Varal: “Sivas’ta yaşananları Unutturmayacağız”


CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, Sivas başta olmak üzere, karanlık güçler tarafından katledilen tüm aydınları saygıyla andığını söyleyerek, “Sivas katliamı, aradan geçen yıllara rağmen yüreğimizi yangın yeri yapmayı sürdürüyor. Kaybettiğimiz canları sevgi rahmet ve özlemle anıyoruz. Bu ülkede bu kadim topraklarda yeşeren varolan tüm inanç ve kültürler değerlidir. Nereden gelirse gelsin, her türlü nefreti ve ayrımcılığı söküp atacağız" dedi.

 

Tarih : 3 Temmuz 2021 Cumartesi 14:44

Sivas katliamının 28 yıl dönümü nedeniyle tüm yurtta olduğu gibi, Tarsus’ta da anma programı düzenlendi. Cumhuriyet Halk Partisi Tarsus İlçe Örgütü, Kadın ve Gençlik Kolları yöneticilerinin emekleriyle hazırlanan ve Kültür Park içerisinde gerçekleşen anma programında duygu dolu anlar yaşandı. Etkinliğe Büyükşehir Meclis Üyesi Av. Ünzile Kuru, Büyükşehir meclis Üyesi-İmar A.Ş. Genel Müdürü Ali Uyan, Tarsus Belediyesi Meclis Üyesi Gürbüz Günaştı, partili yöneticiler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katılım gösterdi.

 

"HER TÜRLÜ NEFRETI VE AYRIMCILIĞI SÖKÜP ATACAĞIZ"


Etkinlikte konuşan CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal, Sivas başta olmak üzere, karanlık güçler tarafından katledilen tüm aydınları saygıyla andığını söyleyerek, “Sivas katliamı, aradan geçen yıllara rağmen yüreğimizi yangın yeri yapmayı sürdürüyor. Kaybettiğimiz canları sevgi rahmet ve özlemle anıyoruz. Bu ülkede bu kadim topraklarda yeşeren varolan tüm inanç ve kültürler değerlidir. Nereden gelirse gelsin, her türlü nefreti ve ayrımcılığı söküp atacağız. Sivas, karanlık güçlerin, bu ülke insanını bölme, birliğine ve beraberliğine kastetme düşüncesinin dışa vurmuş halidir. 2 Temmuz 1993 günü orada bir ateş yakıldı. Biz bu ateşi söndürmeyeceğiz. Her zaman, yaşasın kardeşlik, barış, adalet diyeceğiz. Bunun için mücadelemizi sürdüreceğiz. Sivas’ta, Maraş’ta ve daha birçok noktada yaşananları unutmayacak ve unutturmayacağız” dedi.


KARAMIK: "28 YILDIR YARAYA TUZ BASILIYOR"


Eğitim-İş Sendikası Tarsus Şube Başkanı Yunus Karamık ise, “Bugün Türkiye tarihinin en karanlık günlerinden birinin yıl dönümüdür. 28 yıl önce bugün, faşist güçlerin organize ettiği gerici bir linç kalabalığı, 33 aydın, sanatçı, yazar ve 2 otel çalışanı gence kıymış, milletin yüreğinde hiç kapanmayacak bir yara açmıştır. 12 Eylül faşizminin Kahramanmaraş'ta, Çorum'da örgütlediği karanlık organizasyonlara yeni adres olarak tayin edilen Sivas, 2 Temmuz 1993'te en karanlık gününü yaşamıştır.  Madımak'ta kalan aydınlara karşı faşist güruhu organize edenler, günler öncesinden gazetelerde aydınları yobazlara hedef gösterenler, iftira atanlar, kolluk kuvveti olmalarından dolayı güvenliği sağlamakla yükümlü olmalarına rağmen olay yerine bilerek geç gidenler, tekbir getirerek benzin bidonu ve meşale taşıyan kalabalık kadar cana susamıştı. Madımak'ı dumana, Türkiye'yi yasa boğdular. Ateşin bazen sadece düştüğü yeri değil, onu söndüremeyen herkesin yüreğini de yaktığı acı bir ders olarak bilincimize kazındı.  Katliamın ardından başlatılan göstermelik yargı süreci, evrensel hukuk ilkeleri "insanlık suçları zaman aşımına uğrayamaz" demesine rağmen, AKP döneminde zamanaşımı kararıyla sonlandırıldı. O dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın zamanaşımı kararını "Hayırlı olsun" diye duyurması, katliamın zanlılarından bazılarının ve zanlıların hararetli avukatlarından bir kısmının AKP'den siyasete atılması,  katliamı protesto etmek için harekete geçen yurttaşların neredeyse her yıl engellemelere maruz kalması, insan olan herkesin genzini yakan o dumanın yükseldiği binanın kebapçıya dönüştürülmesi için iktidarın gayret etmesi, katliamın yaralarını sarmak bir yana, 28 yıllık yarayı tuz basarak açık tuttu" ifadelerini kullandı. 


 "UNUTTURMAYACAĞIZ"


"Ne yazık ki bugün, 21 yıldır iktidarı elinde tutan siyasal İslam, yakıt olarak Madımak'ı yakan benzini kullanmaktadır. Geçmişteki bu acı derslere rağmen bugün hala, farklı inanç grubundaki yurttaşlara, muhaliflere, laikliğin savunucularına tehditler yükseltilmekte ve hala ateşle oynanmaktadır. Mezhepçilik, tekleştirme, öteki gördüğünü sindirme ve ezme, bir devlet politikası haline getirilmektedir" şeklinde konuşan Karamık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: Türkiye, halkını doğduğu yere göre ayrıştırıp birbirine düşman etmekten, inanç farklılıklarını kullanarak ayrıştırmaya kadar çeşitli düşmanca politikalara sahne olsa da her zaman halkının yüreğindeki aydınlık ve Cumhuriyet'in ilkeleri sayesinde raydan çıkmamıştır. Tarih boyunca bu beyhude gayretler, bu kanlı tertipler, Türk halkının ortak çatısı olan ve her yurttaşın eşit, bir arada huzurla yaşayabilmesi için kurulan Cumhuriyet'in değerlerine toslamıştır. Sivas'ta yakılan canların halk nezdinde hiçbir zaman unutulmamış olması, bu karanlık gayretlerin her zaman boşa düşeceğinin ispatıdır!”


"ANILARINI MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ"


CHP Gençlik Kolları Başkanı Adil Bal ise programa desteklerinden dolayı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Adil Bal, “Bizler, yaşamdan kopartılan, fakat fikirleri ilelebet yaşayacak olan aydınlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Anılarını mücadelemizde yaşatacağız” diye konuştu.  Söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe’de, “Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, yok sayılan tüm toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır. O yüzden ezilen, ötekileştirilen ve yok sayılan tüm canlarımızı karanlığa karşı aydınlığı, zulme karşı adaleti, zorbalığa karşı özgürlüğü savunmak için alanlara çağırıyoruz” dedi. CHP Tarsus İlçe Kadın Kolları Başkanı Belda Boroğlu’nun şiir okumasının ardından anma programında önce Grup Çınar ve ardından Grup Ars Nova sahne alarak, duygu dolu türkülerini seslendirdiler.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA