Çiftçinin beli kırıldı


Tarsus’ta tarlada karpuzu kalan üreticileri ziyaret eden HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "Burada 30 dönümlük tarlada çiftçinin 100 binlerce TL zararı mevcut. Bunu Mersin’e vurursak, bunu Çukurova’ya vurursak, bunu tüm Türkiye’ye vurursak çiftçinin beli kırılmıştır. Diyorlar ki ‘biz borçları yeniden yapılandırıyoruz, çiftçiye destek oluyoruz’, çok açık söyleyeyim bunların hepsi külliyen yalan. Nisan ayında çıkan borç yapılandırmasıyla, borç yapılandıracak çiftçinin başı daha büyük bir belada" dedi.

 

Tarih : 12 Haziran 2021 Cumartesi 13:21

HDP Mersin Milletvekilleri Rıdvan Turan ve Fatma Kurtulan, düşük fiyat, kuraklık ve pandeminin getirdiği ekonomik sorunlar nedeniyle ürününü toplamayan kavun ve karpuz üreticilerini ziyaret etti. Tarsus’ta ova bölgesinde incelemelerde bulunan HDP’li vekillere, ilçe Başkanı Bekir Anaçkaya, Mersin Büyükşehir Belediyesi üyeleri ve partili yöneticiler eşlik etti.


"GIRDILER YÜZDE 70 ORANINDA ARTMIŞ DURUMDA"


Mantaş Mahallesinde bulunan Ahmet Kızmaz’a ait kavun tarlasında incelemelerde bulunan ve yaşanan kuraklık ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tarlada kalan ürüne üzüldüğünü kaydeden HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, iktidarın hatalı politikalarını eleştirdi. Turan, “Bunları yıllardan beri anlatıyoruz, Tarım Bakanı olacak zat-ın bu meseleyle en ufak bir alakası yok! Bu ülkeyi yönetenlerin de çiftçinin derdiyle dertlenmek gibi, çözmek gibi bir derdi yok. Şimdi ne oldu? Büyük bir kuraklık, aynı zamanda üzerine gelen pandemi krizi, aynı zamanda Türkiye’nin pazar olarak daha öncesinde ilişki kurduğu sınır ülkeleriyle arasının bozulması sebebiyle çiftçi muazzam bir mağduriyet yaşıyor. Girdiler, geçen sene ile bu sene arasında; hepsini toplarsak girdiler yüzde 70 oranında artmış durumda. Mazot arttı mı? Artı. Gübre artımı? Arttı. Tohum, işçilik bunların hepsi arttı. Pandemide de dikkat edin iktidar zincir marketleri destekleyecek ve üreticiyi, köylüyü, çiftçiyi köstekleyecek tutum takındı. Hal böyleyken bir de son yıllarda gördüğümüz en büyük kuraklık bunun üzerine eklendi” dedi.


"İŞİ BİLMİYORLAR"


 İktidarın tarım politikasını “işbilmezlik” olarak yorumlayan HDP’li Turan, “Biz, Meclis’te de Meclis dışında da defalarca neyin, nasıl yapılması gerektiğini anlattık. Ama uluslar arası tekelleri, başka ülkelerin çiftçilerini zenginleştirmek gibi bir derdi olan tarım yönetiminin mevcut durumu anlamaları gerçekten uzak. Burada 30 dönümlük tarlada çiftçinin 100 binlerce TL zararı mevcut. Bunu Mersin’e vurursak, bunu Çukurova’ya vurursak, bunu tüm Türkiye’ye vurursak çiftçinin beli kırılmıştır. Diyorlar ki ‘biz borçları yeniden yapılandırıyoruz, çiftçiye destek oluyoruz’, çok açık söyleyeyim bunların hepsi külliyen yalan. Nisan ayında çıkan borç yapılandırmasıyla, borç yapılandıracak çiftçinin başı daha büyük bir belada. Diyor ki, borcunun yüzde 30’unu bana peşin ver, ondan sonrakini ben sana yüzde 18 faizle yeniden yapılandıracağım; üçe böleceğim. Kardeşim zaten yüzde 30’unu bu gariban verecek olsa bu sıkıntıları çeker mi? Biz HDP olarak üretici, çiftçi ve emekçinin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA