Yasaklı ilaç kullanılıyor iddiası


Tarım ilaçlarında kullanılan ve kansere neden olan glifosatı meclis gündemine HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “Ankara 18. İdare Mahkemesi, Alman Kimya Şirketi Bayer’in bünyesine katılan Monsanto’nun ürettiği tarım ilaçlarının etken maddesi glifosatın çevre ve insan sağlığına zararlı olduğuna karar verdi. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği söz konusu etken maddenin ruhsatı da iptal edilmiş oldu. Ancak alandan elde ettiğimiz bilgilere göre ilaç hala ülkemizde tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmakta” dedi.

 

Tarih : 19 Kasım 2020 Perşembe 13:32

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, tarım ilaçlarında kullanılan ve kansere neden olan glifosatı meclis gündemine taşıdı. HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.

 

YASAKLANMASINA RAĞMEN KULLANILIYOR

 

Turan önergesinde “Bilindiği gibi glifosat adlı kimyasal uzun bir süreden beri Amerika’da, Avrupa’da en çok tartışılan ve mahkemelere konu olan bir madde. Tüm dünyada glifosat etken maddesi içeren çok sayıda ot ilacı/ Herbisid var. En çok bilineni ise Roundup. Bazı ülkeler bu ilacı yasakladı. Monsanto’nun ürettiği Roundup tarım ilacının etken maddesi glifosatın kansere neden olduğu iddiası ile 2014’te Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan davada mahkeme Monsanto’yu 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu davayı emsal göstererek çok sayıda dava açıldı. Monsanto’yu 2018’de 65 milyar dolara satın alan Bayer, dava açanlarla anlaşarak 10 milyar 900 milyon dolar ödemeyi kabul etti.  Daha evvel ben de bu herbisid hakkında Bakanlığa soru önergeleri vermiş, Meclis bahçesinde kullanıldığını tespit ettiğim için de TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a konuyu bizzat bildirmiştim. Bakanlığa verdiğim soru önergesine verilen cevapta, Avrupa Birliğinde kullanımı serbest olduğu için Türkiye’de de kullanıldığı vurgulanmıştı. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili ülkemizde önemli bir gelişme yaşandı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, Alman Kimya Şirketi Bayer’in bünyesine katılan Monsanto’nun ürettiği tarım ilaçlarının etken maddesi glifosatın çevre ve insan sağlığına zararlı olduğuna karar verdi. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği söz konusu etken maddenin ruhsatı da iptal edilmiş oldu.  Ancak alandan elde ettiğimiz bilgilere göre ilaç hala ülkemizde tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmakta” dedi.

 

“DEPOLARDA VE RAFLARDA NE KADAR GLİFOSAT STOĞU BULUNMAKTADIR?”

 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Avrupa Birliği müktesebatı esas alınmak suretiyle kullanımına izin verilen bu etken maddenin mevzuat gereğince oluşturulması gereken komisyonlarda, laboratuvar araştırmalarıyla da desteklenmiş biçimde risk değerlendirmesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?  Mahkeme kararıyla glifosatın ruhsatının iptal edilmesi, kullanımının yasaklanması kararı karşısında Tarım ve Orman Bakanlığının tutumu ne olacaktır? Glifosatın depolardan toplatılarak imha edilmesi düşünülmekte midir?  Düşünülüyor ise bu işlem ne zaman gerçekleştirilecektir? Ülkemizde yıllık ne kadar glifosat kullanılmaktadır?  Glifosat ağırlıklı olarak hangi tarımsal ürünlerin yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır? Ülkemizde depolarda ve raflarda ne kadar glifosat stoğu bulunmaktadır? Glifosata bağlı meydana gelen çiftçi kanserlerine ilişkin elinizde bir istatistik bulunmakta mıdır? Glifosata bağlı kanser vakalarının meslek hastalığı sayılmasına ilişkin bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA