Çiftçiler yoksulluk bataklığına sürükleniyor


Anamur’un çeşitli mahallerinde ve özellikle Anıtlı Mahallesi’ndeki köylülerin ekip biçtiği arazilerin ihale yolu ile kiralama ve satışlarının yapılmasını Meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Anamurlu çiftçilerimiz yıllarca ecrimisil ödeyerek bu arazilerde hem tarıma katkı hem de geçimlerini sağlamaktadır. Birilerinin dışarıdan gelip, dönümünün yıllık kira bedeli 450 TL olan yere 10 bin TL vererek bu arazileri kiralaması bölgedeki çiftçilerimizi yoksulluk batağının içine sürüklemektedir. Çiftçilerimiz adeta açlığa mahkûm edilmektedir” dedi.

 

Tarih : 5 Kasım 2020 Perşembe 13:55

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, Anamur’un çeşitli mahallerinde ve özellikle Anıtlı Mahallesi’ndeki köylülerin ekip biçtiği arazilerin ihale yolu ile kiralama ve satışlarının yapılmasını Meclis gündemine taşıdı. Tarımcılığın zaten ülkemizde bitme noktasına geldiğini vurgulayan CHP’li Başarır, “Bu uygulama ne ahlaki ne de etiktir. Yapılması gereken ise yıllardır o arazileri ekip biçen köylülerimize teşvik edici olanaklar sağlamaktır. Bu sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Yapılan söz konusu ihalelerin iptal edilerek bölgedeki tarımı ve çiftçilerimizi ayağa kaldırmak en doğru adımdır” sözlerini dile getirdi.

ÇİFÇİLERİN GELİRİNE GÖZ KOYULDU

 CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde; “Mersin İli Anamur İlçesi Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği tarafından, 3-4 Kasım 2020 tarihlerinde, Anamur’un çeşitli mahallelerindeki araziler satılması için Anıtlı Mahallesi’ndeki 157 nolu ada içerisinde bulunan toplam 16 parsel de kiralanması için ihale edilmiştir. Geçimini sağlamakta zorlanan Anamurlu köylülerimiz, çiftçilerimiz tarafından, söz konusu satılığa ve kiralığa çıkarılan arazilerin ecrimisil bedelleri ödenerek çeşitli tarım ürünleri (muz, buğday, avokado, badem) yetiştirilmektedir. Her ne kadar söz konusu yerlerin satılığa ve kiralığa çıkarılacağı Anamurlu çiftçilere iletilse de dışarıdan gelen kişiler tarafından yüksek bedeller verilerek,  araziler kiralanmış ve satın alınmıştır. Örneğin dönümünün yılık kira bedeli 450 TL olan araziyi bölge dışından gelen kişiler dönüm başına 10 bin TL teklif vererek kiralamışlardır. Bu rakamların üzerinde, Anamur’da geçimini zor sağlayan ve yıllardır ecrimisil ödeyerek tarımla uğraşan çiftçilerimizin ihalede teklif vermesi mümkün değildir. Normal değerinin kat be kat üzerinde tekliflerle araziyi kiralayan kişilerin buraları ne amaçla kullanacakları da net değildir. Bu sebeple ülkemizde bitme noktasına gelen tarıma bir darbe daha vurulmakla beraber, çiftçilerimizin az da olsa gelirleri ellerinden alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN BU UYGULAMA, ÜLKE TARIMINA NASIL BİR KATKI SAĞLAYACAKTIR?”

Yapılan bu uygulama etik ilkeleri ile ters düşmekle beraber Anamurlu çiftçilerinin de perişan edildiğini iddia eden Başarır, şu soruların yanıtlanmasını istedi: “Bu çerçevede: Yıllardır ecrimisil bedelleri ödeyerek ülke tarımına katkıda bulunan ve az da olsa geçimlerini sağlayan köylülerimizin ellerinden arazilerin alınması ne derecede etiktir? Söz konusu arazilerin satılığa ve kiralığa çıkarılarak ihale yolu ile satılması yerine,  o arazilerde yıllardır ürün yetiştiren köylülere, tarımı teşvik etmek ve geçimlerini sağlamak amaçlı daha uygun şartlarda verilmesi daha doğru bir yaklaşım değil midir? Bu uygulama ile söz konusu arazilerde ürün yetiştirip geçimini sağlayan köylü ve çiftçilerimizin akıbeti ne olacaktır? Tarımın gelişmesi ve çiftçilerimizin geçimlerini sağlaması adına söz konusu arazilerin satışı ve kiralanması için yapılan ihaleler iptal edilecek midir? Yoksa iptal edilmeyip çiftçilerimizin daha da yoksullaşmasına göz mü yumulacaktır? Yapılan bu uygulama, ülke tarımına nasıl bir katkı sağlayacaktır?”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA