Gıda enflasyonu rekora koşuyor


TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesi üzerine, yeni hasat sezonuna girilirken gıda krizinin büyüceğini söyledi. Gökçel, “Gıda enflasyonu rekora koşuyor. Merkez Bankası 2021 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 11,5’ten yüzde 13’e revize etti. Gübre fiyatları 2,5 kat arttı. Verim kayıpları yaşanıyor, bu durumdan en çok zararı yine vatandaş görecek” dedi.

 

Tarih : 30 Nisan 2021 Cuma 13:31

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmesinin ardından gıda sektörünü değerlendirdi. Gökçel, yeni hasat sezonuna girilirken gıda enflasyonunun artmasının gıda krizini büyüteceğini vurguladı. Gökçel, “Yeni hasat sezonu başlamak üzere. Erkenci çeşitlerde hasat başladı. Ancak yine de gıda enflasyonu artmaya devam ediyor. Bunun en büyük sebebi girdi maliyetlerinin sürekli artması” dedi.

“ZARARI VATANDAŞ ÖDEYECEK”


Gübre fiyatlarının son 1 yılda 2,5 kat arttığının altını çizen Gökçel, “Gübre fiyatlarının son 1 yıl içinde 2,5 kat arttı. Geçen yıl tonu 900 TL olan gübre bugün 2 bin TL. Tonu 1.800 TL olan gübre 5 bin TL. Buna rağmen çiftçimiz az da olsa gübre kullanarak üretime devam etmeye çalışıyor ancak bayilerde gübre de yok. Bu şekilde üretim sürdürülemez” dedi. Merkez Bankası’nın gıda enflasyonu beklentisinin arttığını anımsatan CHP’li Gökçel, AKP’nin tarım politikasının ise çöktüğünü söyledi. Gökçel, “Merkez Bankası 2021 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini yüzde 11,5'ten yüzde 13'e yükseltti. Adeta gıda enflasyonunda rekora koşuyoruz. AKP’nin ithalata dayalı, çiftçiyi desteklemeyen tarım politikası çökmüştür. Bu politika devam eder, çiftçiyi desteklemezsek gıda enflasyonu daha da artacak, en çok zararı da vatandaş görecek” dedi.


"TARIMSAL ÜRETİMDE VERİM SÜREKLİ AZALIYOR”


Tarımda girdi maliyetlerinin çok fazla olduğu için verim kaybının çok yüksek olduğunu belirten Gökçel, “Üretimin sürdürülebilir olması için verimin yüksek olması gerekli. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Maliyetleri karşılayamayan çiftçi girdilerden kesmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla ülkemizde tarımsal üretimde verim sürekli azalıyor. Bu da fiyatlara yansıyor” dedi. CHP’li Gökçel, tarımsal üretimde kuraklığa bağlı olarak kayıplar yaşanacağına değindi. Gökçel, şöyle konuştu: “lkemiz iklim değişikliği sebebiyle kuraklık tehdidi altında. Bununla ilgili önlem alınmıyor ve tarımsal üretimde kayıplar yaşanacak” dedi. İç Anadolu’nun bir kısmı ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun bazı kesimlerinde ciddi bir kuraklık yaşandığını vurgulayan Gökçel, “Konya, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Diyarbakır, Muş, Gaziantep gibi illerin önemli bir kısmında yoğun kuraklık var. Kuraklık sebebiyle yüzde 20’ye yakın verim kaybı yaşanacağı öngörülüyor. Gıda güvencesinin bu kadar önem taşıdığı bir dönemde verim düşüklüğüne karşı önlemler alınmalıdır. Ancak AKP bu konuda da üzerine düşeni yapmıyor.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA