Bağlarbaşı’nda ’Siyah İncir Hasadı’ başladı


Türkiye’de, siyah incir üretimi ve ihracatında önde gelen Akdeniz ilçesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesinde, yılın ilk siyah incir hasadı başladı. Hasat buluşmasında incir şeklinde pasta kesildi, konuklara ve basın mensuplarına incir pestili, incir reçeli ve siyah incirden üretilen dondurma ikram edildi. Bağlarbaşı’da yetişen siyah inciri Türkiye’ye tanıtmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, "Siyah incir, çok güzel. Duruşu, rengi ile gel beni al ve ye diyor. Bu ürüne sahip çıkmak gerekiyor. Belediye imkanlarını kullanarak Bağlarbaşı siyah inciri tüm Türkiye’ye tanıtacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" dedi.

 

Tarih : 16 Temmuz 2021 Cuma 15:01

Adem GÜNEŞ


Türkiye’de, siyah incir üretimi ve ihracatında önde gelen Akdeniz ilçesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesinde, yılın ilk siyah incir hasadı başladı. Hasat buluşmasında incir şeklinde pasta kesildi, konuklara ve basın mensuplarına incir pestili, incir reçeli ve siyah incirden üretilen dondurma ikram edildi. Akdeniz İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Bağlarbaşı Mahallesi’nde gerçekleşen ‘Siyah İncir Hasadı’na; Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın yanı sıra, Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Dinçer Göçmen, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Alikutsal Mete, Mersin Muhtarlar Dernek Başkanı-Kiremithane Mahalle Muhtarı Ali Gülgen, Akdeniz’e bağlı muhtarlar, üreticiler ve Bağlarbaşı sakinleri katıldı.


GÖÇMEN: "HENÜZ DAHA İSTENİLEN NOKTADA DEĞİLİZ"


Hasat etkinliğinde konuşan Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Dinçer Göçmen, "Ülkemizde siyah incirin ilk hasat edildiği yerdeyiz. Bağlarbaşı siyah incirin katma değeri yüksek olmakla birlikte, henüz daha istenilen noktada değiliz. Biz istiyoruz ki gerek  ülkemizde gerek dünyada siyah incirin tüketilirken bir siyah incir olarak değil de Bağlarbaşı siyah incir marka değeri olarak tüketilmesidir. Bunun için çabalıyoruz. 400 dekar bir üretim alanımız var. En büyük amacımız bunu yaygınlaştırmakla birlikte verimi de artırılmasını sağlamak" dedi. 


PAMUK: "ÜRÜNÜ MARKALAŞTIRMAK LAZIM"


Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamnuk ise, "Pandemi süreci aslında hepimize tarım sektörünün çok stratejik ve önemli bir sektör olduğunu gösterdi. Bizler belki petrolsüz yaşayabiliriz ama ekmeksiz yaşayamayız. Pandemi süreci bize bir kez daha bunu hatırlattı. Akdeniz olarak da tarım açısından son derece şanslı bir ilçeyiz. Gerek üretim potansiyeli gerekse tarımsal çeşitlilik açısından son derece zengin bir bölgedeyiz. Örtü altı sera üretiminden, meyvecilik üretimine, tarla bitkilerinden, her türlü tarımsal üretimin potansiyelinin çok yüksek olduğu bir ilçeyiz. Bunun harekete geçirilmesi, bunun daha da üst noktaya çıkarılması son derece önemli. Bağlarbaşı, incir üretimi konusunda çok büyük bir bilgi birikimi ve önemli bir potansiyele sahip. Yıllık 150 ton civarında bir üretim gerçekleşiyor. Üretim önemli ama markalaşmak, ürettiğimiz ürünün önce bölgede daha sonra da Türkiye’de hatta dünyada tanınması bir marka haline gelmesi en az üretim kadar önemli. Bugün burada Bağlarbaşı siyah incirinin markalaşması noktasında bir birliktelik ve çaba içerisindeyiz. Akdeniz Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü olarak gözümüz Bağlarbaşı’nda. Bilimsel yöntemler, bilimsel gelişmelerin tarıma aktarılması, üreticilerimize bu konuda bilgilendirme yapılması konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Belediyemiz hem üretim potansiyelinin artırılması hem de markalaşması konusunda 3-4 yıldır olduğu gibi bugün de çok büyük destek veriyor. Bu noktada belediyemize de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.


GÜLTAK: "BU ÜRÜNE SAHIP ÇIKMAK GEREKIYOR"


Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, "Siyah incir, çok güzel. Duruşu, rengi ile gel beni al ve ye diyor. Bu ürüne sahip çıkmak gerekiyor. Belediye imkanlarını kullanarak Bağlarbaşı siyah inciri tüm Türkiye’ye tanıtacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Müdürümüz bize gelip, üniversite ile birlikte çalışmalar yaptıklarından bahsetti. İncir burada çok dökülüyor, bunlarla ilgili çalışmalar bitti. Dökülmesinin sebebi ise döllenme zamanındaki bazı eksiklikler olduğunu belirtti. Bizim araziye ihtiyacımız var dedi. Erkek incirleri yetiştireceğimiz yere ihtiyacımız var dedi. Bizim de burada 6 dönümlük bir arazimiz var. O arazinin 2,5 dönümünü bu erkek incirin üretilmesi noktasında kullanacağız. Arkadaşlarımız o bölgenin düzeltilmesini yapacaklar, etrafını telle çevirecekler. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve sizlerin himayesi ile birlikte burada ekim yapılacak. Ekim sonucunda da önümüzdeki yıllarda da incirlerimiz daha iyi döllenecek.  Daha çok ürün, daha çok hasat ve gelir olacak köye. Önümüzdeki yıllardan sonra inşallah buradaki bahçe sizlere faydalı hale gelmiş olacak. 400 hektarın üzerinde ciddi bir ekonomi. 125-150 ton arası ürün hasat ediliyor. 2,5 dönümlük demo arazisinde erkek incirlerin yetişmesinden sonra inşallah bu miktar daha fazla olacaktır" şeklinde konuştu. 


"BU INCIRI TÜM TÜRKİYE’YE TANITACAĞIZ"


"Biz de bu inciri tüm Türkiye’ye tanıtacağız. İncirimizin çoğu yurt dışına gidiyor ama ne kadar çok üretirsek daha da köyümüze ticari anlamda bir para gelmiş olur. 25-30 lira civarında, zaman zaman bu 40 lirayı da bulabiliyor. Muhtarımız sizlerden gelen yoğun talep olan halı sahayı bizlere iletmişti. Buradan da söyleyeyim, müjde vermiş olayım. Bayramdan sonra arkadaşlarımız çalışmalara başlayacak bir halı sahanız olacak" ifadelerini kullanan Başkan Gültak, "Bu 6,5 dönümün bir tarafı sizin çocuklarınız, gençleriniz için spor tesisi bir tarafta da geleceğiniz için bir demo arazi haline gelecek. Asfalt ve kaldırım konusunda ufak tefek sıkıntılar yaşıyoruz ama yakın bir tarihte Gaziantep’ten 15 milyon değerinde hibe aldığımız plent geliyor. Sonbahardan itibaren Akdeniz Belediyesi sıcak asfalt üreten bir belediye haline geliyor. Yine soğuk asfalt tesisimizi de tamamladık. Önümüzdeki seneden itibaren sizlere mucur vermeyeceğiz. Bahçe yollarına da soğuk asfalt dökeceğiz. Hem sağlıklı olacak hem de kalıcı olacak. Aydıncık’ta bir yangın var. Yüreğimiz yanıyor. Dün tarım bakanımız buradaydı. Hala orada. Sayın valimiz de bölgede. Bu bölgenin poyrazı çok yoğun. Poyraz 2-3 gün sürüyor. Herkes var gücüyle çalışıyorlar. Umarım yangın bir an önce söndürülür, zararlarımız da az olur diyorum" dedi. 


Konuşmaların ardından Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, belediye tarafından tahsis edilen siyah incir ilek arıcığı çoğaltma sahasında ekim yapıp can suyu verdiler. Etkinlikte, Dikilitaş Mahalle muhtarı Mahmut Yaman da siyah incirden ürettiği dondurmayı konuklara ikram etti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA