Borç yapılandırmasında çiftçi yok


TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, TBMM Genel Kurulunda “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması” hakkındaki kanun teklifi üzerine konuştu. CHP’li Gökçel, “Devletten en çok ihale alan 5’li çetenin kira borçlarını siliyorsunuz, vergilerini affediyorsunuz, çetenin borcunu da vatandaşa yüklüyorsunuz; esnafa, çiftçiye haciz gönderiyorsunuz” dedi.

 

Tarih : 4 Haziran 2021 Cuma 11:33

Teklifte sanılanın aksine çiftçilerin sigorta prim borçlarına yönelik bir iyileştirme yapılmadığını kaydeden CHP’li Gökçel, “Şu anda bir çiftçinin SGK prim ücreti aylık bin 234 lira. Bugünkü şartlarda çiftçi her ay bin 234 lirayı nasıl ödesin? Çiftçi perişan, çiftçi bitmiş” dedi. Çiftçilerin ödediği prim gün sayısında değişiklik yapılması gerektiğini kaydeden Gökçel, “Kıraç alanda 50 dönüm hububat yetiştiren bir çiftçinin bugünkü şartlarda kuraklık yakmamışsa 30 bin lira seviyesinde gelir elde edebileceği görülüyor. Çiftçi maliyetini çıkaramıyor, siz ‘SGK primini öde.’ diyorsunuz çiftçiye. Çiftçi bunu ödemekten kaçınmıyor ama bu şartlarda ödemesi mümkün değil arkadaşlar. Çiftçi bankaların, kooperatiflerin haciz kıskacından inim inim inlerken, banka borçlarının yapılandırılması, tarım kredi kooperatiflerinin borçlarının yapılandırılması, sulama birliklerinin borçlarının yapılandırılması bu teklifte neden yok? Çiftçi, Bağ-Kur primini ödeyemezken siz, 28 gün üzerinden hesaplayarak çiftçinin primini oluşturuyorsunuz oysa geçtiğimiz dönemlerde çiftçinin primi 15 gün üzerinden hesaplanarak alınıyordu. Yani çiftçi bugünkü ödediği primin yarısını ödüyordu, çiftçinin borcu yoktu, çiftçi rahatlıkla üretime devam ediyordu” dedi.

 

“ÇIFTÇI BU TEKLIFIN NERESINDE?”


CHP’li Gökçel, TBMM Genel Kurulunda “Borç Yapılandırma Kanuna” tepki göstererek teklifin prim borcu olan çiftçilere yer vermediğini söyledi. 6 ay önce çıkartılan kanun ile birebir aynı teklifin yeniden getirildiğine dikkat çeken Gökçel, “Önceki düzenlemelerden çiftçimiz faydalanamadığı gibi bu kanundan da yararlanamayacaklar. Bu göz boyamadır. Eğer bu yapılandırma çiftçimize yarasaydı 6 ay önce çıkan kanundan sonra buna ihtiyaç kalmazdı. Eğer biz gerçekten bu ülkede ezilen, yokluk çeken, sıkıntı çeken vatandaşlarımıza bir katkı yapmak istiyorsak buna çiftçiden başlamak zorundayız, emekçiden başlamak zorundayız, çiftçiyi ihya etmek zorundayız. Bizi doyuran, ülkenin gıda ihtiyacını sağlayan ve onurluca topraklarını işleyen bizim Türk çiftçimizdir; bunu asla unutmayın, çiftçiye bu yapılanları da asla unutmayacağız” diye konuştu. Gökçel, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada AKP’nin vergi politikasının yanlış olduğuna dikkat çekti. Gökçel, “Vatandaşlarımız vergi ödemekten kaçmıyor ama bu vergi politikasıyla vatandaşın vergi borcunun olmaması imkânsız. AKP'nin gelir dağılımına bakmadan dolaylı vergilerle vergi toplamaya çalışması bugün bu teklifi konuşmamızın nedenidir. Yapılması gereken adaletli bir vergi reformudur, reform yapılmazsa daha çok vergi affı konuşmaya devam ederiz” diye konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA