Hazine arazileri yağmalanıyor


Bozyazı’da çiftçilerin kullandığı hazine arazilerinin yağmalanarak ellerinden alındığını iddia eden Anamur Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020’de yayınladığı 400 nolu genelgeyi hatırlatarak, “Sadece bu genelgeye uyulsa bile sorun kalmayacak. Ama çiftçinin alması imkansız olan teşvik belgesinin istenmesiyle adrese teslim satışlar yapılıyor. Resmen çiftçiye ‘Sen buraya giremezsin’ deniliyor. Önümüzdeki ayın 10’unda yine yapılacak bir satış ihalesi var. Acilen bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz.”

 

Tarih : 26 Şubat 2021 Cuma 13:31

 Necdet TAŞ

Mersin’in Bozyazı İlçesi’nde hazineye ait arazilerin bölge dışından gelen bazı kişiler tarafından yağmalandığını ve ellerinden alındığını öne süren çiftçiler duruma tepki gösterdi. Çiftçiler, Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası öncülüğünde Gözce Mahallesi’nde işgal edilen arazilerin üzerinde yapmak istedikleri basın açıklaması önce jandarmaya daha sonra da polis engeline takıldı.

BASIN AÇIKLAMASINA İZİN VERİLMEDİ

Gümüş, basın açıklaması yapmak üzere konuyla ilgili araziye gittiklerini ancak Jandarma’nın kendilerini izin vermediğini, Cumhuriyet meydanında açıklama yapmak istediklerinde ise Emniyet Müdürlüğü’nün izin vermediğini belirterek, “Biz sesimizi Cumhurbaşkanına, bakanlara duyurmak istiyoruz. Ben bu sorunu siyasi parti ilçe başkanlarına, bölge milletvekillerine, Tarım Komisyonu üyelerine ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne sözlü ve yazılı olarak ilettim. Onlardan çözüm bulmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ADRESE TESLİM SATIŞLAR YAPILIYOR”

Tekeli mahallesinde çiftçilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan Gümüş, kullandıkları arazilerin dışarıdan kişilerin eline geçmesi nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu belirterek, “Her gün odamıza gelen onlarca çiftçi yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istiyor. Bugün da burada sesimizi duyurabilmek için toplandık. Bu durumdan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın haberinin olmadığını düşünüyoruz. Devlet yetkililerinden 2B arazileriyle ilgili çalışmada olduğu gibi bölgemize bir inceleme heyeti gönderilmesini talep ediyoruz.” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020’de yayınladığı 400 nolu genelgeyi hatırlatan Gümüş, “Sadece bu genelgeye uyulsa bile sorun kalmayacak. Ama çiftçinin alması imkansız olan teşvik belgesinin istenmesiyle adrese teslim satışlar yapılıyor. Resmen çiftçiye ‘Sen buraya giremezsin’ deniliyor. Önümüzdeki ayın 10’unda yine yapılacak bir satış ihalesi var. Acilen bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz.” diye konuştu. Sosyal devletin gereği olarak mağdur durumdaki çiftçilere kullandıkları arazilerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Gümüş, “Bu arazileri kullanan vatandaşlarımıza dedelerinden bu yana kullandıkları araziler verilmelidir. Bu insanlar buralardan kazandıkları paralarla geçimlerini sağlıyorlar, çocuklarını okutuyor, evlerinin elektrik, su paralarını ödüyorlar. Devlet, vatandaşına sahip çıkmalı, bu insanları aç bırakmamalıdır. Bu mağduriyet giderilmezse burada geri dönüşü olmayan sosyal sorunlar yaşanacak” dedi.

MUHTAR AKSOY: “VATANDAŞA BASKI YAPILIYOR”

Gözce Mahallesi Muhtarı Baran Aksoy da mahallesinde 37 kişinin kullandığı hazine arazilerinin yabancılara satıldığını belirterek, şunları söyledi: “20 aydır sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Vatandaşın kullandığı arazileri bölerek satın aldıkları yerlere seralar yapmaya başladılar. Gelen yabancılar kiraladıkları yerlerin çevresini de işgal ediyor. 800 dönüm arazi işgal edilmiş durumda. Sadece ağaç dikmeleri gerekirken sera yapıyorlar. Üstelik hibelerden de yararlanıyorlar. Biz sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Büroksiyle uğraşıp duruyoruz. Vatandaşın üzerinde “Ankara’da tanıdıklarım var” denilerek baskı oluşturuyorlar. 10 Mart’ta Mersin’de yapılacak ihaleyle vatandaşın ecrimisilini ödediği araziler satışa çıkarıldı. Çiftçilerimizin hiç birinin teşvik belgesi yok. Almaya kalksalar usulen zaten 10 Mart’a yetişmiyor. Diğer taraftan muhtarlar olarak bizler şaibe altındayız. Acilen buraya müfettiş gönderilmesini ve işlemlerin incelenmesini istiyoruz.”

“ÇİFTÇİLERİMİZ SEFALETE TERK EDİLMİŞTİR”

Köylülerim eylemine destek veren CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır ise, Bozyazı’da yıllardır ecrimisil ödeyerek hazineye ait tarım alanlarını ekip biçen ve tek geçim kaynakları olan çiftçilerin ellerinden bu tarım arazilerinin alındığını belirterek, eylem yapmak isteyen köylülerle bir araya geldi. Ellerinden alınan tarım arazilerini protesto etmek için bir araya gelen Bozyazılı çiftçileri emniyet güçlerinin dağıtmak istemesi üzerine, olay yerinde bulunan CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Haklarını aramak isteyen çiftçilerimize yapılan bu muamele kabul edilemez. Pandemi gerekçesiyle haklarını aramak isteyen köylümüzü dağıtmak isteyenler dönüp AKP kongrelerine baksınlar. Yaptıkları lebalep kongrelerde pandemi tehlikesi yok mu? Binlerce insanı sıkış tepiş kongre salonlarına toplarken virüsün yayılma tehlikesi yok mu? Bu virüs AKP’lilere bulaşmıyor mu? Hak arayanlara pandemi engelini, AKP kongrelerine şöleni uygun görenler utanmıyorlar mı?” dedi. Bozyazı’da köylülerimize, çiftçilerimize yapılanların ülkemizdeki tarımının neden bitme noktasına geldiğinin bir örneği olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Bozyazı’daki yapılan adaletsizlik köylülerimizi açlığa terk etmekten başka bir şey değildir.  2018 yılı Kasım ayına kadar, ‘Bozyazı Milli Emlak Şefliği ’ne müracaat edin, kullanmış olduğunuz arazileri sizlere kiralayalım’ diyerek her yerde reklam, duyuru yapan İktidar, çiftçilerimizin müracaatlarını ya dikkate almamış ya da bu bölgedeki tarım alanlarını millet bahçesi yapacağız gerekçesiyle ve türlü bahanelerle oyalamışlardır. Söz konusu başvuru süresi tamamlandıktan sonra dahi dışarıdan gelen, bölgeyle ilgisi olmayan kişilere köylümüzün kullandığı tarım arazileri kiraya verilmiştir. Sonuç olarak Bozyazılı çiftçilerimizin yıllardır ekip biçtikleri ve geçim kaynakları olan tarım arazileri ellerinden alınarak çiftçilerimiz sefalete terk edilmiştir. Dünyada az gelişmiş ülkelerde uygulanan bu sisteme karşı çıkan köylülerimizin yanındayız.” sözlerini dile getirdi. Bozyazı’da yaşanan skandalların bununla da bitmediğini belirten CHP’li Başarır, “16 Eylül 2020 tarihli Resmî Gazete’de,400 sıra no’lu Milli Emlak Genel Tebliği yayımlanmasından sonra geriye kalan tarım arazilerini kiralamak isteyen bölgedeki çiftçilerimizin yapmış oldukları başvuruların hiçbiri yine dikkate alınmamıştır. Geçimlerini sağlamak için çırpınan çiftçilerimiz, Bozyazı Emlak Şefliği ‘ne giderek, ‘400 Sıra No’lu tebliğden neden yararlanamıyoruz?’ dediklerinde, kendilerine ‘yukarıdan talimat var işlem yapamıyoruz’ yanıtını aldıklarını ifade ediyorlar. Yukarıdan bu talimatı kim veriyor? Yukarıdan talimat verenler, kirli ellerini Bozyazılı çiftçilerimizin üzerinden çeksinler. Buradan iktidara sesleniyorum: Köylümüzün, çiftçimizin ekmeği ile oynamayın!” sözlerini ifade etti.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA