İşsizlik fonu, işsiz kalan emekçilerindir!


Covid 19 salgını sürecinde dezavantajlı grupların başında olan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki haklarının korunmasını meclis gündemine HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “İktidar bu fonu keyfi bir şekilde kullanarak yıllar önce fondan çektiği 10 milyar lirayı iade etmemiştir. Bunun yanında işverenlere teşvik kapsamında 27 milyar ödeme yapmıştır. Emekçilerin maaşından kesilerek ve gasp edilen bu paralar acilen iade edilmelidir. İşsizlik fonu adı üstünde işvereninin değil işsiz kalan emekçilerindir. Bu kapsamda gasp edilen fon kaynakları acilen nakit ve likit hale getirilmelidir. Covid-19 ile mücadele döneminde sırf işçiler fondan yararlanamasın diye konulan kriterlerin kolaylaştırılması ve bir ön koşul aranmadan işsiz kalan her işçiye işsizlik ödeneği ödenmelidir” dedi.

 

Tarih : 20 Kasım 2020 Cuma 13:32

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Covid 19 salgını sürecinde dezavantajlı grupların başında olan emekçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusundaki haklarının korunmasını meclis gündemine taşıdı. Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.

 

 

“MECLİS ARAŞTIRSIN”

 

Dr. Rıdvan Turan, Covid 19 salgını sürecinde dezavantajlı grupların başında olan emekçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda haklarının korunmasına yönelik yasal düzenlemelerin uygulanması, işçilerin maddi kayıp yaşamasının önüne geçmek ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı öncülüğünde emekçilere yönelik uygulamaların takip edilmesi amacıyla bir Meclis araştırılması açılmasını talep etti.

HDP Mersin milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı “Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı covid 19 genelgesi son derece yüzeysel olmakla birlikte bu genelgede denetimlerin nasıl yapılacağı, tedbir almayan işverenlere ne tür yaptırımlar uygulanacağına ilişkin tek bir düzenleme yer almıyor. Devlet ve sermaye iş birliğinin sonucu zorunlu olmayan üretimin devam ettirildiği, işçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanmadığı koşullarda işçiler yaşam mücadelesi veriyor.

Özellikle savaşın ve göçün bir sonucu olarak kayıt dışı ve güvencesiz sektörlerde, son derece kalabalık ve yoğun risk barındıran ortamlarda çalışmak zorunda kalan işçilerin çoğu salgın nedeniyle ücretli izne ayrılmak bir yana, ücretlerini dahi alamadan işten çıkarıldılar. Çalışabilenler ise salgına karşı hiçbir önlemin alınmadığı koşullarda ölümle burun buruna çalışıyor.   İşten çıkarılan binlerce işçinin test yaptıramadan, karantina altına alınmadan memleketlerine dönmeleri virüsün yayılmasına neden oluyor.  Son bir buçuk ay içinde sadece İstanbul’da işten çıkan/çıkarılan inşaat işçisinin tespit edilebilen sayısı on beş binin üzerindedir. Türkiye’de 216 bin inşaat firmasında bir milyonun üzerinde işçi çalışıyor. Bu işçilerin çoğu Van, Ağrı, Muş, Erzurum, Kars, Diyarbakır, Batman, Maraş, Adıyaman, Tunceli, Elâzığ ve Antep’ten geliyor. Söz konusu veriler güvencesiz çalışmanın yoğun olduğu sektörlerden sadece biri ancak genel tabloya baktığımızda eğer önlemler alınmazsa felaketlerle sonuçlanabilecek bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.”

“KARANTİNA MERKEZİ OLUŞTURULMALI”

HDP Mersin milletvekili Dr. Rıdvan Turan, açılmasını talep ettiği araştırma komisyonunda çözüm önerilerini de şu şekilde sıraladı: Özellikle metropollerde, işten ayrılmak zorunda kalan veya işten çıkarılan tüm işçilerin 14 gün karantinada kalabileceği bir karantina merkezi oluşturulmalıdır. Karantina süresini sağlıklı bir şekilde tamamlayan işçiler dezenfekte edilmiş araçlarla yaşadıkları bölgelere dönüşünün sağlanmalıdır. Tarihin en büyük işsizlik oranıyla karşı karşıya kaldığımız bu süreçte işsiz kalan emekçiler işsizlik fonundan faydalanamamaktadır. İktidar bu fonu keyfi bir şekilde kullanarak yıllar önce fondan çektiği 10 milyar lirayı iade etmemiştir. Bunun yanında işverenlere teşvik kapsamında 27 milyar ödeme yapmıştır. Emekçilerin maaşından kesilerek ve gasp edilen bu paralar acilen iade edilmelidir. İşsizlik fonu adı üstünde işvereninin değil işsiz kalan emekçilerindir. Bu kapsamda gasp edilen fon kaynakları acilen nakit ve likit hale getirilmelidir. Covid-19 ile mücadele döneminde sırf işçiler fondan yararlanamasın diye konulan kriterlerin kolaylaştırılması ve bir ön koşul aranmadan işsiz kalan her işçiye işsizlik ödeneği ödenmelidir. Zorunlu olmayan üretim sektörlerinde üretimin durdurulması ve devlet tarafından işsiz kalan tüm emekçilere salgın süresince barınma, beslenme ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir bütçe oluşturulmalıdır. Üretimin zorunlu olduğu alanlarda işçilere düzenli olarak sağlık taramaları artırılarak yapılmalıdır. İşyerlerinin çalışma organizasyonunun salgında hijyen kurallarına göre düzenlenmesi ve İSG uzmanlarının işverene değil kamuya bağlı bağımsız organlar olmasını güvence altına alacak düzenlemelerin bir an evvel hayata geçirilmelidir.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA