Türkiye’deki çocuk işçi sayısı kaç?


Çocuk işçileri meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Türkiye’de göçmen çocuk işçiler de dahil edildiğinde toplamda çalışan çocuk işçi sayısı kaçtır? Hangi iş kolunda kaç çocuk işçi çalışmaktadır? Bakanlık çocuk işçi çalıştırılmasına karşılık hangi tedbirleri almaktadır?” diye sordu.

 

Tarih : 7 Kasım 2020 Cumartesi 15:20

 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, çocuk işçileri meclis gündemine taşıdı. HDP’li Turan, konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

 

TÜİK VERİLERİ DÜŞÜŞ VARMIŞ GİBİ GÖSTERİYOR

 

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 6 yılda bir gerçekleştirdiği Çocuk İş Gücü Araştırması Raporu 2019 sonuçlarına göre toplamda ekonomik faaliyette çalışan çocuk sayısının 720 bin olarak belirlediğini ifade eden Turan, “Çalışan çocukların yüzde 30,8’i tarım, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe yer almaktadır. TÜİK’in 2012 yılında yapılan bir önceki araştırmasına göre ise Türkiye’de 893 bin çocuk çalışıyor. Son verilerle kıyaslandığında Türkiye’de çocuk işçiliğine dair bir düşüş varmış gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Ancak çocuk işçiliği konusunda mücadele eden birçok kurum, verilerin gerçekleri yansıtmadığını belirtmektedir. Çünkü 2012 ve 2020 verilerinde mülteci çocuklar yer almamıştır. Bunun yanında iddialara göre TÜİK, verileri düşük göstermek için çocukların en çok okula devam ettiği ve en az çalıştığı ekim-kasım aylarında araştırma yapmıştır. Çocuk işçiliğiyle mücadele eden kurumlar, araştırma sonucunda paylaşılan verilerin SGK verileriyle karşılaştırıldığında çelişkili olduğunu belirtmektedir” dedi.

 

“TÜİK VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

 

Önergesinde, “Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin resmi olmayan 2018 yılı verilerine göre, göçmen çocuklarla birlikte çocuk işçi sayısı Türkiye’de 2 milyonun üzerindedir. 2013’le 2018 yılının ilk 5 ayına kadar geçen süreçte 29’u göçmen toplam 319 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu veriler çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin ve denetim mekanizmasının yetersiz kaldığını gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullanan Turan, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti: “Türkiye’de göçmen çocuk işçiler de dahil edildiğinde toplamda çalışan çocuk işçi sayısı kaçtır? Hangi iş kolunda kaç çocuk işçi çalışmaktadır? Bakanlık çocuk işçi çalıştırılmasına karşılık hangi tedbirleri almaktadır? TÜİK’in araştırmasına göçmen çocuk işçileri dahil etmemesi konusunda Bakanlığın yaklaşımı nedir? Bu konuda kamuoyuna bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? TÜİK’in çocuk işçiliği sayısını düşük göstermek amacıyla ekim-kasım aylarında araştırma yaptığı iddiaları doğru mudur? Türkiye’de 2002 ile 2018 yılları arasında toplamda kaç çocuk işçi yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir?”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA