Komisyoncular hareket serbestisi istiyor


Mersin Toptancı ve Meyve Sebze Hal Kompleksi’nde faaliyet gösteren komisyoncular, sahibi oldukları dükkanlar üzerinde tasarrufa gidememekten şikayetçi. Komisyoncular dükkanlarını kiralayabilmek, kendi üzerlerine ikinci bir dükkan satın alabilmek istiyor.

 

Tarih : 14 Nisan 2021 Çarşamba 13:24

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 2 No’lu Sebze ve Meyve Komisyoncuları Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Haluk Mutluay, Suphi Yılmaz ve Metin Beyan sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak yaşadıkları sıkıntıları anlattı. İklim değişikliğinin üretime etkileri, üretimde planlamanın önemi ile hal içinde faaliyet gösteren komisyonculara tapulu dükkanlarını kiralayabilme ve ikinci bir dükkanı kendi üzerlerine satın alabilme hakkı tanınması talepleri dile getirildi. 

YILMAZ: “ARTIK FEDERASYONA ÜYE OLABILECEĞIZ”


2 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Suphi Yılmaz Komisyon Evi Sahibi Suphi Yılmaz, 24 Mart günü Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği olarak gerçekleştirdikleri Genel Kurul ile isimlerini Mersin Hal Derneği olarak değiştirdiklerini söyledi. Bu sayede Komisyoncular ve Tüccarlar Federasyonu’na üye olabileceklerini bildiren Yılmaz, “Federasyona üye olabilmemiz için Mersin Hal Derneği olarak isim değişikliğine gitmemiz gerekiyordu. Bu sayede tüm hal dernekleri olarak kanun yapıcılar karşısında daha güçlü olup sesimizi duyurup sorunlarımıza çözüm arayabileceğiz” dedi. Hallerde artık meyve sebzenin yanı sıra balık, çiçek gibi farklı ürünler satılabileceğine de değinen Yılmaz, “Önümüzdeki süreçte yurtdışındaki gibi bir yapıya kavuşup aynı kalitede ürünleri satmaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.  Son olarak işlerin hızlanması için sevkiyatçılar bölümüyle aralarındaki kapının kaldırılmasını istediklerine de değinen Yılmaz, malı sevkiyatçılar bölümüne geçirene kadar karşılarına çıkan prosedürlerin kaldırılmasını beklediklerini, uzayan süreç nedeniyle malların zayi olduğunu söyledi. 


MUTLUAY: “ÜRETILEN TÜM MALLAR HALDEN GEÇMELI”


2 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Mutluay Sebze ve Meyve Komisyonculuğu Ltd. Şti Sahibi Haluk Mutluay ise tapulu dükkanlara dair yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Yaşadıkları sorunları her platformda dile getirdiklerini ve yıllardır mücadele etmelerine rağmen sonuç alamadıklarını belirten Mutluay şunları söyledi:  “İlk sorunumuz mülkiyet sahibi olmamıza rağmen işyerlerimizi kiraya veremiyor olmamız. Hal Yasası’ndaki küçük bir düzeltme ile bu sorunun ortadan kalkabileceğine inanıyoruz. Diğer hallerde belki dükkanlar kullanıcılara tahsis ediliyor olması nedeniyle kiraya verilemez ancak biz bir istisnayız ve elimizde dükkanlarımızın tapusu var. Buna rağmen buradaki uygulamalar kendi tasarrufumuza bırakılmıyor. İkinci sorunu ise genişleme noktasında yaşıyoruz. Kendi üzerimize ikinci bir dükkan alıp alanımızı büyütemiyoruz. Bir başkasının üzerine almamız gerekiyor. Bu da ikinci bir şirket kurulmasını, ikinci bir muhasebeci çalıştırmamızı gerektiriyor. Bu bürokrasi de ortadan kalkmalı.” Hallerin borsa görevi yaptığını kaydeden Mutluay, “Fiyat istikrarı halde sağlanıyor. Bu durum üretici için de tüketici için de faydalı. Malların hal dışında da satışına izin verildi ama fiyat istikrarı nedeniyle dışarıdaki alışverişler de hal piyasasına göre düzenleniyor. Bu nedenle tüm ürünlerin halden geçmesi sağlanmalı” değerlendirmesini yaptı. 


BEYAN: “ÜRETIMDE PLANLAMA OLMALI”


2 No’lu Meclis Üyesi ve Hacı Baba Ticaret Sahibi Metin Beyan ise üreticilerin yaşadığı sorunlara değindi. Bu yıl iklimsel değişimler nedeniyle üreticinin zor bir yıl geçirdiğini kaydeden Beyan,  meyve ve sebzelerde rekolte kayıpları yaşanmasını beklediklerini söyledi. Özellikle meyvelerde sıkıntı beklediklerini belirten Beyan, “Sıcaklar artınca ağaç çiçek açtı ardından soğuktan kurudu. Bazıları rüzgar nedeniyle döküldü. Özellikle erkenci çeşitlerde ortalama yüzde 10-15’lik kayıp bekleniyor. Bazı bölgelerde kayıplar yüzde 70’lere ulaşıyor. Bu açıklar arkadan gelen ekimlerle kapatılabilir” diye konuştu.  Aynı zamanda planlı üretimin önemine de değinen Metin Beyan, şunları söyledi: “Tarımsal üretimde planlama yapılması da en büyük beklentimiz. Örneğin hale ürünler geliyor, bir bakıyorsunuz 27 kamyon elma gelmiş. Ürün çok olunca fiyatlar birden çok düşüyor. Ertesi gün ürün olmadığında fiyatı aniden yükseliyor. Bunun yerine planlı bir ekim yapılsa her üründen her dönem bulma imkanı yakalarız ve fiyat istikrarı da sağlayabiliriz. Aksi halde mecburen az gelen ürünün fiyatı artar, çok geleninki düşer. Tek çare planlama.”
 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA