Halk bekliyor, aşı nerede?


Covid-19 aşısı temininde ve aşıların yapıldığı aile sağlığı merkezlerinde yaşanan karmaşayla ilgili bir açıklama yapan Mersin Tabip Odası, Covid-19 aşılarının yapıldığı aile sağlığı merkezlerinde iş yükü nedeniyle karmaşa yaşandığına dikkat çekerek “Halkı kandıran ve yeterli aşı temin edemeyen Sağlık Bakanını istifa etmeye çağırıyoruz” denildi.

 

Tarih : 19 Mart 2021 Cuma 12:23

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu, Covid-19 aşısı temininde ve aşıların yapıldığı aile sağlığı merkezlerinde yaşanan karmaşayla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye'de 4 milyon 701 binin çift doz olmak üzere 8 milyon 3 bin kişinin, Mersin'de 114 bin 929'unun çift doz olmak üzere 311 bin 409 kişinin aşılandığı 19 Mart 2021 itibarıyla; aşılamaların adeta durduğu, Türkiye genelinde elimizde sadece 295 bin doz aşının kaldığı bir günü yaşıyoruz. Bugün aşı gelse bile 15 günlük tetkik sürecinin tamamlanabileceği 2 Nisan 2021 tarihine kadar hiç kimsenin aşılanamayacağı gerçeği ile yüz yüzeyiz. Oysa Sağlık Bakanlığı'nın vaatleri önce 11 Aralıkta 25 milyon doz, daha sonra Şubat ve Mart ayında 50 Milyon doz aşının gelmesi, Mart ayı sonuna dek 50 milyon aşının, Mayıs sonuna dek 50 milyon kişinin aşılanmasının bitirilmesiydi. Yaklaşık bir hafta önce bu takvim ilkbahardan sonbahara alındı. Sağlık Bakanlığı yine halkı kandırmıştır" denildi. 

AŞI TEMİNİ YETERSİZ


Sağlık Bakanlığı’nın 11 Aralıkta 25 milyon doz, daha sonra Şubat ve Mart ayında 50 milyon doz aşının geleceğini, Mart ayı sonuna dek 50 milyon aşının, Mayıs sonuna dek 50 milyon kişinin aşılanacağını vaat ettiği hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Aşılamanın başladığı tarih olan 14 Ocak 2021 tarihinden bu güne iki ayı geçen bir zaman olmasına rağmen bugün itibarıyla, Mersin'de sadece 115 bin, Türkiye'de ise sadece 4 milyon 701 bin kişinin çift doz aşılama yapıldığının ilan edildiği dikkate alınırsa, bu hızla 18 yaş üzeri yaklaşık 60 milyon kişinin aşılanmasının 2021 yılında bitmesi mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı, toplumun bağışıklanması için gerekli olan aşıyı neden zamanında temin edemiyor? Ülkemize şu ana kadar geldiği söylenen sadece 13 milyon doz aşı nedeniyle toplumun önemli bir kısmının henüz aşılanmadığını ve 65 yaş üzeri kişilerin ikinci dozlarının bile tamamlanmadığını biliyoruz. Aşıların, ülkenin tüm kaynakları seferber edilerek ve toplumun bağışıklamasına yetecek düzeyde doz sağlanarak 4 ay içerisinde uygulanması için bir engel olmadığını düşünüyoruz. Ancak ülkemizde aşı üretebilen tek kurum olan Hıfzıssıhha Enstitüsünü kapatan Sağlık Bakanlığı aşı temininde de yetersiz kalmıştır." 


SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'YA İSTİFA ÇAĞRISI


"Mersin Tabip Odası olarak; aşılama programını uygulayan ASM'lerin üstlendiği yükün görülmesi gerektiğini düşünüyoruz" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "ASM'lerin eksik olan hemşire ve ebe sağlık çalışanı ihtiyacı bir an önce karşılanmalıdır. Bu hafta başından bu yana aşı nedeniyle ASM'lerde yaşanan karmaşanın çözülebilmesi için en kısa zamanda aşı sorununun çözülmesi, bütçenin imkanlarının aşı temini için kullanılması, ASM'lerin personel açısından güçlendirilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın, başta TTB olmak üzere tüm sağlık çalışanları ve onların örgütlerinin görüş, öneri ve taleplerini önemsemesi ve işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. 137 gündür TTB'nin randevu talebine yanıt vermeyen, halkı kandıran ve yeterli aşı temin edemeyen sağlık bakanını istifa etmeye çağırıyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA