Kadınlar, Çilem Doğan için ‘Beraat’ istedi


Kendisine şiddet uygulayan ve kendisini seks işçiliğine zorlayan kocasını öldürdüğü için yargılanıp 15 yıl hapis cezası alan ve ardından da kefalet ücreti ödenerek serbest kalan Çilem Doğan’ın Yargıtay’da görülecek davası öncesi kadınlar Mersin’de sokağa çıktı. "Çilem’e ve şiddete karşı kendini savunan tüm kadınlara sahip çıkıyoruz" diyen kadınlar Ankara’daki davaya çağrı yaptı.

 

Tarih : 21 Ekim 2021 Perşembe 12:34

Adem GÜNEŞ

Yıllarca evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakılan ve defalarca devlet kurumlarına başvuru ve şikayette bulunan Çilem Doğan, alınan koruma kararlarının yetersizliği ve tehditlerin ardından aynı erkek tarafından seks işçiliğine zorlanmış ve ölümle tehdit edilmişti. “Ölmemek için öldüren” ve tutuklanan Çilem Doğan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'tahrik ve iyi hal indirimi' ile 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çilem Doğan'ın avukatı 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne müvekkilinin uygun görülecek adli kontrol tedbirleriyle tahliye edilmesi için talepte bulundu. Mahkeme heyeti ise Çilem Doğan'ı 20 Haziran 2016'da 50 bin TL kefaletle tahliye etti. Dava ise Yargıtay'a gönderildi, ancak henüz karar verilmedi. Yargıtay eğer Doğan’ın cezasını onarsa genç kadın 15 yıl hapis cezası nedeniyle tekrardan cezaevine girecek. Konuyla ilgili eylem düzenleyen Mersin Kadın Platformu, “Özsavunma cezalandırılamaz” diyerek Doğan’ın yarın görülecek duruşmada tutuklanmamasını istedi.

“ÖZ SAVUNMA CEZALANDIRILAMAZ”

Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla Pozcu Koton önünde toplanan kadınlar, basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Nasibe Keskin,  “Çilem yaşayabilmek için öz savunmasını uygulamak zorunda bırakıldı. Çilem’in sözü aklımızda; “Hep erkekler mi öldürecek.” Var olan erkek devlet, erkek yargı kadınları, lgbti+ları katleden erkeklere iyi hal, haksız tahrik indirimi gibi indirimler uygulayıp katilleri ödüllendirirken, yaşamını savunan kadınların özellikle cinsel şiddet ve seks işçiliğine zorlanması beyanlarını kabul etmiyor ve kadınları yaşamlarını savunduğu için cezalandırmaya çalışıyor. Çilem’in davasında da bu oldu. Ve anlık gelişen fiziksel öz savunma halini “kimliğini değiştirip kaçsaydın, estetik olsaydın” diyerek haksız göstermeye çalışıyorlar. Ancak kadın cinayetlerinden ve yaşamlarımızdan biliyoruz ki kadınlar devlet koruması olmadığı ve toplumsal normlar sabretmeyi, alttan almayı öğütlediği için sabretmeyi deniyor. Sabredilmeye çalışılan o anda ise yaşamsal tehdit, şiddet hiç bitmiyor. Başka çaresi kalmadığı zamanda da kadınlar öz savunmasını uygulamak zorunda bırakılıyor. Bir katil, suçlu aranıyorsa biz o katili söyleyelim! Çilem’in bunca yıl görmüş olduğu şiddetin kaynağı ataerkil sistem ve Çilem’i korumayan erkek devlettir! Aynı şekilde yaşamını savunmak için öz savunma uygulamak zorunda bırakılan ve cezalandırılan kadınlardan, lgbti+lardan ve Çilem’den vazgeçmiyoruz. Çilem Doğan hepimiziz. Öz savunmasını uygulayan kadınlar, lgbti+lar hepimiziz. Ve birbirimizden vazgeçmiyoruz. Öz savunma cezalandırılamaz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA