Anamur’da salep, muz’a alternatif oluyor


Yerli muzun üretim merkezi Mersin’in Anamur ilçesinde son yıllarda salep de muza alternatif ürün olarak üretiliyor. Hem lezzetli hem de şifalı bir soğanlı bitki olan ve doğal ortamdan toplanarak satılması yasak olan salep tarımı ülkemiz için ciddi fırsatlar içeriyor. Yabani orkide olarak da bilinen salep üretimi için çok uygun olan Anamur ise bu anlamda öne çıkıyor. Anamur’da ekimi yapılan salep miktarı bir yılda 66 kat artış gösterdi. İlçede salep üreticiliği yapan Safiye Derya, “Kendimize verdiğimiz söz; muzun başkenti olduğumuz gibi Anamur’umuzu salep üretiminin de merkezi yapacağız” dedi.

 

Tarih : 7 Ocak 2021 Perşembe 12:11

Adem GÜNEŞ

Yerli muzun üretim merkezi Mersin’in Anamur ilçesinde son yıllarda salep de muza alternatif ürün olarak üretiliyor.  Hem lezzetli hem de şifalı bir soğanlı bitki olan ve doğal ortamdan toplanarak satılması yasak olan salep tarımı ülkemiz için ciddi fırsatlar içeriyor. Yabani orkide olarak da bilinen salep üretimi için çok uygun olan Anamur ise bu anlamda öne çıkıyor. Anamur’da ekimi yapılan salep miktarı bir yılda 66 kat artış gösterdi.

“500 DÖNÜM ALANDA ÜRETİM YAPILIYOR”

Anamur’da salep üretimi konusunda çalışmalar yapan Safiye Derya, 2019 yılında Anamur’un Akarca mahallesinde 30 kg tohum ile üretime başladığını belirterek, “1 yıl içerisinde o kadar başarılı sonuçlar aldık ki bizi izleyen pek çok çiftçi kardeşimiz bu değerli soğanın ekimine başladı ve 1 yıl içinde Anamur’daki salep ekimi tam 66,6 kat artış göstererek 2 tona yükseldi. Buna ek olarak 1 ton fide de deneme üretimi yapmak isteyen çiftçilerimize ulaştırdık. 29 ilimizde, 0-1500 metre arasındaki yükseklikte çok sayıda ekim yaptırdık. Ekimlerimiz Ocak ayı sonuna kadar devam edecek. 2021 yılında salep ekimi konusunda çok daha etkili girişimcilerimizle beraber çok daha yüksek rakamlara ulaşacağımızı öngörüyoruz. Hedefimiz 3-4 yıl içerisinde sadece Anamur’da 500 dönümde salep üretimi gerçekleştirerek salebi de muz gibi Anamur’a marka değeri olarak kazandırmak ve Anamur’umuzu salebin merkezi haline getirerek, giderek artan sera gazı içeren havasını daha da kötüleşmeden çiftçimizi sera maliyeti olmayan salep ile tanıştırmak. Anamur’da sulama suyu olan en ücra yerde terk edilmiş arazileri de bu sayede tarım ekonomisine katarak bölgemizdeki ekonomik kalkınmaya katkı vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“ANAMUR’U SALEP’İN ÜRETİM MERKEZİ YAPACAĞIZ”

Salepi muza alternatif ürün olarak gördüklerini kaydeden Derya, “Anamur muzu, yerli muz olarak tarımı yapılan muzdan çok daha farklı, lezzetli bir muzdur ve halen üretimi sınırlıdır. Oysa Akdeniz’in her köşesinde bugün seralar yapılarak inanılmaz bir üretim kapasitesi yaratılmıştır. Bölgemizde yapılacak salep üretimi, marka değerimiz olan muzun ekonomik varlığına zarar gelmez tam tersine destek olur. Salep üretimi, Adana’dan Antalya Kumluca’ya kadar olan sahil şeridinde üretilen muzu ayakta tutacaktır; zira ülkemizde ve dünyada dondurma tüketimi çok fazladır bu bağlamda salep üretimi yetersiz olduğundan gerçek dondurma üretimi yapmak için gereken ham madde ihtiyacını karşılamamaktadır. Salep üretimi ile beraber yeni iş fırsatları oluşacak, başta muzlu dondurma olmak üzere dondurmanın adını yeniden yazacağız ve tabi ki saleple birlikte şeker pancarı üretimi ve süt taban fiyatını hak ettiği seviyeye ulaştıracağız… Bu bağlamda Anamur’umuzun gururu olan değerli işadamlarımız tarafından ilk adımı atılan süt keçisi çiftliği projesi de ihtiyaç duyacağımız bir başka hammadde olan keçi sütünü temin etmemizi sağlayacak. Kendimize verdiğimiz söz; ‘’muzun başkenti olduğumuz gibi Anamur’umuzu salep üretiminin de merkezi yapacağız” dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR BİTKİ

Yabani orkide olarak da bilinen salep, dondurma, tatlı yapımında kullanıldığı gibi, Anadolu kültüründe kış mevsiminin geleneksel içeceğidir… Lezzetli olduğu kadar şifalı da olan salep, Akdeniz coğrafyasına özel bir soğanlı bitkidir. Nesli tükenmekte olan salep, AB ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede doğal ortamından sökülmesi ve satılması yasak bir bitkidir. Ancak son zamanlarda salep tarımı yapılması konusunda önemli gelişmeler kat edilmiştir. Türkiye salep yetiştirme konusunda çok özel bir durumdadır ve dünya ülkelerinden gelerek piyasa değerinin çok üzerinde rakamlar teklif edilerek ülkemizin salep soğanlarının yurt dışına çıkarılması sağlanmaktadır. Oysa bu ülkemizin salep tarımı ve ticaretindeki üstünlüğünün tehdit edecektir. Salep katma değeri çok yüksek bir bitkidir.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA