Çocuklarda uzun süren ateş o hastalığın habercisi olabilir


Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, üç günden uzun süren ateş, döküntü, ağız içinde, dilde ve gözlerde kızarıklar ile kendini gösteren Kawasaki hastalığının, tedavi edilmezse kalp hastalıklarına neden olabileceği uyarısında bulundu.

 

Tarih : 19 Ağustos 2021 Perşembe 12:13

Erkek çocuklarda daha sık görülen ve 5 yaş altı çocuklarda karşılaşılan Kawasaki hastalığı ile ilgili açıklama yapan Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, “Hastalığın sebebi bilinmiyor ancak genetik yatkınlık, alerjik yatkınlık, sık enfeksiyon geçiren ve bağışıklık sistemiyle ilgili problemi olan çocuklarda Kawasaki hastalığı ile karşılaşılıyor. Aile geçmişinde erken koroner kalp rahatsızlığı ve erken kalp krizi varsa çocukta hastalığın görülmesini etkiliyor” dedi.


"ELDİVEN TARZINDAN SOYULMALAR OLUR"


Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığında, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon geliştiğini belirten Özyurt, “Bu duruma tıpta vaskülit denir. Vaskülit, kan damarlarının iltihabı nedeni ile ortaya çıkan, etkilediği yere göre farklı şikayetlere neden olabilen bir grup hastalıktır” diye konuştu. Hastalığın gözle görülebilecek beş tanısı bulunduğunu kaydeden Özyurt, “Birincisi tüm vücutta döküntü, ikincisi göz damar açısından zengin olduğu için hastalık gözde bulunan damarları tutabilir. Gözün beyaz kısmı kızarır ve gözde akıntılar meydana gelir. Üçüncüsü ağız içinde ödem, şişlik, çatlaklar meydana gelmesidir. Dördüncüsü lenf bezlerinde iki santimetreden fazla şişlik oluşmasıdır. Beşincisi ise akut dönemde kol ve bacaklarda şişlik, 10-14 günden sonra parmak uçlarında eldiven tarzında soyulmalar meydana gelmesidir” ifadelerini kullandı.


“TEDAVI EDILMEZSE KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLABILIR”


Hastalık tedavisinin mümkün olduğunun altını çizen Özyurt, “Tedavi edilmezse kalp hastalıklarına neden olabilir. Tedavi edildiğinde ise birçok çocukta herhangi bir kalıcı hasara yol açmaz. Hastalık hiçbir şey yapmadığınız durumlarda bile 3 hafta içerisinde kendini sınırlayarak geçebilir. Ancak hastalık damar iltihabı olduğu için tüm vücudu tutar ve kalbe kalıcı hasar bırakabilir. Hastalığın kalıcı olarak bıraktığı en büyük hasar, kalbi besleyen, tıkandığında da kalp krizlerine neden olan koroner damar iltihabi yapıları oluşturur. Tedavisi mümkün bir hastalıktır. Damar tutulumu olan her hastayı bağışıklık sistemini güçlendirici bir ilaç vererek tedavisini gerçekleştiriyoruz” dedi. Doç. Dr. Özyurt, Kawasaki hastalığında en önemli noktanın; çocuk hekimlerinin hastayı çocuk kardiyolojisine yönlendirmesi olduğunu belirterek, ailelerin bilinçli olmaları gerektiğini de vurguladı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA