Siyaset için Mersin’in önünü tıkamayın!


Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde zaman zaman gerilen siyasi ortamın kente zarar verdiğinin altını çizen MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bu çekişmelerden dolayı da bazı hizmetler sekteye uğradı. Bu çekişmeler direkt halkı, bizleri etkiliyor. Biz meclis toplantılarındaki dili hoş karşılamayız. Bugüne kadar kavga ile çözülen bir mesele görmedik. Bugün güçlüsündür kavga edip çözmeye çalışırsın ama bitiremezsin, o sürekli büyür devam eder. Bu nedenle hepimiz üslubumuzu çok dikkatli kullanmalıyız. Mecliste alınan kararların halkın bir kısmı siyasi olarak kararlar alınıyor diyor bir kısmı başka şekilde düşünüyor. Böyle olunca halk da bölünüyor. Şehrin gelişmesini sağlayacak kararlar siyasete alet edilmemeli. Meclisten beklentimiz kentin önünü açacak kararların siyaset nedeniyle engellenmemesi” dedi.

 

Tarih : 10 Ocak 2021 Pazar 12:17

Adem GÜNEŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kanal 33 TV’de Kerem Türk ile Yüz Yüze Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.  Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, MÜSİAD Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Yıldızgörer ve MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin’in de katıldığı programda 2020 yılı ekonomisi ile pandemi sürecinin ekonomiye yansımaları değerlendirilip 2021 yılından beklentiler konuşuldu.

“İNŞALLAH 2021 YILI 2020’Yİ ARATMAZ”

Dünyanın 2020 yılını biran önce unutmak istediğini kaydeden Kızıltan, “2020 unutmak istediğimiz bir yıl oldu. İnşallah 2021 yılı 2020’yi aratmayacaktır. Başlangıçta hepimiz ne yapacağımızı şaşırdık ama iş dünyası ve hükümet birlikte çalıştı. TOBB tüm odalardan raporlar topladı. Sorunlar neler olabilir araştırdık sunduğumuz rapor tüm Mersin’in raporu olarak değerlendirildi. Ardından yurt genelinden gönderilen tüm bilgiler harmanlanıp ilk önlemler açıklandı. Tabi bu beklenmedik bir olumsuzluktu. Yap, işleme koy, aksaklık çıkarsa düzelt şeklinde önlemler alındı. Biz, Mersin’in sıkıntılarını anlatan bir rapor gönderdik ama ülkenin her yerinde aynı sorunlar vardı.  Mersin ölçeğinde üyelerimizle sürekli diyalog halindeydik. Örneğin kısa çalışma ödeneği başvurusu çok karmaşık bir yapıdaydı. Müracaat ediyorsunuz, 1-1,5 ay sonra onay çıkıyordu. Biz bunu iş dünyası ile görüştük. Ardından İŞKUR ile görüştük ve neden geciktiğini araştırdık. Çözümü için adımlar attık. Odamız bünyesinde 41 sektörde komitemiz var. Onlar kendi üyeleriyle sürekli diyalogda oldu. Sorunlar güncel şekilde tespit edildi, çözüm önerileri güncel şekilde hazırlandı” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN GÜCÜ YETMİYOR”

Devletin gücünün ekonomik sorunları çözmeye yetmediğinin altını çizen Kızıltan, “TOBB o dönemde Nefes Kredisi uygulaması yaptı. Biz de Mersin olarak varlığımızın büyük bölümünü buraya aktardık ve üyelerimize Odalar Birliği’nin anlaştığı birkaç banka aracılığıyla uygun faizle krediler dağıtıldı.  İşletmeler arasında yaşanan tüm sıkıntı paraya dayanan ekonomik sıkıntılardı. Geçmişten gelen borçlar, yeni alınan krediler. İstihdamın üzerindeki yükler. Hepsi üst üste binince bir anda hepsi şişti. Ardından yapılandırma çıktı. Bu sorunlar sadece Mersin değil Türkiye’nin tüm şehirlerinde var. Yapılandırma bizim de Hakkari’nin de Ankara’nın da çabalarıyla çıktı. Sonuçta sorunlar aynı. Sadece Mersin’e yönelik bir çözüm sağlanacak diye bir şey yok. Türkiye genelinde çözüm arandı çünkü sorunlar ortak.  Türkiye’deki tüm sorunları herkes biliyor. Biz bildiriyoruz, Esnaf Odaları Bildiriyor, Dernekler, Sendikalar bildiriyor. Cumhurbaşkanı’na kadar herkes sorunları biliyor ama Devletin gücü hepsine yetemiyor. Biz yine dün özellikle büyük sıkıntı çeken komitemiz olan, lokanta ve kafelerin bulunduğu komite ile toplantı yaptık. Artık krediyle de hibeyle de olmaz diyorlar. Bizim çalışmamız lazım. Belirli kurullara göre çalışmaları gerektiğini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

“LÜTFİ ELVAN’I RAHAT BIRAKMAMIZ LAZIM”

AK Parti Mersin Milletvekili iken Hazine ve Maliyet Bakanı olarak atanan Lütfi Elvan’ın yeni görevinin sevindirici olduğunu vurgulayan MTSO Başkanı Kızıltan, “Mersin adına da Türkiye adına da umut verici. Sayın Lütfi Elvan’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu ilk günlerde de yine Kanal 33’te değerlendirme yapmıştım. Lütfi Bey’in mutfaktan, Devlet Planlama Teşkilatı’ndan yetiştiğini söylemiştim. Bu kurum devlete çok büyük bürokratlar, başbakanlar yetiştirmiş bir kurumdur. İşin mutfağından gelen bir teknokrat, bürokrat olduğu için Sayın Lütfi Elvan’ın o göreve getirilebilecek ender insanlardan biri olduğunu düşünüyorum. Lütfi Bey, inisiyatif kullanabilen, soran, soruşturan, sabit fikirli olmayan, kendisini sürekli geliştiren bir insan. Bizim bağrımızdan çıkmış Türkiye’nin bir bakanı. Gidişat da iyi gidiyor. Biz şimdi onu biraz rahat bırakıyoruz. İşi çok. Önce Türkiye’yi düzeltsin. Türkiye düzelirse Mersin’de düzelir. Şimdi dilediği gibi rahat çalışsın. İlerleyen zamanlarda zaten rahatsız edeceğiz” diye konuştu.

 

“BENİM SİYASİ KAVGALARI AÇIP İZLEMEYE YÜREĞİM YETMİYOR”

Pandeminin belediyeler tarafından da beklenmeyen bir durum olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Ne devlet, ne belediyeler ne iş insanları ne de halkımız beklemiyordu. Ama çok çabuk adapte olabiliyoruz. Seri şekilde çözüm üretebiliyoruz ve dayanışmaya yatkın bir karakterimiz var. Belediyeleri de izledik hepsi ilk ihtiyaçlar ne olabilir diye düşünerek hareket etti. Sokağa çıkma yasakları başladı, iş yerleri kapandı. İlk ihtiyaç gıdaydı. Belediyeler iyi bir organizasyonla gıda dağıtmaya başladı. Bunu da tüm belediyelerimiz başarılı şekilde yürüttü. Ardından bizlerle, MTSO ile sıkı diyalog kurdular. Fikir alışverişinde bulunduk. Üyelerimizin sıkıntılarını ya da gördüğümüz eksikleri, aksaklıkları, vatandaştan gelen talepleri aktardık. Hatta sadece belediye başkanları değil Valimizi de aradık ve anında çözümler üretildiğini gördük. Başta Sayın Valimiz olmak üzere kenti yöneten belediye başkanlarımız, emniyet müdürümüz, tüm kurumlarımız büyük bir dayanışma içinde çalıştı. Türk halkı bir felaket sırasında, bir dış düşmanın istilası altında bir savaşta çok çabuk bir araya gelip dayanışma ruhumuz ortaya çıkıyor. Biz burada da başlangıçta o ruhu gördük. Ama tabi hiç istemediğimiz şekilde siyasi çekişmeler de oldu. Bu çekişmelerden dolayı da bazı hizmetler sekteye uğradı. Bu çekişmeler direkt halkı, bizleri etkiliyor.  Biz meclis toplantılarındaki dili hoş karşılamayız. Bugüne kadar kavga ile çözülen bir mesele görmedik. Bugün güçlüsündür kavga edip çözmeye çalışırsın ama bitiremezsin, o sürekli büyür devam eder. Bu nedenle hepimiz üslubumuzu çok dikkatli kullanmalıyız. Örneğin ben MTSO Başkanıyım. Bir siyasi kişilik değilim. Meclis Üyelerimiz de burada. Hepimizin ayrı bir siyasi görüşü var. Ayrı siyasi kimliği var. Etnik kökeni, mezhebi var. Ben Oda başkanı olarak çıkıp kendi değerlerime göre davranırsam anında tepkiler gelir ve kavgaya başlarız. Siyaseti yaparken de buna bakmalı. Siyaset ülkeyi geliştirip halkı mutlu etmek için yapılır. Türkiye’de bu konuda bir terslik var. Siyasetçi mi halkı mutlu edecek, halk mı siyasetçiyi mutlu edecek karışıklık var.  Mersin’deki belediye meclislerinde de TBMM’de de kavgalar olmamalı. Benim bu kavgaları açıp izlemeye yüreğim yetmiyor. Bizim MTSO’da da 99 kişilik meclisimiz var. Herkes aykırı fikirler söyleyebiliyor ama biz bunları konuşarak çözüyoruz. Uygar bir toplumsak kavga etmeden sorunları çözmeliyiz. Mecliste alınan kararların halkın bir kısmı siyasi olarak kararlar alınıyor diyor bir kısmı başka şekilde düşünüyor. Böyle olunca halk da bölünüyor. Şehrin gelişmesini sağlayacak kararlar siyasete alet edilmemeli. Meclisten beklentimiz kentin önünü açacak kararların siyaset nedeniyle engellenmemesi” dedi.  

“2021 İÇİN UMUTLU OLMALIYIZ”

Pandemiye yönelik ortak yürüttükleri bir proje olmadığını ancak münferit olarak kendi bünyelerinde yaptıkları erzak dağıtımları olduğunu ifade eden Kızıltan, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Rektörle görüşüp ne ihtiyaç varsa üniversitemize destek olmaya çalıştık. Bir anda hastanelere yağılmalar başlamıştı ve ihtiyaçları olacağını öngörmüştük. O dönem herkes hücum edince teçhizat, maske, önlük bulunmuyordu örneğin. Hemen bize bir liste gönderdiler ve üniversitemize çok sayıda malzeme alıp gönderdik. Yapılanları aman duyuralım, insanlar görsün diye bir kaygımız yok. Bu nedenle duyurmayı gerekli görmedik.  MTSO olarak bir komisyonumuz var ve sürekli Belediye Meclis Toplantılarını izlemeye gidiyor. Ben de Meclis Başkanımız da bazen bizzat katılıyoruz. O meclis, tüm Mersin’in kendisini izlediğini biliyor. Bundan sonra daha dikkatli olacaklarını umuyorum. 2021’den beklentilerimden birisi de budur.  Mersin ile ilgili inisiyatif Mersin’dedir. Çünkü Mersin’in neye ihtiyacı olduğunu biz biliriz. MTSO’nun meclisi neden uyumlu çalışıyor çünkü inisiyatif bizdedir. Başkasından talimat almıyoruz.  2021 için umutlu olmalıyız. Bugüne kadar yandık, bittik mahvolduk edebiyatı hiç yapmadık çünkü her şeyden önce moral gerekiyor. Aşı konusu var. Beni arayıp aşı olmak ister misiniz deseler hemen olurum. Bazı konular var ki siyasete alet edilmemeli.”

Paylaş :
Etiketler :  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA