CHP’li Gökçel: “Maliyeti açıklayın”


Cumhurbaşkanlığı sisteminin ekonomik maliyeti TBMM gündemine taşındı. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle Cumhurbaşkanlığı sisteminde hazineden faizler için ne kadar para ödendiğini sordu.

 

Tarih : 24 Aralık 2020 Perşembe 15:24

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı seçimler öncesinde AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından sıklıkla dile getirilen başkanlık sistemine geçildiğinde faiz, dolar ve enflasyonla mücadele edileceği sadece meydanda kaldı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmeden bir gün önce 4,53 TL molan Dolar/TL kurunun 2020 yılında ortalama 6,89 TL oldu. CHP’li Gökçel önergesinde, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmeden bir gün önce 4,53 TL olan Dolar kuru yeni siteme geçildikten sonra 29 Aralık 2018 tarihinde 5,29 TL seviyesine yükselmiştir. 2019 senesi ortalama Dolar TL kuru 5,67 olmuşken 2020 yılından bugün itibariyle ortalama Dolar TL kuru 6,89 TL şeklinde olmuştur” dedi.

“MİLYARLARCA DOLAR 2018’E DÖNMEYE YETMEDİ”

Cumhurbaşkanlığı sisteminde liyakatin kalmamasına dikkat çeken Gökçel, yapılan yanlış atamaların bedelinin büyük olduğuna vurgu yaptı. Partili Cumhurbaşkanı, akraba bakan ve özel şirket sahiplerinden oluşan kabine sarmalında bir yönetim krizi ortaya çıktığına değinen Gökçel, “ Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi anlatılırken dönemin iktidarı tarafından devletin şirket gibi yönetileceği ifade edilmiş ve şirket yöneticileri bakan olarak görevlendirilmiştir. Mevcut yönetim sisteminde bakanlıklar milletvekillerinden değil atanmış bakanlar ile yönetilmeye başlanmıştır. Bu dönemde özellikle para ve maliye politikası konusunda yapılan atamaların liyakate dayanmayan keyfi atamalar olması nedeniyle ekonomimiz büyük bir kriz yaşamaktadır” şeklinde konuştu.

“MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER NASIL OLMUŞTUR?”

Gökçel önergesinde şu soruları sordu; 10 Temmuz 2018’den günümüze uygulanan politikalar sebebiyle artan döviz kuru yüzünden ülkemizin dış borcu TL bazında anılan tarihten bu yana ne kadar artmıştır? 10 Temmuz 2018 tarihinden bugüne kadar Merkez Bankası kaç milyar Dolar döviz satmıştır? Merkez Bankası’nın rezervlerindeki değişiklikler nasıl olmuştur? Döviz kurundaki artışın hane halkı gelirleri ve enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için yapılan çalışmalar nelerdir? böyle bir çalışma mevcut mudur? Anılan yıllar itibariyle kamunun dış borçlanması nedeniyle ne kadar faiz ödemesi yapılmıştır? 2002 -2018 yılları arasında kamunun dış borçlanması nedeniyle ne kadar faiz ödemesi ne kadardır? 2002-2018 yılları arasında alınan dış borçlar hangi hizmet ve yatırımlar için kullanılmıştır? 2018-2020 yılları arasında alınan dış borçlar hangi hizmet ve yatırımlar için kullanılmıştır?”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA