Mersin Yaşlı Yaşam Merkezi 4 yaşında


Mersin’in örnek bir dayanışma göstererek hayata geçirdiği Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Özel Demans-Alzheimer Engelli Bakım Merkezi 4. yılını başarılarla tamamlandı. Merkezde bugüne kadar yüzlerce Alzheimer-Demans hastasına profesyonel bakım hizmeti verildi ve verilmeye de devam ediliyor. Kurumda, alanında uzman 58 personelle 93 hastaya yatılı ve palyatif bakım hizmeti; 21 hastaya ise gündüzlü bakım hizmeti veriliyor. Yatılı ve Palyatif bakım verilen hastalara 24 saat, Alzheimer hastalığının ilk ve orta evrelerinde olan hastalara da hafta boyunca yarım gün ya da tam gün profesyonel kişiler tarafından sağlık, bakım ve psiko sosyal destek hizmeti veriliyor. Gündüzlü bakım hizmeti verilen hastalara da, potansiyellerini güçlendirmeye yönelik iyileştirici aktiviteler uygulanıyor.

 

Tarih : 3 Ekim 2020 Cumartesi 15:11

Necdet TAŞ

Yenişehir Belediyesi tarafından tahsis edilen arsa üzerine, Mersin Valiliği'nin izniyle toplanan bağışlarla, Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi tarafından 3,5 yıllık sürede yaptırılan ve 4 yıl önce açılışı yapılarak faaliyete başlayan Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Özel Demans-Alzheimer Engelli Bakım Merkezi 4. yılını başarılarla tamamlandı.

“DEMANSIN ÖZEL BİR ENGELLİLİK OLARAK TANIMLANMASINI SAĞLADI BU KURUM”

4 yılı büyük başarılarla geçirdiklerinin altını çizen Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, “Alzheimer hasta bakımı yaşlı bakımından çok farklıdır uzmanlık gerektirir. Alzheimer hasta yakınları bilir 7-24 her an ruh hali değişen, ihtiyaçları ve bağımlılığı her geçen gün artan bir yakınınızla yaşamanın güçlüğünü. İşin duygusal kısmı bir yana fiziksel olarak da  madende çalışmaktan daha zor olan bir işin altından kalkmanın nasıl da yorduğunu. Bu yüzden kuruldu Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi. Her aşamadaki hasta ve yakınına hizmet vermek için kuruldu. Yaşlı Yaşam Merkezi binlerce gönüldaş kişi, kurum ve kuruluşun omuzlarında gezenlerin içinde huzur bulduğu güzide bir bina olarak yaratıldı. Demansın özel bir engellilik olarak tanımlanmasını sağladı bu kurum. Bu sayede bugüne dek yüzlerce hastaya hizmet verdi, bugün de 93 kapasite ile çoğunluğu orta -ileri evre büyüklerimize hizmet veriyor canla başla. 58 personel çalışıyor taşıdıkları sorumluluğun bilincinde. Geriye dönüp baktığımızda çok zor anlar, uykusuz geceler ve mevzuatta bile karşılığı olmayan bir işi ilk kez kurmanın getirdiği sancılar zaman zaman çok yormuş olsa da iyi ki bu işi başardık diyoruz. Merkezimizin her bir bölümü Alzheimer-Demans hastalığı dikkate alınarak inşa edildi. Duvarların ve karoların sade rengi, kapıların kenarlıklarının oval detaylı olması, odalarda hastaya özel yaşam balkonu bulunması, anıları hatırlatan müzenin bulunması gibi. Bu günlere ulaşmamıza destek veren kurum, kuruluş ve kişilere teşekkür ederken, hizmet kalitemizi yükselterek Alzheimer hastalarımıza daha verimli hizmet sunmak adına desteğinizi bekler, saygılar sunarız. Yanımızda olan, maddi-manevi desteğini esirgemeyen herkese müteşekkiriz. Her şey insanca bir yaşam için” ifadelerini kullandı.

“YÜZLERCE DEMANS HASTASINA BAKIM HİZMETİ VERDİK”

Kurum hakkında bilgi veren Kurum Müdiresi Emel Çolak ise, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde yapılan çalışmalar ve merkezimizde düzenlenen Çalıştaylar sayesinde, Bakanlığın Alzheimer hastalarını "Engelli" statüsünde kabul ederek onaylamasıyla, 2017 yılı başında “Yaşlı Bakım Merkezi“ olarak hizmet vermeye başlayan kurumun ismi; 2018/Mayıs ayı itibariyle   “Özel Demans Alzheimer Engelli Bakım Merkezi” olarak değiştirildi. Bugüne kadar yüzlerce Alzheimer-Demans hastasına merkezde profesyonel bakım hizmeti verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Özel Demans-Alzheimer Engelli Bakım Merkezi’nin (ÖDAEBM) projesi, dünyadaki örnek modeller yerinde görülüp incelendikten sonra, şehrin coğrafi özellikleri ve hastaların özel ihtiyaçları gözetilerek gönüllü bir mimar tarafından çizildi. Proje uygulamasında aracı kullanılmamış Şube Başkanımız Prof. Dr. Aynur Özge’nin özel çabasıyla, yönetim kurulunun desteğiyle, gönüllü mimarlar ve diğer gönüllülerin işbirliğiyle inşaat tamamlandı. Binanın içindeki her türlü detayda hastaların özel durumları gözetildi. ÖDAEBM’de, alanında uzman 58 personelle 93 hastaya yatılı ve palyatif bakım hizmeti; 21 hastaya ise gündüzlü bakım hizmeti veriliyor. Yatılı ve Palyatif bakım verilen hastalara 24 saat, Alzheimer hastalığının ilk ve orta evrelerinde olan hastalara da hafta boyunca yarım gün ya da tam gün profesyonel kişiler tarafından sağlık, bakım ve psiko sosyal destek, gündüzlü bakım hizmeti verilen hastalara ise, potansiyellerini güçlendirmeye yönelik iyileştirici aktiviteler uyguluyoruz. Kalite standardı IQNEt sertifikası ile belgelenen ve ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi uygulanmakta olan Merkezde Prof. Dr. Aynur Özge tarafından geliştirilen “Alzheimer için Basamaklı Çözüm Modeli” uygulanıyor.

 GÜNDÜZLÜ BAKIM BİRİMİNDEN 21 HASTA YARARLANIYOR

 ÖDAEBM’nin Gündüzlü Bakım Biriminden 21 hastanın yararlandığını ifade eden Çolak, “Evinden servisle getirilen hastalara, uzmanlar eşliğinde kil, ahşap, ebru çalışmaları, ritim, oryantiring, bahçe gezintileri gibi bir dizi faaliyetler yaptırılıp evlerine geri götürülüyor. Böylece Alzheimer hastalığının erken ve orta evrelerinde ailelerin bakım yükü paylaşılırken, hastaların da hastalıktan henüz zarar görmemiş beyin bölgeleri canlı tutulmaya çalışılıyor, kalan potansiyelleri korunuyor. Ayrıca hastalığın ilerleyen geçiş evrelerinde kontrol sağlanıp aile ile sık sık iletişim kuruluyor ve psiko-destek hizmeti sağlanıyor. Bu yapılan çalışmalarla ve desteklerle hastalığın stabil şekilde devam etmesi amaçlanıyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mersin Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden alınan ruhsatla hayata geçirilen,  içerisinde 18’i palyatif olmak üzere toplam 93 orta ve ileri evre Alzheimer-hastasına hizmet verilmekte olan ÖDAEBM aynı zamanda ülkemizin ilk Demans İhtisas Merkezi’dir. Fizyoterapi ünitesinden, kapsamlı Palyatif Bakım Hizmeti için gerekli her türlü donanıma kadar, içerisinde bulunan tüm donanımıyla, 2 bin 500 metrekarelik bahçesi ve profesyonel bakım elemanlarıyla merkezde hastalara konforlu bir ortamda bakım hizmeti sunuyoruz. ÖDAEBM’de, 1 doktor, 24 saat süreyle çalışan hemşire, fizyoterapist, psikolog, sosyal çalışmacı, bakım personeli ve alanlarında uzman idari personel ve güvenlik personeli bulunmaktadır. Listeleri diyetisyen tarafından hazırlanan yemekler, hijyenik mutfak ortamında aşçılarımız tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.

 

                                                                                                       

                                                          

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA