Başarır: “Önlem almamak akıllara ziyan bir durum”


Mersin Şehir Hastanesi’ndeki su tanklarındaki lejyoner hastalığı olarak da bilinen akciğer enfeksiyonlu suyun hastane musluklarından 3 yıldır akması ve insanların hayatını tehdit eden bu konuda hiçbir önlem alınmamasını TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, “Vatandaşların hayatını tehlikeye sokan bir hal alması anlaşılır gibi değil. 2017 yılındaki hastanenin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı uyarmış. Ancak uyarılar dikkate dahi alınmamış. Bu konunun ihmal edilmesi kabul edilemez ve sorumlular muhakkak hesap vermelidir” dedi.

 

Tarih : 1 Ekim 2020 Perşembe 13:46

Haber Merkezi

Mersin Şehir Hastanesi’nin şebekesinde Lejyoner hastalığı mikrobu ürediği tespit edildi. Aradan 3 yıl geçti ama hiçbir önlem alınmadı. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir, hastalar ile yakınlarını ve hastane personelin sağlığını etkileyecek olan böylesine önemli bir konunun dönemin enfeksiyon kontrol komitesi başkanı tarafından uyarılmasına rağmen hiçbir önlem alınmaması akıllara ziyan bir durumdur, dedi. CHP’li Başarır, “Vatandaşlarımızı sağlığına kavuşturmakla yükümlü olan bir kurumun, aksine vatandaşların hayatını tehlikeye sokan bir hal alması anlaşılır gibi değil. 2017 yılındaki hastanenin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı uyarmış. Ancak uyarılar dikkate dahi alınmamış. Bu konunun ihmal edilmesi kabul edilemez ve sorumlular muhakkak hesap vermelidir” dedi.

HERHANGİ BİR YASAL İŞLEM BAŞLATILDI MI?

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde; “Türkiye’nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi 2017 yılında hizmete girmiştir. Hastane açıldıktan 9 ay sonra yoğun bakım ünitelerindeki su şebekesinde ölüme sebebiyet veren ve lejyoner hastalığı olarak da bilinen akciğer enfeksiyonu mikrobunun ürediği ve hastane yönetiminin bir an önce gerekli tedbirlerin alması için uyarıldığı bilgileri basında yer almıştır. Dönemin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Ali Kutta Çelik’in Başhekimliğe, 23.11.2017 tarihinde alınan numunelerde dahili branş servislerinin ve yoğun bakımlarının bulunduğu T1 kulesinin su tankında, cerrahi branş servislerinin ve yine yoğun bakımların yer aldığı T2 kulesindeki lavabo musluğunda bakterinin ürediğini yazılı olarak bildirdiği; mikrobun 2018 ve 2019 yıllarında tespit edildiği ancak aradan geçen uzun zamana rağmen herhangi bir önlem alınmadığı da basında yer alan bilgiler arasındadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi: Dönemin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Ali Kutta Çelik’in hastane yönetimini uyarmasına rağmen 3 yıl boyunca neden bir önlem alınmamıştır? Yapılan uyarılara rağmen önlem almayan hastane yetkilileri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçeleri nelerdir? Akciğer enfeksiyonu üreten musluklardan akan su hangi yoğun bakım ünitelerinde ve hastanenin hangi birimlerinden akmıştır? Enfeksiyonlu su nedeniyle gerek hastane personelinden ya da hastalardan etkilenen olmuş mudur? Mersin Şehir hastanesinde yaşanan söz konusu bu durum Bakanlığınıza bildirilmiş midir? Musluklardan akan akciğer enfeksiyonlu sudan dolayı hayatını kaybeden personel, hasta ya da hasta yakını var mıdır?”

OLAYIN GEÇMİŞİ

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesi, 2017'de hizmete girdi. Hastanenin açılışından 9 ay sonra yoğun bakım ünitelerindeki su şebekesinde, Lejyoner hastalığı olarak da bilinen ölümcül akciğer enfeksiyonu mikrobunun ürediği tespit edildi. Hastane yönetimi uyarılarak gerekli önlemlerin alınması istendi. Dönemin Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. Ali Kutta Çelik, başhekimliğe yazdığı yazıda, 23.11.2017 tarihinde alınan numunelerde dahili branş servislerinin ve yoğun bakımlarının bulunduğu T1 kulesinin su tankında, cerrahi branş servislerinin ve yine yoğun bakımların yer aldığı T2 kulesindeki lavabo musluğunda bakterinin ürediğini bildirdi. Gönderilen yazıda 1-2 ay aralıklarla tekrarlanan numunelerde de çeşitli yerlerde üreme olduğu vurgulandı. Ancak aradan geçen zamana rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı. Bin 300 yatak kapasiteli Mersin Şehir Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr. İsmet Bayındır'ın başkanlığındaki Enfeksiyon Kontrol Komitesi'nin raporları, hastalığa karşı önlem alınmadığını, mikrobun 2018 ve 2019 yıllarında tespit edildiğini ortaya koydu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA