Sağlıkçılardan ’Maskeler Konuşuyor’ eylemi


Mersin’de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyeleri, Mersin Üniversitesi Hastanesi önünde ‘Maskeler konuşuyor’ eylemi yaptı. Sağlıkçılar hak ve taleplerini 1 ay boyunca yazılı maskelerin üzerinde taşıyacak. SES adına açıklama yapan Örgütlenme Sekteri Sevgi Başkavak, kentteki sağlık çalışanlarının seslerini duyurmak için ocak ayı boyunca sloganlı maskeler takacaklarını söyledi.

 

Tarih : 22 Ocak 2021 Cuma 17:09

Hüseyin KIRKGÖZ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, ‘Çığlığımız duyulmadı, taleplerimiz görülmedi, şimdi sıra maskelerimizde’ kampanyası kapsamında, ülke geneli ile birlikte taleplerini dile getirmek üzere, Mersin Üniversitesi Hastanesi Poliklinikler önünde basın açıklaması yaptı. SES adına açıklama yapan Örgütlenme Sekreteri Sevgi Başkavak, “Sendikamız SES’imizin “Çığlığımız Duyulmadı, Taleplerimiz Görülmedi. Şimdi Sıra Maskelerimizde” adıyla devam eden kampanyamızın ikinci haftasında özlük haklarımızla ilgili taleplerimizi maskelerimizle konuşturacağız. Pandemi dahil yağmurda, çamurda hakkımız olanı talep etmekten vazgeçmeyecek ve her yerde görünen ve görünmeyen emeğimizin karşılığını almak için haykıracağız. Artık oyalanmak istemiyoruz.  Siyasi iktidar tarafından bize söz verildiği halde halen düzenleme yapılmayan özlük haklarımız için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“GÖRMEZDEN GELİYORLAR”

Siyasi iktidarın ve hiçbir şekilde sağlık emekçisini görmeyen Sağlık Bakanlığı’nın; yıllardır ekonomik ve özlük hakları için kendilerini görmezden geldiğini duymadığını ve yok saydığını iddia eden Başkavak, açıklamasına şöyle devam etti: “Haklarımızı vermedikleri gibi her geçen gün haklarımızı budayan düzenlemelerle özlük haklarımızı daha da geriye götürdü. Bizi açlık sınırının biraz üzerinde sefalet ücretine mahkum etti. Bunun yanında özlük haklarımızı iyileştirmediği, geliştirmediği gibi değişik ve sözleşmeli istihdam modelleri oluşturarak kadrosuz ve güvencesiz çalışma modeli yarattı. AKP, iktidara gelmesiyle birlikte sağlıkta dönüşüm programını başlatarak sağlık kurumlarını ticarethaneye hastaları da müşteriye dönüştürerek sağlıkta ki yıkım sürecini başlattı. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hizmet sunumunda engel oluşturma ve emeğimizin karşılığını alma konusunda sorunlar yaşattı. Sosyal Hizmet alanında ise bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan emekçilerin var olan sorunları daha da arttı. Buralarda çalışanların vardiya süreleri ve vardiya sayısı farklılıklar göstermekte, dolayısıyla bu farklılık yasal çalışma sürelerini kat kat artırmaktadır. Bunun karşılığında ise ne ücret ne de izin alamamaktadırlar. Bu da çalışanların moral/motivasyonunu olumsuz olarak etkilemektedir. Sonuçta; Sağlık ve Sosyal Hizmet alanında AKP, bizlere vadettiği ve verdiği sözlerin hiçbirini yerine getirmedi. Covid-19 Pandemisi sürecinde iş yükümüz arttı, çok tehlikeli olan işyerlerimizde uzun çalışma saatleriyle, korunaksız ve korumasız ortamlardaki mesleki risklerimiz daha da ağırlaştı. Halkın sağlığını korumaya, onları yaşatmaya çalışırken yaşamdan kopan yüzlerce sağlık ve Sosyal Hizmet emekçisinin tarifsiz acıları hala yüreğimizde... İktidar hiçbir şey yapmasa da hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin geride kalan ailelerine ve çocukları bir vefa borcu olarak sahip çıksın. Bu konudaki görevini yerine getirsin.”

“COVİD-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILSIN”     

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının verilmesini isteyen Başkavak, sağlık çalışanlarının taleplerini şöyle sıraladı: “Söz verdiğiniz gibi 3600 ek göstergemiz verilsin. Yıpranma payından fiili çalışma şartı kaldırılsın, yıpranma payı geçmiş yıllar da dahil ve 5 yıla 1 yıl olmak üzere bütün emekçileri kapsasın. Çalışma koşullarımız düzeltilsin, iş yükümüz azaltılsın, uzun çalışma saatleri kısaltılsın. Her işyerine 7/24 ücretsiz kreş sağlansın. EYT sorunu bir an önce çözülsün. Sağlıkta şiddeti ve mobbingi önleyen gerçek tedbirler alınsın. Covid-19 meslek hastalığı sayılsın. Sözleşmeli statüde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri kadroya geçirilsin. Hemşirelik meslek yasası uygulansın ve diğer sağlık meslek mensupları için kendilerine özgü meslek yasaları çıkarılsın. Analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkartılsın. Giyim yardımı mesleki riske uygun gerçek enflasyon rakamlarıyla ödensin, sağlık ve güvenlik açısından ücretsiz servis sağlansın. Pandemi ile mücadele eden filyasyon ekiplerinin ve nöbet usulü çalışanların yemek sorunu çözülsün. Kadrolu ve güvenceli istihdam biçimiyle sağlık emek gücü sayısı artırılsın. Sosyal hizmetlerde emek gücü artırılsın, çalışma saatleri ve vardiya sistemi düzenlensin. Haklarında memuriyete engel teşkil edecek kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın. Tüm bu haklı taleplerimizin yerine getirilmesini ve bunlar hayata geçirilinceye kadar mücadele edeceğimizi, bu mücadelede tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile halklarımızı yanımızda olmaya ve bizlere destek vermeye çağırıyoruz.”

 

                                                                                             

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA