Muzdaki kuraklık meclis gündeminde


Anamur’da muz üretim seralarındaki susuzluk sorunlarına yönelik TBMM Başkanlığına soru önergesi veren HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, "Anamur’da kurulu olan muz seralarındaki verim düşüşünün önlenmesi için çalışma yapılacak mıdır? DSİ’nin Anamur’da haftada bir gün su kesintisine gitmesinin sebebi nedir? Su kesintisinin giderilmesi ile ilgili çalışma bulunmakta mıdır?" diye sordu.

 

Tarih : 29 Eylül 2021 Çarşamba 13:50

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Mersin kıyılarında müsilaj görülmesi ve muz üretim seralarındaki susuzluk sorunlarına yönelik TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.  Mersin’in Anamur ilçesinin Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 30'unu tek başına karşıladığını ve yıllık ortalama 200 bin ton muz ürettiğine dikkat çeken Kurtulan, "Ancak muz üreticileri son dönemlerdeki kuraklık nedeniyle üretim yapamayacak duruma geldiklerini duyurmuşlardır. İlçedeki kuraklık tabandaki su seviyesinin düşmesine sebep olmuş, muz seralarının da deniz seviyesinde olması nedeniyle de tuzluluk oranı artmıştır. Bu durum üretimde ciddi düşüşün meydana geleceği noktasında endişelere sebep olmuştur. Anamur’da kurulu olan muz seralarındaki verim düşüşünün önlenmesi için çalışma yapılacak mıdır? DSİ’nin Anamur'da haftada bir gün su kesintisine gitmesinin sebebi nedir? Su kesintisinin giderilmesi ile ilgili çalışma bulunmakta mıdır? Seralarda verim düşüklüğünün gerçekleşmesi halinde muz üreticisinin borç ödemesinin ertelenmesine veya borçlarının silinmesine yönelik Bakanlığınızın planlaması mevcut mudur" diye sordu. 

 

MERSİN MÜSİLAJ TEHLİKESİ ALTINDA MI?


Mersin kıyılarında müsilaj tehlikesi için de soru önergesi veren HDP'li Kurtulan, "Ciddi bir çevre felaketi olan ve ekosistemi tehdit eden müsilaj geçtiğimiz aylarda Marmara Denizinde devasa boyutlara ulaşmış, yüzeyde temizlik çalışmaları yapılsa da uzmanlar derinlerdeki müsilajın halen var olduğunu, önlem alınmadığı müddetçe daha da yoğunlaşacağını ifade etmektedir. Mersin’de de müsilajın küçük koy ve körfezlerde risk oluşturmaya başladığı uzmanlarca açıklanmıştır. Önlem alınmadığı ve eylem planları devreye sokulmadığı takdirde kentte büyük bir çevre sorunu yaşanacağının uyarısını yapan uzmanlar Mersin’in risk altında olduğuna dikkat çekmektedir. Bu bağlamda; Mersin’de müsilaj görülen alanların tespitine yönelik çalışma yapılmış mıdır? Kentin hangi bölgelerinde müsilaj tespit edilmiştir? Akdeniz’de müsilajın temizlenmesine yönelik başlatılan çalışmalar nelerdir? Hangi bölgelerde temizlik çalışmaları başlamıştır? Akdeniz’de müsilajın artmasını engellemek için ne tür tedbirler alınmıştır? Marmara, Ege ve Akdeniz’de görülen müsilajın tamamen temizlenmesine yönelik eylem planı var mıdır? Varsa eylem planının içeriği nedir?" diye sordu. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA