Tarımsal politikalar ihracata göre planlanmalı!


Tarımsal öğretimin 175’’inci yıldönümü Cumhuriyet Alanı’ndaki törenle kutlandı. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Necmi Birim, “Tarımsal politikalarımızı ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanmalıyız, bu konuda tecrübeli insan kaynaklarımızdan makro seviyede faydalanmamız, dünyadaki son gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir. Gelişmiş tüm ülkelerde bu böyledir, sanayileşeceğiz diye yaşamsal önemi olan tarımsal üretimden asla vazgeçemeyiz, her iki sektör birbirine paralel olarak geliştirilmelidir” dedi.

 

Tarih : 11 Ocak 2021 Pazartesi 15:17

Adem GÜNEŞ

Tarımsal öğretimin 175'’inci yıldönümü Cumhuriyet Alanı'ndaki törenle kutlandı. Törende konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Necmi Birim, “Tarımsal Öğretimimiz  10 Ocak 1846 yılında İstanbul  Ayamama  Çiftliğinde kurulan Mektebi Zirai Şahane ile  başlamış, 1892 de Halkalı Ziraat Mektebi ile ilerleyen Tarımsal Öğretim, her yılın 10 Ocak tarihinde tüm yurtta törenlerle, etkinliklerle, söyleşilerle kutlanmaktadır. 1933 yılında tarımsal öğretim faaliyetleri  yeni yasa ile Yüksek Ziraat Enstitüsü  adı ile sürdürülmüştür. Bu enstitü 1948 yılında çıkarılan yasa ile   Ziraat  Fakültesi adını alarak Ankara Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1955 yılına kadar Ankara da  ve Türkiye’de  tek  Ziraat Fakültesi olan bu okul, daha sonraları çoğalarak bugün  43  Ziraat Fakültesine kadar ulaşmıştır.1980’den sonra tarımsal eğitim ve öğretimde ciddi bir deformasyon ve dejenerasyon meydana gelmiştir.Fakülte sayıları bir bir artarken bölüm ve  öğrenci sayıları  birkaç misli  arttırılmış ve Ziraat Mühendisleri mezuniyetlerinden sonra çok ciddi bir istihdam sorunu ile karşılaşmışlardır.Bu durum doğal olarak Ziraat Fakültelerini tercih eden öğrenci  kalitesini de olumsuz etkilemiştir.Bugün 43 fakültenin 37’sinde öğretim yapılmaktadır. Ziraat Mühendisleri, Su Ürünleri Mühendisleri  ve Tütün Teknolojileri Mühendisleri olarak ülke tarımını kamu yararı gözeterek daha ileriye götürmek, aklın ve bilimin ışığından ayrılmadan toplum ve üreticilerimiz lehine kullanmayı hedefleyen bu  gençlerimizi yetiştiren fakültelerimizde, toplamında  16 bölüm  174 programda 1600’e yakın öğretim elemanı bulunmaktadır. 2020 yılında Ziraat  Fakültelerinde  5524 öğrenci kontenjanı açılmıştır. Bugüne kadar Ziraat Fakültelerinden mezun Ziraat Mühendisi sayısı 125 bine yakındır. Fakültelerimiz her yıl 5 bine yakın mezun vermektedir. Bu duruma maalesef planlı programlı, geleceği görerek değil, yeni fakülteleri popüler isimlerle süsleyerek geldik. Fakülte sayısının artışına bağlı olarak tarımsal yüksek öğretimde kalite ve mezuniyet sonrası istihdama ilişkin sorunlarda her geçen gün daha da artmaktadır” dedi.

 

 

“ZİRAAT FAKÜLTELERİ TARIMSAL  ÖĞRETİMDE AKILLI TARIM UYGULAMALARINI ENTEGRE ETMELİ”

 

Pandemi sürecinde ziraat mühendisliğinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Birim, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son bir yıldır yaşanan pandemi süreci tarımsal üretimin ne kadar kıymetli olduğunu  bir kez daha göstermiştir. Fakat gelin görün ki uzun süredir kamuda kendine yer bulamayan meslektaşlarımızın içinde bulunduğumuz süreçte  meslek  icraları noktasında  iki seçenekleri bulunmakta  ya özel sektörde çalışabilme veya BKÜ satış bayiliği yapabilmekteler. Birçok platformda bakanlık yetkililerine bu konuda Odamızın çözüm önerilerini ilettik, hala bir sonuç alabilmiş değiliz.  Ziraat fakülteleri Tarımsal  öğretimde akıllı tarım uygulamalarını entegre etmelidir.  21.yüzyılda yapay zekayı,  teknoloji   4.0 ‘ı  konuşurken  müfredatta uygulamalı olarak bunların içerikleri, dünyadaki örnekleri  anlatılmalıdır. Ziraat Fakültelerinin geçmişte bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sayılarının azaltılması, öğrencilerin başka bilim alanlarına yönlendirilmesi gereklidir. Tarımsal sigorta,Yenilenebilir enerji kaynakları, Tarımsal biyoteknoloji  konularına müfredatta yer verilmelidir. Ziraat Fakültelerinde uygulamalı eğitime ağırlık verilmelidir; ve en az bir dönem mümkünse iki  dönem sektörel  staj yapılması zorunlu olmalıdır.  Bu staj sonrasında mümkünse ihtisas konusu seçilmeli. Yani iki dönem staj  4+1 yıllık eğitim yapıldığında belli bir konuda ihtisaslaşmış  Ziraat Mühendisi kavramı danışmanlığa  doğru evrilmelidir.   Kamu kuruluşlarının küçültüldüğü, öğrenci sayısının çığ gibi arttığı günümüzde, kaliteli uygulama ve staj yapabilmek için tam teşekküllü araştırma ve uygulama çiftliğine sahip fakülteler tercih edilmelidir. Tarımsal öğretimin uygulama alanlarına, laboratuara, Ar-Ge’ye dayanması zorunludur. Ziraat Mühendislerine istihdam sağlayabilmek adına Tarım ve Orman bakanlığının, Tarım Birliklerinin,  Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin, Ziraat Odalarının ve Yerel  yönetimlerin bölge genişliklerine göre belli sayıda  Ziraat Mühendisi  almaları gerekmektedir. Tüm bunlar proje kapsamına alınıp hayata geçirilirse, Tarım ve Orman Bakanlığından meslektaşlarımıza getirdiği BKÜ sınavını kaldırmasını ve diğer meslek mensuplarını da bu işin eğitimini alan Ziraat Mühendisleri yerine ikame etmemesini talep ediyoruz. Değerli meslektaşlarım tarımsal politikalarımızı ithalata göre değil, üretime ve ihracata göre planlanmalıyız, bu konuda tecrübeli insan kaynaklarımızdan makro seviyede faydalanmamız, dünyadaki son gelişmeleri yakından  takip etmemiz  gerekmektedir. Gelişmiş tüm ülkelerde bu böyledir, sanayileşeceğiz diye yaşamsal önemi olan tarımsal üretimden asla vazgeçemeyiz, her iki sektör birbirine paralel olarak geliştirilmelidir. Sektörün sıkıntılı bir süreçten geçtiği bugün, pandeminin gölgesinde kutladığımız 175. Yıldönümümüze katılımınızdan dolayı siz değerli meslektaşlarımıza şahsım ve şube yönetim kurulu adına teşekkür eder saygılar sunarım.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA