Mersin’de Aile Hekimleri iş bıraktı


Mersin’de Aile Hekimleri, 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimleri Ceza Yönetmeliği’ni protesto ederek, 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Konuyla ilgili konuşan MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, "AHEF’İN ve bir çok sendikanın aldığı karara uyarak 16 Ağustos’ta, 27 Ağustos’ta iş bırakıyoruz. 28 Ağustos’ta Ankara’da ise geniş katılımlı bir miting yapacağız" dedi.

 

Tarih : 16 Ağustos 2021 Pazartesi 16:32

Adem GÜNEŞ


Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimleri Ceza Yönetmeliği'ni protesto amacıyla AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) ve sendikaların çağrısına uyarak 1 günlük işe gitmeme eyleminde  bulundu. Konu ile ilgili Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, pandemi sürecinde en çok etkilenen meslek gruplarının aile hekimleri olduğunu dile getirerek, “Bugün, tüm dünyayı etkileyen tarihin gördüğü en büyük salgının, ülkemizin yaşadığı yangınların ve sel felaketlerinin, sosyal olayların olduğu bir dönemde, karşınızda olmaktan elbette biz de memnun değiliz. Mecbur kaldık, mecbur bırakıldık. Her meslek grubunun kronik hastalara sahip üyelerinin özel izinli olduğu bu dönemde de çalışmaya devam ettik. Yine her meslek grubu esnetilmiş mesai yaparken de biz çalıştık. Üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri, devlet hastaneleri poliklinik kapattığında da biz çalıştık. İlçe sağlık müdürlüğünün görevi olan filyasyonu da özellikli izlemler adı altında yine biz yaptık. Bu arada okul çağı aşıları görevi de ilçe sağlık müdürlüğünden alınıp bize verildi. Covid aşılarının uygulamasında da en öndeydik. Hastanelerde bu iş için özel birimler, özel alanlar oluşturulmasına rağmen biz uygun olmayan şartları uygun hale getirmeye çalışarak Covid-19 aşılarının yükünü de üstlendik” dedi. 


“BU YÖNETMELİK HER YÖNÜYLE UCUBE”


Hafta sonları aşılama sayılarının üç yüz binlere düştüğünü ama hafta içi bu sayının bir milyonun üzerine çıktığına değinen Karakoyun, “Aradaki fark aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının gücü, emeği sayesinde oldu. Aynı zamanda poliklinik hizmetleri, bebek çocuk aşıları, gebe izlem ve takipleri, erişkin aşılamaları salgın öncesinde nasıl yapıyorsak öyle yapmaya devam ettik. Halkımıza aşılama, maske, mesafe ve temizliğin önemini her seferinde birebir anlattık. Kişisel koruyucu donanıma ulaşmakta zorluklar yaşadık. Birçoğumuz bu dönemde Covid-19 hastalığına yakalandık. Maalesef bir çok meslektaşımız bu hastalıktan dolayı şehit oldu. Ama ‘ne bilelim çalışırken kaptığınızı’ denilerek şehit sayılmadık. Hatta meslek hastalığı bile kabul edilmedi. İlçe sağlık müdürlükleri, hastanelerde çalışan meslektaşlarımız ek ödemeler alırken, bize söz verilmesine rağmen bir ek ödeme yapılmadı. Yapılanlar şartlara bağlandı. Kişisel koruyucu ekipmanlarını dahi kendi imkanlarımız ile edindiniyoruz. Bakanlık yetkilileri basın yoluyla halkımıza aşılama döneminde aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının üç ek ödeme alacağını söyledi. Bize gelen yazıya baktığımızda onun da imkansız şartlara bağlı olduğunu gördük. Hala hiç bir aile hekimliği çalışanı da böyle bir ek ödeme görmedi. Peki, şimdi neden karşınıza çıktık, iş bıraktık? Bunca işimizin yanında, çocuklarımızla bile ilgilenecek zaman bulamazken bakanlık yeni bir yönetmelik çıkardı. Bu yönetmeliği hazırlarken sahadan, yani bizden ve bizi temsil eden AHEF'ten hiç bir görüş almadılar. Bir gün bile poliklinik yapmadığı belli olan bürokratların çıkardığı bu yönetmelik her yönüyle ucube. Bununla birlikte bakanlık gene basın ve sosyal medya aracılığıyla bize ek kazançlar getirecek, özlük haklarımızı daha çok koruyacak bir yönetmelik çıkardıklarını bildirdiler. Okuma biliyoruz. Bir tek maddesi lehimize değildir” şeklinde konuştu.


"SAĞLIKTA ŞİDDET ARTIYOR”


Hastalık Yönetim Paneli adı altında uygulanması mümkün olmayan yeni bir işin daha üzerlerine yüklendiğini kaydeden Karakoyun, "Belirli bir oranın üzerine çıkıldığında ek ücret alacağımız, eğer yapamazsak şu an aldığımız hak edişte yüzde on kesinti içeren bu uygulamayı yapmamız bilimsel olarak da mümkün değil. Ancak klonlama teknolojisi gelişir ve bizden bir tane daha yapılabilir ise aynı mesai saatleri içerisinde yapılabilir. Basın ve sosyal medya aracılığıyla mesleğimize yönelik fikir beyan etmemiz yasaklandı. Aşı karşıtlarının sosyal medya aracılığıyla örgütlendiği dönemde halkımıza aşı, maske, mesafe temizlik hakkında bilgi vermemiz bile yasaklandı. Cari gider ödeneklerimiz ne olduğunu anlamadığımız ‘gelişmişlik katsayısı’ düzenlemesi ile kesintiye uğradı. Cezaevi aile hekimlerinin cari gider ödeneğinin kesildi. Sağlıkta şiddet her geçen gün artarken bize saldırana bize küfür edene, bizi tehdit edene karşılık vermemiz bile ceza puanına dahil edildi. Sözleşme feshinin tüm yetkileri il sağlık müdürlüğüne verildi, kolaylaştırıldı. 28 Ağustos’ta Ankara’da geniş katılımlı bir miting yapacağız. Entegre hastanelerde çalışan meslektaşlarımız hastalık ya da kaza geçirseler bile beş nöbete gelemeseler sözleşmeleri fes edilecek. Konu hakkında bakanlık yetkililerine bunlar kabul edilebilir değil dediğimiz de ‘gönüllülük esasına göre çalışıyorsunuz, isterseniz bırakın’ denildi. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Bu sebeple AHEF'İN ve bir çok sendikanın aldığı karara uyarak 16 Ağustos'ta, 27 Ağustos'ta iş bırakıyoruz. 28 Ağustos'ta Ankara'da ise geniş katılımlı bir miting yapacağız” ifadelerini kullandı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA