HDP’li Turan, yolsuzluk iddialarını sordu


Tarım Kredi Kooperatiflerindeki yolsuzluk iddialarını meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “Tareks Hayvancılık bünyesinde kesilen hayvanlardan dolayı zarar ettiği iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise toplamda kaç hayvan kesilmiş ve ne kadar zarar edilmiştir? Tareks Hayvancılık bünyesinde kesimi yapılan hayvanların taşınmadan önce brusella hastalığına yakalandığı Bakanlığınız veya Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından biliniyor muydu? Tareks Hayvancılık bünyesinde kesime gönderilen hayvanlarda Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş bir ihmalkarlık var mıdır?” diye sordu.

 

Tarih : 25 Kasım 2020 Çarşamba 11:42

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarım Kredi Kooperatiflerindeki yolsuzluk iddialarını meclis gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi. Rıdvan Turan önergesinde “Tarım Kredi Kooperatiflerinin faaliyetlerine ilişkin yolsuzluk iddiası, geçmiş dönemlerde birçok defa gündeme gelmiştir. Tarım Kredi Kooperatiflerinin özellikle ticari faaliyetlerinde zarar ettiğine yönelik haberler, yazılı ve görsel medyada yer almıştır. En son Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Tareks Hayvancılık tarafından yurt dışından milyonlarca Euro’ya ithal edilen anaç hayvanlar, yer değiştirmeden kaynaklı olarak brusella hastalığına yakalanmıştır. Brusella hastalığı tespit edilen 2307 anaç hayvan, zorunlu olarak kesime götürülmüştür. Tareks Hayvancılık bu zorunlu kesimden dolayı 12 milyon Euro zarar etmiştir. Ancak skandallar zarar etmekle sınırlı kalmamıştır. İddialara göre bahsi geçen hayvanların, brusella hastalığı bilinmesine rağmen, Tareks Hayvancılık tarafından Kırklareli-Lüleburgaz’dan, Yozgat-Boğazlıyan’daki çiftliğe taşınmıştır.” dedi. Rıdvan Turan, skandalın farklı bir boyutuyla ilgili olarak “Tareks Hayvancılığın brusella hastalığı tespit edilen hayvanları taşımasını Tarım ve Orman Bakanlığından gizli bir şekilde gerçekleştirmesidir.” dedi

 

HABERİ YAPAN MİLLÎ GAZETEYE ERİŞİM ENGELİ

 

Rıdvan Turan, Tareks Hayvancılığın başını çektiği hastalıklı hayvan kesimine ilişkin Millî Gazete’de yer alan haberlere erişim engeli getirilmesini skandal olarak değerlendirerek diğer bir iddiayla ilgili “Tareks Hayvancılık, Kırklareli-Lüleburgaz’daki çiftliklere kiralama karşılığında 1 milyon TL vermiştir. Kiralanan çiftliğin sahibi Dursun Akdağ’ın adı ise geçmişte Ziraat Bankası’ndan usulsüz bir biçimde kredi kullanmasıyla gündeme gelmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde yürütülen faaliyetlerin skandallara konu olmasına rağmen kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmamasının kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde yürütülen faaliyetlerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenip denetlenmediğinin kamuoyu tarafından bilinmesi zorunluluktur. Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde yürütülen faaliyetlerde yolsuzluk veya usulsüzlüklerin ortaya çıkarılması ve usulsüzlüğe karışanlar hakkında soruşturma açılması hukuk devletinin gereğidir.” dedi

 

İDDİALAR DOĞRU MU?

 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Tareks Hayvancılık bünyesinde kesilen hayvanlardan dolayı zarar ettiği iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise toplamda kaç hayvan kesilmiş ve ne kadar zarar edilmiştir? Tareks Hayvancılık bünyesinde kesimi yapılan hayvanların taşınmadan önce brusella hastalığına yakalandığı Bakanlığınız veya Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından biliniyor muydu? Tareks Hayvancılık bünyesinde kesime gönderilen hayvanlarda Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş bir ihmalkarlık var mıdır? Eğer var ise sorumlular hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Tareks Hayvancılık bünyesinde brusella hastalığı olan hayvanların taşınması yasak olmasına rağmen Kırklareli-Lüleburgaz’dan, Yozgat-Boğazlıyan’daki çiftliğe taşınmasının nedenleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Tareks Hayvancılık bünyesinde brusella hastalığı olan hayvanların taşınması ve kesilmesi olayı Bakanlığınızdan gizli bir şekilde gerçekleştirildiği iddiaları doğru mudur? Tareks Hayvancılık bünyesinde skandallar zincirine neden kesim olayının Millî Gazete’ de yer alan habere erişim engeli getirilmesinin gerekçeleri nelerdir? Tarım Kredi Kooperatifi bünyesinde son yıllarda gündeme gelen yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Geçmişte Ziraat Bankası’ndan usulsüz bir biçimde kredi kullanan Dursun Akdağ’ın çiftliğinin, Tareks Hayvancılık tarafından kiralandığı doğru mudur? Eğer doğru ise Tareks Hayvancılık, Dursun Akdağ’ın çiftliğini hangi esaslara göre kiralamıştır?”

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA