Mersin’in sorunları üzerine araştırma önergesi


Mersin’in sorunlarını meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili RıdvanTuran, Mersin’de işsizlik ve yoksulluk başta olmak üzere sağlıktan eğitime, aile içi şiddetten cezaevlerindeki hak ihlallerine, kadın ve çocukların istismarından engellilere, emek sömürüsünden esnaf ve çiftçilerin ekonomik sıkıntılarına, tarımdan ekolojiye kadar birçok sorunun yer aldığını belirterek, bu sorunların araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

 

Tarih : 16 Mart 2021 Salı 13:01

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Mersin’in sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi. İktidarın yıllardır uyguladığı yanlış politikalar sebebiyle Mersin'in, son dönemde birçok sorunla karşı karşıya kaldığını iddia eden Turan, "Özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte kentte var olan işsizlik ve yoksulluk daha da artmaktadır. Mersin’de; eğitim, sağlık, aile içi şiddet, cezaevlerindeki hak ihlalleri, kadın ve çocuk istismarı, emek sömürüsü, esnaf, çiftçi ve küçük üreticilerin sorunları, tarım, ekoloji, gibi birçok alanda sorunlar giderek derinleşmektedir" dedi. 

"SOKAK ÇOCUKLARININ YÜZDE 80'İ SURİYELİ"


HDP'nin “Herkes İçin Adalet” kampanyası kapsamında 10-11-12 Mart 2021 tarihlerinde Mersin’de yürüttüğü “İş ve Aş Buluşmaları”nda bu sorunların milletvekilleri, PM üyeleri, il yöneticileri tarafından yerinde tespit edildiğini kaydeden Turan, "Heyet, ekonomik ve sosyal sorunların baskısı altındaki halkı ziyaret ederek sorunları not etmiştir. Söz konusu buluşmalarda yurttaşlar alım güçlerinin düştüğünü belirterek artan işsizlik ve yoksulluğu sıklıkla ifade etmişlerdir. Heyet, diğer yandan meslek grupları, esnaflar, dernek ve meslek odalarına, “ekonomi ve emek” temalı ziyaretler gerçekleştirerek sorunlar hakkında bilgiler almışlardır. Bu görüşmelere göre; Mersin’de sokakta çalışan çocukların yüzde 80’ini Suriyeli çocuklardan oluşmaktadır. Mersin’de tekstil atölyelerinde çocuk işçiler çalışmaktadır. Genellikle ailelerinin ekonomik durumu kötü olan bu çocuklar sabahın erken saatlerinde işe başlamakta, günde en az 12 saat çalışmakta, karşılığında 30 TL ücret alabilmektedir. Çocuklar eğitim ve öğretimden uzak kalmaktadırlar. Mersin, erken evlilikler açısından Türkiye’nin prototipi bir kenttir. Mersin’de kız çocuklarının erken evlilik oranı erkek çocuklara göre on kat fazladır. Yine kadınların şiddet gördükten sonra veya önce başvurabilecekleri birimler ve şiddetten kaçan kadınların korunabilecekleri sığınma evleri son derece azdır. Dolayısıyla kadınlar, erkek şiddeti karşısında korumasızdır. Son dönemlerde özellikle mülteci kadınlar üzerinde yoğunlaşan gayri resmi ikinci eş olma durumu Mersin’de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Suriyeli kadınlar bir miktar para karşılığında aileleri tarafından evlendirilmektedir. Yine yoğun bir şekilde mültecilerin seks işçiliğine zorlandığı ifade edilmektedir" ifadelerini kullandı. 


"MERSİN'İN KRONİKLEŞEN SORUNLARI VAR"


Kentte, mevsimlik tarım işçilerinin kötü çalışma koşulları altında sabah 4’te kalkıp, 16+1 kapasiteli araçlara 60-70 kişi binerek tarlaya gitmekte ve sık sık ölümlü kazalarda hayatlarını kaybettiğine dikkat çeken Turan, önergesinde şu ifadelere yer verdi: "İşçiler arasında cinsiyet ayrımcılığı yapılarak erkeklere 120 TL kadınlara ise 85 TL ödenmektedir. Suriyeli işçiler ise daha az fiyatlara çalıştırılmaktadır. Çiftçi, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı yeterli derecede üretememekte, esnaf da aynı sebepten dolayı malın fiyatının da yüksek olduğunu belirtmektedir. Dolayısıyla ucuza satılabilecek ürünler zincir marketlerde 5-10 katına satılmaktadır. Mersin esnafı pandemi nedeniyle uzun süre işyerlerini açamadıklarını ve borçlarını tekrar borçlanarak kapatmaya çalıştıklarını söylemektedir. Atık toplamakla görevli işçiler riskli grupta olduğu için gerekli teçhizat sağlanmalı ve bütün işçilerin düzenli olarak Covid-19 testinden geçirilmesi gerekmektedir. Serbest bölgede 9-65 yaşları arasında çalışanlar mevcuttur. Büyük kısmı kayıt dışı çalışmaktadır. Girdi-çıktı yapılarak tekrar işe alınarak özlük haklarından faydalanmaları engellenmektedir. KHK ile işten atılanlar, haklarında kovuşturma, soruşturma olmamasına rağmen geri dönememektedir. Tarsus Cezaevi’nden işkence, hak ihlalleri ve şikayetler artmaktadır. Ekolojik dengeyi bozan, çevreye ve doğaya zarar veren başlıca sorunlar arasında; Polipropilen fabrikası, Akkuyu Nükleer Santrali başı çekmektedir. Yine kentte balık çiftliklerinde, dava süreci sürmesine rağmen üretimin başlaması ve sürdürülebilir bir su politikasının olmaması diğer sorunlar arasında yer almaktadır. Toroslar’da Ayvagediği mevkiinde taş ocakları kurulmaktadır. Bu durum mera ve ormanların kaybedilmesine neden olmaktadır. Engelliler işsizlik sorunlarıyla karşı karşıyadır. Yüzde 3 engelli kotası ile eski hükümlü kotası birleştirilmiş ve bu durum da engellilerin aleyhine uygulanmaktadır. Yukarıda yer alan belli başlı temel sorunlar çerçevesinde Mersin’in kronikleşen sosyolojik politik ve ekonomik sorunlarının tespit edilerek gerekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması elzemdir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA