Çiftçi hakkını istiyor


CHP Mersin Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel TBMM Genel Kurulunda çiftçilerin sorunlarını dile getirdi. Tarımsal desteklemeler ve çiftçilerin sorunları hakkında konuşma yapan Gökçel, “Çiftçi bırakın ekim dönemini, Hasattan sonra dahi destek alamıyor. Hatırlatmakta fayda görüyorum çiftçi sizden lütuf beklemiyor. Çiftçi hakkını istiyor, 18 yılda çiftçiye verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız. Lafa gelince atıp tutuyorsunuz ama bal, bal demekle ağız tatlanmıyor. Çiftçinin AKP’den 176 milyar lira alacağı var. Bir gecede yandaş müteahhidin 9 milyar vergi borcunu silenler çiftçinin borcunu ertelemiyor dedi.

 

Tarih : 16 Ekim 2020 Cuma 10:37

Haber Merkezi

CHP’li Gökçel, Dünya Kadın çiftçiler gününde tarımda yaşanan sıkıntıları dile getirerek, “Bu kürsüden Cumhuriyet Halk Partisi olarak hep çiftçilerimizin sorunlarını dile getirmeye çalıştık. Çiftçimiz zarar ediyor. Üretimden uzaklaşıyor ve çiftçimiz üretim yapamayacak duruma geliyor diye iktidarı sürekli uyarıyoruz. Fakat geldiğimiz noktada iktidar kulağını tıkıyor. Buna rağmen çiftçimiz dişini tırnağına takıp üretmeye çalışıyor. Ama sizden hak ettiği desteği bir türlü alamıyor. İktidar çiftçinin sesine kulak vermiyor” dedi. Tarımın her geçen gün kötüye gittiğini ifade eden Gökçel, “2002 yılında 5 Milyar Lira olan çiftçi borçları, 18 yılda 160 Milyar Liraya çıktı. Mazot 18 yılda 1 Lira 10 kuruştan, 6 lira 40 kuruşa çıktı. İktidara soruyorum, Çiftçi bu yükün altında ezilmesin diye ne yaptınız? Yem fiyatları ortalama yüzde 450 artarken çiftçimiz mağdur olmasın diye hangi politikaları ürettiniz?” dedi.

“TOHUM İTHALATINA 2.7 MİLYAR DOLAR HARCANDI”

İktidarın canlı hayvan ve et ithal ettiğinin altını çizen Gökçel, iktidarın Türkiye’yi ithalat cennetine çevirdiğini söyledi. Tüm tarımsal girdilerin fiyatlarında fahiş artışlar karşısında çiftçiye destekleme yapılmadığının altını çizen Gökçel, 18 yıllık AKP iktidarında tohum ithalatına 2.7 Milyar Dolar harcandığını ifade etti. Tarımla ilişkili her kesimin dertli olduğunu vurgulayan Gökçel, kurban bayramında yerli çiftçiden 13-19 liraya alınan hayvanların 28 liraya ithal edildiğini kaydetti. AKP’nin sistemli bir şekilde tarımı bitirme politikası izlediğini ifade eden Gökçel, “AKP’nin tarımı bitirme politikaları sayesinde 3 Milyon 484 Bin Hektar alan artık ekilmiyor. Oysa pandemi döneminde Dünya Sağlık Örgütü en önemli sektör olarak tarımı öne çıkardı. Biz ne yaptık? 682 Bin çiftçi topraklarını bıraktı, artık üretmiyor. Türkiye’de kırsalda yaşayan nüfus kalmadı. Nüfusun yüzde 93’ü kentte yaşıyor artık. Köyde kalanların da yüzde 50’si kim biliyor musunuz? Hasbelkader emekli olmuş, bir aylığa sahip emekliler. Peki neden? Sırf sizin ithalat baronlarınız para kazansın diye” şeklinde konuştu.

“BAL, BAL DEMEKLE AĞIZ TATLANMIYOR”

Ekim döneminde açıklanmayan tarımsal desteklerin hasat döneminde de açıklanmadığını dile getiren CHP’li Gökçel, “Tarımla ilgili her cümleye “stratejik önemde” diyerek başlıyorsunuz. Sonuna kadar katılıyorum. Tarım stratejik önemde bir sektördür. Peki, bunun gereğini neden yapmıyorsunuz? Hala tarımsal destekler açıklanmadı. Çiftçi bırakın ekim dönemini, Hasattan sonra dahi destek alamıyor. Hatırlatmakta fayda görüyorum çiftçi sizden lütuf beklemiyor. Çiftçi hakkını istiyor, 18 yılda çiftçiye verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız. Lafa gelince atıp tutuyorsunuz ama bal,  bal demekle ağız tatlanmıyor” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA