Avukatlar muhbiriniz olmayacak!


Avukatların iktidar eliyle muhbir olmaya zorlandığını iddia eden CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Çoklu baroyu getirdiniz, baktınız, pek bir işe yaramadı, avukatlar hâlâ dik; oturdunuz, düşündünüz, “Avukatların ekmeklerini nasıl azaltırız?” dediniz ve bu 20’nci maddeyle avukatları muhbirlik yapmaya zorlayacak bu hükmü getirdiniz. Nasıl mı? Arkadaşlar, avukatlar size muhbirlik yapmayacak. Gerekirse bu işleri almayacak, aç kalacak ama çağlar boyu köle kullanmadıkları gibi, sizin de iktidarınızın da muhbiri ve kölesi olmayacak” dedi.

 

Tarih : 26 Aralık 2020 Cumartesi 18:27

Haber Merkezi

Avukatların iktidar eliyle muhbir olmaya zorlandığını iddia eden CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Çoklu baroyu getirdiniz, baktınız, pek bir işe yaramadı, avukatlar hâlâ dik; oturdunuz, düşündünüz, “Avukatların ekmeklerini nasıl azaltırız?” dediniz ve bu 20’nci maddeyle avukatları muhbirlik yapmaya zorlayacak bu hükmü getirdiniz. Nasıl mı? Arkadaşlar, avukatlar size muhbirlik yapmayacak. Gerekirse bu işleri almayacak, aç kalacak ama çağlar boyu köle kullanmadıkları gibi, sizin de iktidarınızın da muhbiri ve kölesi olmayacak. Avukat ile müvekkili arasındaki ilişkinin temeli güven ve sadakat ilkelerine dayanmaktadır. Müvekkilin her durumda avukatına güvenmesi, sırrını saklayacağından emin olması gerekir. Avukatlar, yüklendikleri görevleri, bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde; özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“AVUKATLAR O İŞİ KABUL ETMEZ”

Avukatların, görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları asla ve asla açıklayamayacağını ifade eden Antmen, “Avukatın müvekkilinin sırrını saklama yükümlülüğü, üçüncü kişiler yanında, mahkemelere, savcılıklara ve idari birimlere karşı da geçerlidir. Avukatlık meslek sırrı, avukatın mesleğini icra ederken öğrendiği, herkes tarafından bilinmeyen, açıklanması hâlinde vekil edenin maddi ya da manevi zarara uğrayacağı, üçüncü kişilerden gizlenen bilgilerdir. Avukatın mesleğiyle bağlantılı olarak öğrendiği vekil edene ait özel ilişkileri, sağlık bilgileri, mali durumu, kişisel bilgileri gibi hatta gerektiğinde bulunduğu yer ya da adresi de sır kapsamına dâhildir. Şimdi, siz, “Bu getirilen hüküm meslek sırrına girmez. Bu madde avukatın adli işlemleri haricindeki iş takipleri için.” diyeceksiniz. Ben de diyeceğim ki “Siz avukatlığı ve avukatlık meslek sırrı kavramını yanlış biliyorsunuz.” Neden mi? Avukatlık Kanunu’na göre avukatların “işin reddi zorunluluğu” diye çok önemli zorunlulukları ve yükümlülükleri var. Evet, avukatlar kendilerine yapılan iş teklifini, yolsuz veya haksız görür yahut sonradan yolsuz veya haksız olduğu kanısına varırsa o işi reddetmek zorundadır, o işi yapamazlar yani avukatlar, ihbar edilmesi gerekli, terörün finansmanı ya da para aklanmasıyla ilgili olan herhangi bir işi zaten kabul edemezler ve o işi reddetmek zorundadırlar” şeklinde konuştu.

“AVUKAT KABUL EDERSE SUÇ İŞLER”

Bir avukatın, konusu suç olan böyle bir işi kabul ederse suç işleyeceğini vurgulayan Antmen, “Muhbirlik ederse sır saklama yükümlülüğünü ihlal eder, disiplin suçu işler. İşi reddetmediği için yine suç işler, yine disiplin soruşturmasıyla karşı karşıya gelir. Size göre avukat ne yapacak, müvekkili yanında kendi kendini de ihbar mı edecek? Suç işleyen kişinin kendisini ihbar etmesi beklenemez ya da siz kendi kendini ihbar etmesini mi bekleyeceksiniz? Peki, ne yapmak lazım, çözüm ne? Onu da söyleyeyim, önergemizde var. Gelin, önergemize kabul oyu verin, FATF’in 12 no.lu tavsiyesini bu kanuna ekleyelim. Türkiye’de hiç kimse bir daha suç gelirlerini yani kara parayı aklından ve hayalinden bile geçirmesin. Avukatlık mesleği dört bin yıllık bir meslek, bir onur mesleğidir. Bu mesleğin en önemli özelliği sır saklama hükümlülüğüdür, buna halel getiremezsiniz. Çok açık ve net söylemek gerekirse, bir insan, eşine güvenmediği kadar avukatına güvenmek durumunda ve zorundadır. Siz, avukatlardan muhbir olmasını istiyorsunuz ama bu olmayacak. Bakın, bir gün herkes bir avukata muhtaç olacaktır. 15 Temmuz hain FETÖ darbesi öncesinde o FETÖ’cü alçak teröristler ne kadar mağrurdu hatırlayın ama 16 Temmuz sabahı ise hepsi “Avukatımı istiyorum.” diye bas bas bağırıyordu, “Avukat gelsin.” diye ağlıyordu, bizzat şahidiyim. Gelin avukatlarla uğraşmayı bırakın, gelin avukatlar işlerini huzur içinde yapsınlar, gelin avukatlık mesleğine saygı duyalım, meslek sırları içinde işlerini özgürce yapsınlar, bunu yapacağımıza gelin avukatların ekonomik sorunlarını çözelim. Son söz, size avukattan muhbir olmayacağı gibi sizden de gelecek seçimde iktidar olmayacak” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA