Öğrencilerin başarı oranı artıyor


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa Birliği, Alman ve İspanyol hükümetleri tarafından ortak finanse edilen Qudra 2 programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projesi Merci Öğrenci Danışmanlık Merkezi, hizmetleri ile öğrencilerin sosyal uyumunu artırırken, başarı oranlarını da yükseltiyor. Eğitimine devam edemeyen veya devam etmekte zorluk çeken çocuklara ve gençlere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren Merci, sağlıklı, nitelikli, başarılı ve çağdaş bireyler yetişmesine öncülük ediyor.

 

Tarih : 28 Haziran 2021 Pazartesi 13:03

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa Birliği, Alman ve İspanyol hükümetleri tarafından ortak finanse edilen Qudra 2 programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projesi Merci Öğrenci Danışmanlık Merkezi, verdiği hizmetlerle danışan öğrencilerin başarı oranlarında artış sağladı. Kapsamlı içeriği ile eğitimine devam edemeyen veya devam etmekte güçlük çeken öğrencilere rehberlik ve psikolojik destek hizmeti sağlayan Merci’den Mersin’de yaşayan mülteci gençler de faydalanabiliyor. Merkez bu yönü ile hem mültecilerin yerli nüfus ile sağlıklı iletişimine, etkileşimine, sosyal uyumuna hem de eğitim hayatına katkı sağlıyor.

 

“AMACIMIZ GENÇLERE DANIŞMANLIK HIZMETLERI VERMEK” 


Öğrenci Danışma Merkezi’nde Uzman Klinik Psikolog olarak görev yapan Asena Akatürk, Büyükşehir’in Merci Öğrenci Danışma Merkezi projesinin hibe almaya hak kazandığı Qudra 2 programı hakkında detaylı bilgi paylaştı. Akatürk, “Qudra 2 programı Suriye ve Irak krizlerine yanıt olarak mültecilerin, yerinden edilmiş kişilerin, ülkesine geri dönmek isteyenler ve ev sahibi toplulukların dayanıklılığını artırmak, onların temel gereksinimlerini sağlamak amacıyla yürütülen bir programdır” dedi. Öğrenci Danışma Merkezi projesi ile temel hedeflerini anlatan Akatürk, “Bu projeyi tasarlarken, programın da temel hedeflerinden biri olan gençler arasında sosyal uyumu sağlamayı hedefledik. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu proje ile bu hedefe ulaşmanın en büyük adımlarından birini attığımıza inanıyoruz. Projemizin amacı Mersin’de yaşayan 15-25 yaş aralığında eğitimine devam etmeyen veya devam etmekte güçlük yaşayan çocuk ve gençlere danışmanlık hizmetleri vererek onların sağlıklı, nitelikli, başarılı ve çağdaş bireyler olarak yetişmelerini sağlamak” diye konuştu.


“SOSYAL UYUMU DESTEKLEMEK AMACIYLA SEMINERLERIMIZ OLDU”


Projenin oluşma aşamasında 47 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 41 de geçici koruma statüsünde olan faydalanıcıya ulaştıklarını sözlerine ekleyen Akatürk, şunları söyledi: “Bu yararlanıcılardan 16’sının eğitime devam etmediğini tespit ettik ve bu faydalanıcıların aslında eğitime devam etmeye istekli olduğunu ancak bulundukları koşullar dolayısıyla eğitimden geri kalmış olduklarını gördük. Bu gibi sebepler dolayısıyla yararlanıcılara psiko-sosyal ve akademik açıdan destek verdik ve Halk Eğitim Merkezi’ne yönlendirdik. Bunun yanı sıra sosyal uyumu da desteklemek amacıyla  farkındalığı arttırmak adına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Temel İnsan Hakları ve Mülteci Hakları’nı anlattığımız seminerlerimiz oldu. Bunun yanı sıra yoga, pilates ve seramik etkinliklerimiz de oldu.” Akatürk proje sürecinin sonunda edinilen çıktıları da anlatarak, “Suriye uyruklu faydalanıcılardan Türkçe ve Türk tarihini öğrenmek istedikleri konusunda talepler aldık. Sosyal uyum açısından faydalanıcıların seminerler esnasında etkileşime geçtiklerini, birbirlerine düşüncelerini ifade etmeye başladıklarını gözlemledik. Bunlar gelecekte toplumsal huzurun ve gelişimin sağlanması için önemli çıktılar” dedi.


“GENEL MEMNUNIYET ORANI OLDUKÇA YÜKSEK”


Öğrenci Danışma Merkezi’nde bireysel terapiler, eğitim rehberliği, kariyer planlaması, meslek seçimi konularında danışmanlık verdiklerini sözlerine ekleyen Akatürk, öğrencilerin en çok karşılaştığı sorunları anlatarak, “Genel olarak en çok karşılaştığımız sorunlar; sınav kaygısı, gelecek kaygısı, dikkat ve motivasyon eksikliği oldu. Bunun dışında ailevi ve ilişkisel yönden yaşanan problemler de mevcuttu. Bunları gidermeleri ve karşılaştıkları zorluklarla baş etme gücü kazanmalarını sağladık. Genel memnuniyet oranı oldukça yüksekti. Bu süreçte akademik hayatlarında yaşadıkları zorlukları belirlemek ve kişisel süreçlerinde yaşadıkları zorluklarda gençlerimize destek olmak ve katkı sağlamak için buradayız” ifadelerine yer verdi.


“PROJENIN EN ÖNEMLI BILEŞENI DOĞRU YARARLANICILARA ULAŞMAKTI”


Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Sosyolog olarak görev yapan Merci Öğrenci Danışma Merkezi proje asistanlarından Nazire Büyükgürses, projenin en önemli bileşeninin doğru yararlanıcılara ulaşmak olduğunu ifade etti. Büyükgürses, “Öğrenci Danışma Merkezi Projesi’nin amaçlarını yerine getirmek adına projenin en önemli bileşeni doğru yararlanıcılara ulaşmaktı. Pandemi sebebiyle saha araştırması yapmamız maalesef mümkün olamadı. Bu yüzden paydaş toplantılarımıza önem verdik. İl Göç Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve yereldeki sivil toplum kuruluşlarıyla yararlanıcılara nasıl ulaşacağımız konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Bunun neticesinde çok sayıda yararlanıcıya ulaştık” dedi. Beklediklerinden daha fazla yararlanıcıya ulaştıklarını sözlerine ekleyen Büyükgürses, “İlk 4 ayımızda hedefimiz 64 yararlanıcı iken bu sürecin sonucunda veri tabanımıza yaklaşık 1200 yararlanıcı kaydettik. Dört ayın sonunda 88 yararlanıcıyla da bu projemizi tamamlamış olduk” ifadelerine yer verdi. 


“ORYANTASYON, AYARLAYICI, YÖNLENDIRICI VE TAMAMLAYICI HIZMETLERIMIZ DE VAR”


Merci Öğrenci Danışma Merkezi’nde Rehber Öğretmen olarak görev yapan Canan Serin Merkez’de verdikleri hizmetleri, “Her yaş grubu öğrencimizin akademik ve psikolojik olarak sınava hazırlanmalarını sağlamanın yanı sıra eğitimsel-mesleki rehberlikle birlikte oryantasyon, ayarlayıcı, yönlendirici ve tamamlayıcı hizmetlerimiz var” cümleleriyle anlattı. Serin, Merkez’de verdikleri hizmetlerin öğrencilerin başarı oranlarını artırdığını ifade ederek, YKS’ye giren öğrencilerle süreç içinde yaptıkları çalışmalarda 30-40 net aralığında artış gözlemlediklerini söyledi. Serin, “Bu hizmetler doğrultusunda eğitim noktasında hızlı ivme kazanıldı. Dolayısıyla öğrencilerimizin özgüveni arttı ve başarabildiklerini gördüler. Ara sınıfa giden danışanlarımız ise en fazla 30-40 aralığında sonuç alırken çalışmalar sonucunda en az 78’li notlar görmeye başladılar. Böylelikle danışanlarımızın hedeflerinde değişikler oldu ve kendi farkındalıklarını keşfettiler” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA