CHP’den Muhtarlar için Kanun Teklifi


CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, muhtarların ve ihtiyar heyetinin sosyal haklarının iyileştirilmesi için kanun teklifi verdi. Gökçel, “Muhtarların ödenekleri başta olmak üzere sosyal haklarının iyileştirilmesi, yerel yönetimlerimizin birinci basamağı olan muhtarlarımızıngörevlerini yerine getirirken karşılaştıkları sıkıntıların giderilmesi gerekiyor,” dedi.

 

Tarih : 10 Nisan 2021 Cumartesi 13:06

Türkiye’de yaklaşık 50 bin muhtar olduğuna değinen CHP’li Gökçel, “Muhtarlar almış oldukları aylık ödenekler ile muhtarlığa ait tüm giderleri ve görevleri gereği yerine getirmeleri getiren görev harcamalarını yapmaktadırlar. Fakat muhtarlıklar için ayrılan ödenek yıllar içerisinde ekonomik koşullarda dolayı muhtarlarımızın görevlerinin gereğini ifa etmesini karşılayamayacak seviyeye gelmiştir. Bu sebeple muhtarlıklarımızın ödeneklerinde iyileştirme yapmak elzem hale gelmiştir” dedi. Gökçel’in teklifine göre, Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, 20000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda, köy ve mahalle ihtiyar heyeti asıl üyelerine 3.100 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir” şeklinde değiştirilerek muhtarların ödeneğinin asgari ücret seviyesine çıkartılmasını ve ihtiyar heyeti üyelerine de 500TL ödenek ayrılmasını ön görüyor.


“MUHTARLARA İZİN HAKKI”


Muhtarların zaman kavramı olmadan hizmet verdiklerine değinen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Herhangi bir hastalık, özel gün veya zorunlu haller ile ilgili bir düzenlemeden yoksun çalışmaktadırlar. Bu sebeple görevleri başında olamadıkları bu zorunlu hallerde ve izin yapmak istediklerinde ödenekleri kesilmektedir. Kesilen ödenek muhtarların görevi başında bulunamadığı sürece yerine vekalet eden azaya aktarılmaktadır” dedi. Muhtarların görevleri başında olmadıkları sürelerde ödeneklerin kesildiğinin altını çizen Gökçel, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Gökçel, “Zorunlu hallerde üst mülki idare amiri tarafından onaylanan ve muhtarın bulunmadığı durumlarda vekalet eden azaya ödenek verilmesi yerindedir ancak muhtarın ödeneğinin kesilmesi uygun değildir. Özellikle kadın muhtarlarımıza bu noktada doğum izni verilmesi ve zorunlu haller nedeniyle muhtarlık makamını boş bırakmak zorunda kalan muhtarların ödeneğinin kesilmemesi gerekir. Bununla birlikte muhtarlarımıza da kamu görevlisi olması hasebiyle devlet memurları gibi yıllık izin hakkı tanınmalıdır,” dedi. Bunun yanı sıra muhtarların izin haklarına yönelik de düzenlemeler yapan Gökçel, muhtarlara izin hakkı tanınmasını teklif etti. Özellikle kadın muhtarların doğum izni hakkı olmadığı için zorluk yaşadığını belirten Gökçel kanun taslağında, “Muhtarın yıllık izin hakkı 20 gündür. Bu izin toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Kullanılmayan izinler sonraki yıla devretmez. Muhtara, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Erkek muhtara, karısının doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir. Muhtara hastalıkları halinde, verilecek raporlarda gösterilecek lüzum üzerine, 1 aya kadar izin verilir. Bu izinler için muhtar aylık ödeneklerinden kesinti yapılmaz” şeklinde değiştirilmesini teklif etti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA