Tarım işçileri yollarda ölüyor


Tarım işçilerinin can güvenliğinin her geçen gün daha da tehlikeye girdiğine dikkat çeken HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Sabahtan beri telefonlarım susmuyor. Telefonun bir ucunda mevsimlik tarım işçileri… Bugün Genel Kurulda Tarım Yasası’nın görüşüleceğini öğrenmiş olduklarından dolayı deyim yerindeyse feryat figanıdır. Dedikleri şey şu: “Ya yollarda ölüyoruz şose boylarında, en kötü koşullarda çalışıyoruz, temel insan haklarımız ihlal ediliyor, kendi kentimizden çalıştığımız yere gidene kadar bin bir türlü kazayla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

 

Tarih : 21 Ekim 2020 Çarşamba 12:02

Haber Merkezi

Konuyla ilgili TBMM’de söz alan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Sabahtan beri telefonlarım susmuyor. Telefonun bir ucunda mevsimlik tarım işçileri… Bugün Genel Kurulda Tarım Yasası’nın görüşüleceğini öğrenmiş olduklarından dolayı deyim yerindeyse feryat figanıdır. Dedikleri şey şu: “Ya yollarda ölüyoruz şose boylarında, en kötü koşullarda çalışıyoruz, temel insan haklarımız ihlal ediliyor, kendi kentimizden çalıştığımız yere gidene kadar bin bir türlü kazayla karşı karşıya kalıyoruz, gittiğimiz yerde barınma başta olmak üzere eğitim, sağlık ve diğer konularda ve asayiş konusunda sürekli bir problemler yumağıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“MERSİNLİ TARIM İŞÇİLERİNİN ARAÇLARI DURDURULUYOR VE AĞIR CEZALAR KESİLİYOR”

“Arkadaşlar, o yediğiniz portakallar var ya, o üzümler, şeftaliler. İşte o lezzetin geri planında olan şey orada kristalize olmuş muazzam bir emek gücü var. Bu emek gücünün sahibi, insan yerine konulmayan, bir türlü Başbakanlık Genelgesinin uygulanmaması sebebiyle her gün kazaya maruz kalan mevsimlik tarım işçileri. Geçtiğimiz hafta seçim bölgem olan Mersin’de yine bir trafik kazası meydana geldi, 33 işçi yaralandı, 2 kadın işçi hayatını kaybetti” diyen Turan, “Yaralılardan bir tanesi 14 yaşında bir kız çocuğu pelvis kırığıyla hastaneye getirildi. Buradan Sağlık Bakanına da bir çift lafım olsun. Diyor ki: “Mersin’de hastanelerin doluluk oranı yüzde 48.” Biz bu evladımız ölmesin diye ona bir yatak bulabilmek için Mersin kazan biz kepçe sabaha kadar uğraştık ve Mersin’de bir tek yatak dahi yok. Balcalı’ya nakli gerçekleştirildi en sonunda, bu sayede çocuğun hayatı kurtuldu. Bakın, daha öncede Silifke’de de, benzer trafik kazalarında yirmiden fazla insan yaralandı, yine can kayıpları söz konusu oldu. Gerek ırkçı, faşist saldırılara maruz kalmaları sebebiyle, gerek son derece iş sağlığı ve güvenliği temel felsefesine aykırı koşullarda çalıştıkları için bu insanların yaşam koşulu değil. Onların bu corona koşullarında gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha idrak ettiğimiz koşullarda, onların çalışma koşullarının mutlak suretle garanti altına alınması gerekli. Şimdi de yetmiyormuş gibi Mersin’de, Mersinli tarım işçilerinin araçları durduruluyor ve ağır cezalar kesiliyor. 10 bin lira, 12 bin liralara kadar cezalar kesiliyor değerli arkadaşlar. Ya bu insanlar bir araca biniyorlar, diyelim 16 artı 1’lik bir araç var, on sekiz kişi istemiş işveren, üç kişi için yeniden bir araç tutamayacakları için o araca binmeye çalışıyorlar. Oysa kamunun elinde personel taşıyacak kullanılmayan binlerce araç var. Bu araçların kullanılması için daha önce önerilerde bulunduk, girişimlerde bulunduk ama duvardan ses geliyor, AKP’nin tarım, ulaştırma, içişleri bürokrasisinden ne yazık ki ses gelmiyor, insanlar bu şekilde ölüme terk edilmiş durumda. Allah’tan reva değil. Evinizde yediğiniz o lezzetli meyvelerin her birinin geri planında bu insanların karşılığı ödenmemiş alın teri ve insan yerine konulmamış bedenleri var, kişiliği var ve bunun müsebbibi sizsiniz Sayın AKP’liler” diye konuştu.

“ORMANLAR TALAN EDİLECEK”

Ormanlık alanlarla ilgili düzenlemeye de değinen HDP’li Turan, “Bozuk orman diye bir kavram var. Oysa Anayasa bu konuda hükümeti bozuk ormanların yeniden ağaçlandırılması ve bozuk vasfının ortadan kaldırılmasına ilişkin görevlendirmiş. Bu maddede üç olası ağır riski içinde barındırıyor. Bunlardan bir tanesi şu: Bir defa yasayla orman köylüleri ve onların kooperatiflerine, ormandan yararlanma hakkı noktasında bazı öncelikler tanınmış durumda. Şimdi, siz, ormanlık alanlarda fidanlık kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesine imkân sağlarsanız, bunların tesisinin kurulmasına imkân sağlarsanız bu şu anlama geliyor: Birtakım sermaye grupları, orman köylülerinin yasadan kaynaklanmış olan önceliklerinin önüne geçmek suretiyle oradan nemalanacaklar; olası ağır risklerden bir tanesi bu. İkincisi şu: Oralarda tesis kurulmasına izin verirseniz, o bozuk orman alanı diye hakir gördüğünüz alanlar, kısa süre sonra ormanla alakası kesilen sanayi tesisleri hâline dönüşür, sermaye gelir oraya oturur, ondan sonra da sağlam orman alanları dâhil olmak üzere geniş bir tahribat alanı oluşturur. Bu sebeple, sanayi tesislerine bozuk diye tarif ettiğiniz ormanlık alanların sanayi tesislerine dönüşmesini mutlak suretle engellemek lazım. Üçüncü mesele, eğer kültür bitkisini siz ormanda yetiştirmeye başlarsanız girdiye ihtiyacınız var. Neye? Mesela, tarım ilacı kullanmak zorundasınız; mesela, gübre; mesela, hormon kullanmak zorundasınız. Bunu kullandığınız zaman, ormanı koruyan, ormanı istilacı böceklerden koruyan predatör böceklerin de ölümünü sağlarsınız; böylece, olağanüstü bir oranda orman kaybına yol açarsınız. Bakın, Türkiye’de böcekler sayesinde yok edilen orman miktarı, her yıl yangınlarda yok edilenden çok daha fazla değerli arkadaşlar. Bu adım orman varlığını korumak, tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesine imkân vermek anlamına gelmiyor, tam tersine orman varlığımızın daha da ciddi bir risk altında bulundurulması ve giderek bu varlığın da yok edilmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA