Çiftçi borç ekiyor haciz biçiyor


TBMM Genel Kurulunda tarım sektöründe yaşanan sorunlara ilişkin konuşan CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Başka ülkelerin çiftçisini ihya ediyorsunuz. Çiftçi eskiden yağmur duasına çıkardı, şimdi de elektrik parasını ödeyebilmek için duaya çıkıyor. Mersin, narenciyenin başkenti ancak üreticiler zirai ilaç bile kullanamıyor. Çiftçi, tarlasını sürecek mazot alamıyor; sulama yapacak, elektrik borcuna para bulamıyor; sulama birliğine borcu boyunu aşmış, ödeyemiyor. Çiftçi borç ekiyor, haciz biçiyor” dedi.

 

Tarih : 13 Ekim 2021 Çarşamba 16:30

ÇİFTÇİ MAĞDUR EDİLİYOR

Uygulanan yanlış tarım politikaları sebebiyle çiftçinin mağdur olduğunun atını çizen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “AKP'nin uyguladığı yanlış ekonomi ve tarım politikaları nedeniyle çiftçi her gün daha fazla borçlanıyor, borcu borçla kapatmaya çalışıyor. Çiftçi borç ekiyor, haciz biçiyor. Biz "Çiftçiyi ihya edelim, çiftçiye ürettirmezsek yiyecek ekmek bulamayız." diye bas bas bağırdık. Bugün çiftçimiz artık toprağını ekmeyi bıraktı. 2002 yılında lideriniz ‘Çiftçi sayısını azaltacağız.’ dedi, bunu da başardınız” dedi.  Artan maliyetlere dikkat çeken Gökçel; “Bugün can gübrenin fiyatı 4 bin 50 lira, amonyum sülfat 3 bin 600 lira, üre 6 bin 800 lira, DAP 7 bin 400 lira, potasyum nitrat 5 bin 500 lira, mazot 7 bin 650 lira. Çiftçi eskiden yağmur duasına çıkardı, şimdi de elektrik parasını ödeyebilmek için duaya çıkıyor. Mersin, narenciyenin başkenti ancak üreticiler zirai ilaç bile kullanamıyor. Çiftçi, tarlasını sürecek mazot alamıyor; sulama yapacak, elektrik borcuna para bulamıyor; sulama birliğine borcu boyunu aşmış, ödeyemiyor. Çiftçi, gübre vermeden, ilaç yapmadan, su kullanmadan üretim yapmaya çalışıyor, buna rağmen binbir güçlükle yetiştirdiği narenciye dalında kaldı arkadaşlar, dalında; alıcı gelmiyor. Çiftçinin geldiği durum bu” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA”

İktidarın pandemi sürecinde çiftçilere destek vermediğini iddia eden Gökçel, “Pandemi döneminde tüm dünya çiftçisine, üreticisine hibeler verdi, destekler verdi; AKP, çiftçisini borca batırdı. Bugün, Ağustos 2021 itibariyle tarım sektörünün piyasaya, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu 220 milyar lirayı aştı. Siz eğer çiftçinin hakkını çalmasaydınız, çiftçi bugün toprağından ve üretiminden vazgeçmeyecekti. Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez” diye konuştu.  Narenciye üreticisinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Gökçel, “Şunu iyi bilin ki bu alanda yaptığınız her türlü baskı aslında çiftçiye zarar veriyor. Hangi alanda biliyor musunuz? Ürün tedarikçilerine, hallere ve tarladan, bahçeden ürün alan tüccara, ihracatçıya yaptığınız ve kestiğiniz ceza onlara bir sıkıntı yaratmıyor; çiftçiye baskı yaratıyor, çiftçiyi bitiriyor. Bugün Çukurova'da mayer limon dalında bekliyor; mandalina yetişti, okitsu dalında bekliyor. Eskiden bu ürünlerin ihracatına tonda 110 dolar verilirdi arkadaşlar, 110 dolar ama siz destekten vazgeçtiniz, çiftçinin bütün mallarını haczedip traktörünü sattırıyorsunuz” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA