçla kullanılmasına asla müsaade edilmemeli” diye konuştu.

AKTAY: “MERSİNLİNİN SABRINI DAHA FAZLA ZORLAMAYIN”

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ise, “Şehirler ve limanları bir bütündür. Bir şehrin liman işletmesi, o şehrin iradesini hiçe sayarak varlığını sürdüremez. Hiçbir liman işletmesi, hiçbir şirket, bir şehirle kavga ederek ayakta kalamaz. Hukukun, bilimin, Mersinlilerin onayını almadan, Mersin Limanını istediğiniz gibi büyütüp, genişletemezsiniz. Herkesin üzerinde uzlaştığı yeni bir liman yeri belirlenmişken,  “yatırım yapıyorum” diyerek, Mersin’in şehir merkezini katledemezsiniz.  Konteynerleri getirip şehrin ortasına yığamazsınız. Mersin’i ve bu ülkeyi, bir kâr ve rant alanı gibi görenler, şunu iyi bilsinler ki, bir dönemin sonuna geldik. Hiç kimse bu iktidarla ilişkilerine güvenmesin. Çevreye ve insan sağlığına zarar veren, kentsel dokuyu tahrip eden, akıl dışı, sözde yatırımlarla para kazanmanın devri kapanıyor. Gelin, Mersin’in ortak aklına, Mersinlinin vicdanına itibar edin. Şehircilik ilkelerine, kamu yararına aykırı olduğu mahkeme kararıyla tespit edilmiş bu projeden vazgeçin. Hukukun sınırlarını, Mersinlinin sabrını daha fazla zorlamayın” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından çevreciler Atatürk Parkı’nda Liman A kapısına kadar yürüyerek keşif heyetinin içeri girmesini bekledi. Çevreciler keşif heyeti araçlarla içeri girerken alkış tutarak “Atatürk Parkı halkındır halkın kalacak” sloganları attı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA