Yatırımların takipçisiyiz!


Konteyner limanının Mersin’den başka yerde yapılamayacağını vurgulayan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, Lütfi Elvan Bakanımızın sorusu üzerine tüm Türkiye Cumhuriyeti önünde söz verdi. “Konteyner Limanı yeri Mersin’dir” dedi. Devletin sözü esastır. Hiçbir il, grup, lobi Mersin’de karar verilmiş yatırımların yerinin değiştirilmesi için çalışmasın. Mersin, yatırımlarının takipçisidir” dedi.

 

Tarih : 15 Ocak 2021 Cuma 10:15

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ile birlikte Kanal 33 TV'de Ahmet Özdemir ile Gündem Programının konuğu oldu. Programda Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (ModelFabrika) ve İnovasyon Merkezi yatırımı ve önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaları ele alındı. 

“BU ANLAYIŞ TÜM MERSİN’E YAYILMALI”

Programda konuşan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin (MTOSB) gerçekten ekibiyle, yönetimiyle, sanayicisiyle organize bir yer olduğunu gördük. Pandemi sürecinde tüm belirsizliklere rağmen, organize şekilde hızla, hatta bazı şeyleri önceden görüp tedbirler alınarak hareket edildi. Biz karşılaşacağımız sorunları önceden belirleyip, sorun karşımıza gelince nasıl bertaraf edeceğimizi planlayarak çalıştık. Bunlar hep ekip işi. Mersin, komple bir ekip olmalı. Biz bunu burada gösteriyoruz. Koordineli, birbirini anlayıp birbirine güvenerek sırtımızı birbirimize çok rahat dönebiliriz. Ben biliyorum ki sırtımı döndüğümde beni destekleyen, yere düşmememi isteyen birileri var. Bu anlayış tüm Mersin’e yayılmalı.  Model Fabrika hem fabrika hem eğitim yeri hem ar-ge ve yenilikçilik merkezi.  Tamamen Mersin Sanayicisinin buluşma noktası. Sanayici burada eğitim anlamında da tasarım anlamında da ar-ge anlamında aradığını bulup sorununu çözebilir.  Burada bir felsefe aşılandı. Elemana tornavidayı nasıl sıkacaksın diye anlatılmayacak. Fabrikada sistem körlüğü nedeniyle görülemeyen aksaklıkların düzeltilmesi sağlanacak. Burada aklınız sürekli daha az çaba ile daha sistematik olarak verimi nasıl artırabileceğinize odaklanacak” dedi.

“TÜM BÖLGEYE HİZMET VERECEK”

Aynı zamanda merkez içinde kurulan kendi yolu ile eğitim alanlarının yukarıdan aşağıdaki çalışmaları izleyerek kendisini geliştirebileceğini kaydeden Kızıltan, “Gerçek bir imalat yapılırken izleyip üretim sistemini geliştirip verimi artırma yönünde çalışanların zihniyeti de gelişecek. Benim aklımda bir fikir var diyelim. Gelip şöyle bir şey tasarlamak istiyorum diyorum. Yenilikçilik Merkezine gidip orada bilgisayar ortamında tasarım yapıp ardından onun 3 boyutlu yazıcılarda prototipini çıkartabileceğim. Ardından onu alıp tüm özellikleri taşıyor mu kullanışlı mı ne tür değişiklik yapmam gerektiğini saptayıp yeniden bilgisayar ortamında düzeltmeleri yapıp tekrar 3 boyutlu prototip çıkaracağım. Üstelik bunları 1 saatte tamamlayabilecek. Eskiden ürün çizilirdi, kalıplar çıkarılırdı tutkalla birbirine yapıştırılırdı, prototip dökümü hazırlanırdı makine çalıştırılırdı baktınız olmadı baştan başlanırdı. Bu süreç yaklaşık 1-1,5 ayda tamamlanırdı. Yeni yatırımlar sayesinde süreç çok büyük ölçüde kısaldı. Prototip oluştuktan sonra Model Fabrikaya gelip üretim sistemi geliştirilebilecek. Burası Dijital Dönüşüm, Yetkinlik ve Yenilikçilik Merkezi ve Model Fabrika da bir bölümü.  Sonrasında ne olacak? Endüstri 4.0’a geçiş. 24 saat çalışan karanlık fabrika. İşte son nokta bu. Asıl amaçlardan birisi de tüm Mersin’e tüm bölgeye hizmet etmek. Tüm üretim merkezlerinin endüstri 4.0’ı yakalaması için çabalayacağız” ifadelerini kullandı.

“MERSİN SON DÖNEMLERDE ŞANSLI”

Mersin son dönemlerde şanslı olduğunu kaydeden Kızıltan, “Öyle bir idari kadro var ki Valilik, Belediye, Emniyet Müdürü, kamu kurumlarının başındaki yöneticiler, herkes arasında o kadar sıcak ve samimi bir ilişki var ki Mersin’de son 2-3 senedir oluşan kadroda herkes birbirini gördüğünde gülümsüyor. Bu anlayış da kentte sinerji yaratıyor. Herkes herkese artık güveniyor. Siyasiler de bizi görerek onlar da kendilerini kontrol ediyor. Bizler sivil toplum örnek oluyoruz. Konteyner limanıyla ilgili Mersin’e verilen bir söz var. Sayın Fuat Oktay Lütfi Elvan Bakanımızın sorusu üzerine tüm Türkiye Cumhuriyeti önünde söz verdi. “Konteyner Limanı yeri Mersin’dir” dedi. Devletin sözü esastır. Hiçbir il, grup, lobi Mersin’de karar verilmiş yatırımların yerinin değiştirilmesi için çalışmasın. Mersin, yatırımlarının takipçisidir. Sanayi alanı Mersin’de zor üretiliyor. Çünkü planlama yok. Mersin’in odak noktaları, kaynakları belli. Liman diyelim, hinterlandı lojistik olarak planlanıp lojistik bölgeler yaratılmalı. OSB’ler, diğer sanayi bölgeleri, sektörel ticaret bölgeleri. Bunlar ne yapıyor üretip ürettikleri malı demir, deniz ve kara yolu ile sevk ediliyor. Ona göre planlamalar yapılmalı. Biz kendi içimizde bir ekip oluşturduk bu konu üzerinde çalışıp planlıyoruz. Ardından Çukurova olarak da ortak bir plan yapmak lazım. Bu bölgenin Dubai’nin çok ötesinde bir ekonomi ve sanayi bölgesi olabileceğini yıllardır söylüyorum. Havalimanı bitince uluslararası uçuşlar başlayacak. Dubai’de neden yatırım yapıldığını inceledik. Havalimanından her gün dünyanın her yerine uçuş var. Bu büyük kolaylık. Biz de Çukurova’da bunu sağlarsak başarılı oluruz. Havalimanı’nın bitmesi tek başına yetmiyor. Oraya uluslararası uçuşları da getirmeliyiz.  Sanayici çevreyi düşünmüyor sanmasınlar. Artık sanayicilerin tümü çevreye çok duyarlı. Kimse evinin etrafını kirletmek istemez. Sanayici bitkileri, ormanları, bitkileri tahrip edelim demiyor. Sanayici için uygun yerler planlanıp belirlensin istiyor. Biz topyekun plan üzerinde çalışıyoruz dedim ya hinterlandımızda devletin de bazı planları var. Örneğin Mersin-Adana Otoyolu’nun uzun bölümü kıraç arazi. Bu aksta mekansal planlama yapılacak. Sanayi aksı olarak planlandı. Bizler de ona göre kendi planlarımızı güncellemeliyiz. O konular üzerinde de çalışıyoruz. Katılımcı olunmalı şehir bütüncül ele alınmalı ve bu planlarda herkesin ihtiyacı düşünülmeli. Mersin’in gücünü ortaya çıkardık” diye konuştu.

“MODEL FABRİKA MERSİN’E YAKIŞAN BİR YATIRIM OLDU”

MTOSB Başkanı Sabri Tekli ise, “Organizede yapılan tüm çalışmaları MTSO ile birlikte danışarak birlik ve beraberlik çerçevesinde yapıyoruz.  Model Fabrika Mersin’e yakışan bir yatırım oldu. Model Fabrika bir dijital dönüşüm sistemi. Endüstri 4.0’ı sanayide nerede yakalarız sorusunun ilk sınıf çalışma programı. Program AB Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Hibe desteği ile 25 milyona mal oldu. Yaklaşık 20 milyonu hibe. Hibe programından kazanılmış bir destek.  Türkiye’de 3.’sü Mersin’de yapıldı. Şu anda eğiticilerin eğitimi veriliyor. Ciddi bir eğitim firmasından personelimiz eğitim alıyor. Şubat ayı ortasında tamamlanacak ardından 6 firmamız eş zamanlı eğitime başlayacak. Eğitimin bir kısmı burada bir kısmı kendi fabrikalarında olacak. Fabrikalarımızın üst düzey yetkililerini verimlilik artırma programları ile eğiteceğiz. OSB’nin üretim düşüncesi yanında eğitimi de var. Hem üreten hem eğiten sıfatıyla düşünüyoruz. Eğitime bugün her yerde ihtiyaç. Bu merkezin kuruluşundaki asıl amaç sürdürülebilmesi. Oda’mızla birlikte komisyon oluşturduk. Tarsus Üniversitesi ve Toros Üniversitesi’ni de dahil ettik. Burayı bir direktöre teslim edip Endüstri 4.0’da sanayicilere en iyi eğitimi verecek ekibi oluşturmak istiyoruz. Avrupa ve dünyadan geri kalmamalıyız” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM YAPACAK İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR”

İlk model fabrikanın Ankara’da 500 metrekare alana yapıldığını hatırlatan Tekli, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “İkincisi Bursa’da ve Mersin’deki 3’üncü. Ama biz inovasyon merkezini de dahil ederek Türkiye’de bütünleşmiş bir projeyi hayata geçirip ilke imza attık. 500 metrekare istenen binayı biz büyük düşündük. Geleceği okumak lazım. 5 bin metrekare arsamızda 1500 metre oturumda 4500 metrekarelik 3 katlı eğitim alanı oluşturduk. Hem model fabrika, hem inovasyon merkezi hem de en üst katı ar-ge çalışmaları yapmak isteyen sanayicilerimize kiralama usulünde düşündük. Bir odamızı MTSO ve MTOSB irtibat ofisi olarak devreye alacağız.  Sadece OSB sanayicisi için değil tüm Mersin’i, yurtdışındaki araştırmacıları burada görmek istiyoruz. Bu emeğin sonunda bir şey çıkarabilir miyiz? Ülkemizin, ilimizin ekonomisine katkı sağlayacak bir yenilik kazandırabilir miyiz tek amaç bu.  Ülkemizin en büyük gerçeği üretim, bunun da ağırlığını sanayici teşkil ediyor. Pandemi sürecinde kapatan tesisimiz olmadı. Aksine yüzde 15 artış yaşadık.  Burada üniversite gençlerini görmek istiyorum. Kim ne düşünürse burada modelleme imkanı var. Gençlerin istihdam konusunda uzak durduğu bir bölge. Böyle olmamalı. Bizim sanayi tesislerimiz Türk filmlerinde gösterilen sanayicilik gibi değil. O filmlerden çıksınlar. Burada gayet güzel tesisler var. Buralara yakın dursunlar. Biz onlara geleceğimiz olarak bakıyoruz. Biz yönetici bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Üretim yapacak insanlara ihtiyacımız var. Bu bina İngiltere’de iki ayrı branşta birincilik ödülü aldı. Ödüllü bir bina olması da herkesin dikkatini çekti. 5 yıldızla karma kullanım geliştirme ile karışımlı mimar dallarında birincilik ödülü aldı mimarımız. Kullanım açısından da verimli bir bina olacağını düşünüyoruz. Biz teknolojiyi, dijital dönüşümü burada bilen insanların eline teslim edip gençlerimizi de yetiştirmek istiyoruz.”

Paylaş :
Etiketler :  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, MTOSB Sabri Tekli

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA