Yangınlarla ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırın!


Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarını meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kamuoyunun endişelerini giderecek, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla öncelikle yangın söndürme araçları konusunda eksiklerinin tamamlaması ve kamuoyunu doğrudan bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizerek,

 

Tarih : 4 Ağustos 2021 Çarşamba 16:06

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Türkiye’de meydana gelen orman yangınlarını meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.


"EKSİKLİKLER TAMAMLANMALI"


Dr. Rıdvan Turan şunları söyledi “28 Temmuz 2021’den itibaren Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 35 ilde 138 farklı noktada çıkan yangınların 129’u söndürülürken milyonlarca hektar ormanlık alan ve hayvan yok olmuştur. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında 3 bin 299 orman yangını çıkmış ve yaklaşık 21 bin hektar alan zarar görmüştür. Türkiye’de son beş yılda toplamda 13 bin 592 orman yangını çıkmış ve toplamda 50 bin 322 hektar alan yanmıştır. Türkiye’de yaşanan orman yangınları kamuoyu tarafından büyük bir endişe ile takip edilmektedir. Bu endişelerin temel nedeni yanan ormanlık alanların hayli fazla olmasıdır. Fakat ormanların söndürülmesinde uçak, helikopter ve arazöz gibi araçların yetersiz olması kamuoyunun endişelerini arttırmıştır. Ayrıca ormanlık alanların yanmaya başladığı ilk günden itibaren yangınlara nelerin sebep olduğu konusunda kamuoyunda fazlasıyla bilgi kirliliği oluşmuştur. Halbuki toplumun endişe etmesi ve bilgi kirliliğinin fazla olmasının asıl nedeni, yangınları söndürmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ve THY bünyesinde yeterli düzeyde lojistiğin olmamasıdır. Dolayısıyla Tarım ve Orman Bakanlığı kamuoyunun endişelerini giderecek, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla öncelikle yangın söndürme araçları konusunda eksiklerini tamamlamalı ve kamuoyunu doğrudan bilgilendirmelidir.”


TÜRKİYE’DE SON BEŞ YILDA YANMIŞ ORMANLIK ALANLARIN AKIBETİ NEDİR? 


HDP'li Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: "28 Temmuz’dan itibaren Türkiye’de çıkan orman yangınlarında ne kadarlık alan yanmıştır? Yanmış ormanlık alanların illere göre dağılımı nedir? Bakanlığınız tarafından yanmış ormanlık alanlarındaki yok olan canlıların tespit edilmesi konusunda çalışma yapılmakta mıdır? Bakanlığınız tarafından yanmış ormanlık alanlardaki hasarın tespit edilmesi ve yeniden kazanılması için hangi çalışmalar yapılacaktır? Bakanlığınızın orman yangınlarını söndürme konusunda; uçak, helikopter ve arazöz gibi eksik araçları tamamlanması için herhangi bir girişimi olacak mıdır? Bakanlığınızın yanmış ormanlık alanlardaki ağaçların satılması için herhangi bir çalışması olacak mıdır?Yanmış ormanlık alanların rant aracılığıyla sermayeye peşkeş çekileceği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızın yanmış alanların imara açılmasını engelleme konusunda herhangi bir çalışması olacak mıdır? Türkiye’de son beş yılda yanmış ormanlık alanların akıbeti nedir? 28 temmuzda Türkiye’de başlayan orman yangınlarının nedeni nedir? Bu konuda araştırma komisyonu kurulması için Bakanlığınız öncülük edecek midir? Orman yangınlarını önleme konusunda Bakanlığınız süresince hangi çalışmalar yapılmıştır? Orman yangınlarını söndürme araçlarını kullanan personelin işine son verildiği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınız bünyesinde uçak ve helikopter kullanan pilot sayısı kaçtır? Bakanlığınız bünyesinde olan yangın söndürme araçları nelerdir? Orman yangınları sebebiyle yanan bölgelerdeki ekolojik tahribatın belirlenmesi ve bu alanların önceki haline getirilmesi amacıyla Bakanlığınızın hangi çalışmaları yer almaktadır?

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA