Mersin’de günlük vaka sayısı 300’ü geçti


Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, şehir genelinde günlük koronavirüs vaka sayısının 300’ü aştığını ve aktif hasta sayısının bin 200’den fazla olduğunu ifade ederek, alınan önlemlerin yetersiz olduğunu öne sürdü.

 

Tarih : 3 Eylül 2020 Perşembe 12:29

Adem GÜNEŞ

Mersin Tabip Odası, kent genelinde koronavirüs (Kovid-19) salgının geldiği aşama ve salgından kaynaklı yaşamını yitiren sağlıkçılara dair açıklama yaptı. Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, ülke genelinde 36 hekim ve 72 sağlık çalışanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bunlardan 2’sinin Mersin’de olduğunu paylaştı.

“ÖNLEMLER YETERSİZ”

Salgına karşı iktidarın aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu kaydeden Antmen, “Türkiye genelinde kaybettiğimiz 36 hekim ve 72 sağlık çalışanı arasında ne yazık ki Mersin'den iki hekim arkadaşımız da vardı. Türkiye genelinde son sekiz günde sekiz hekimi kaybettiğimizin bir kez daha altını çizmekte yarar görüyoruz. Önce Dr. Erdinç Şahin arkadaşımızı yitirdik. Henüz 50 yaşında idi ve hiçbir kronik rahatsızlığı yoktu. Bizim için acı olan ise güvenilirliği yüzde 40 olan PCR testi negatif çıktığı için ölüm raporu COVİD olarak yazılmadı ve belki ileride meslek hastalığı olarak kabul ettirebileceğimiz bir durumdan yararlanma şansını yitirdi. Biz TTB ve Mersin Tabip Odası olarak bu konuda yasal tüm yollara başvuracağımızı ve Erdinç arkadaşımızın ailesi ile beraber mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Erdinç'in acısı dinmeden geçtiğimiz hafta içerisinde Turgut abimizi yitirdik. Dr. Turgut Erkutlu 67 yaşında idi. Kronik hastalığına rağmen kendisini çalışmak zorunda hissediyordu ve bir an olsun sağlık hizmetinden geri durmayarak çalıştı. Ama ne yazık ki ona da COVİD-19 bulaştı ve bir aya yakın bir mücadeleden sonra, onu da kaybettik. Turgut abi son konuşmalarımızdan birinde "Covid'den öleceksek, görev icabı olsun." demişti ve öyle de oldu” diye konuştu.

“HEKİMLER İSTİFA EDİYOR”

“Biz bu açıklamayı her iki doktor arkadaşımızın ailesi ile birlikte yapmak istedik ve onların anısının hafızalarda yer etmesini sağlamak amacıyla fotoğraflarını odamızın özel bir köşesine asarak, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullanan Antmen, “Ancak, Turgut abimizin kızı, son anda çok acil bir mazeretinin çıkması nedeniyle şu an aramızda bulunmuyor. Bu iki ölüm bizler için acı olduğu kadar kaçınılmazdı. Zaten 72 sağlık çalışanını öldüren bu salgına karşı iktidarın aldığı önlemler kesinlikle yetersizdi. Bu ilgisizliğin sonucu 20'ye yakın hekim ve diş hekimi arkadaşımız istifa ve erken emeklilikle karşı karşıya ne yazık ki. Toplumsal önlemleri ekonomiye ve turizme kurban ederek, toplumsal hareketliliğin kısıtlanmasına dair hiçbir önlem almayan, kalabalık alanları kapatma konusunda hiçbir karar almayan, Ayasofya'da 350 bin kişilik gösteri yapan, toplu taşıma araçlarındaki önlemleri gevşeten iktidarın ve Sağlık Bakanı'nın her gün televizyona çıkıp; maske, mesafe ve hijyen açıklamaları yapmasının çok yetersiz olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR VE YENİŞEHİR BELEDİYELERİNE TEŞEKKÜR

Hükümetin, halkın sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının çalışma koşulları hakkında yeterli önlemleri almadığını ileri süren Antmen, öte yandan pandeminin ilanından bugüne değin, hekimleri ve diğer sağlık çalışanlarını Macit Özcan tesislerinde misafir eden Büyük Şehir Belediyesine ve 10 Eylül'den itibaren bu görevi devralacak olan Yenişehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “ Valilik ve Sağlık Müdürlüğü'nün ısrarlı randevu taleplerimizi yanıtsız bırakmaları ve sağlık çalışanlarının mücadelesini kolaylaştıracak önlemleri almamaları üzüntü vericidir diye düşünüyoruz. Sahadan aldığımız bilgiler, ne yazık ki hiç iç açıcı değildir. Günlük 300'den fazla yeni vakanın görüldüğü, aktif hasta sayısının 1200'den fazla olduğu ve hastalığı kapmış 200'den fazla sağlık çalışanının olduğu bir şehir oldu artık Mersin. Oysa önlemlerin sıkı olarak alındığı, toplumsal hareketliliğin kısmen sınırlandırıldığı 11 Mart-11 Mayıs 2020 tarihleri arasında toplam 260 hasta ile bu süreç  atlatılmıştı. Toplumsal önlemlerin gevşetildiği 11 Mayıs'tan bugüne geçen 3.5 aylık dönemde ise vaka sayısı 10 kat; ölümler de vaka hızına uygun bir şekilde hızla artmıştır. Biz bir yandan vatandaşlarımıza önlemleri gevşetmemeleri için uyarıda bulunurken diğer yandan Sağlık Bakanlığı'na, Mersin Valiliği'ne ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'ne alınması gereken toplumsal önlemlerde sorumluluğun kendilerinde olduğunu bir kez daha anımsatma ihtiyacı hissediyor, önerilerimizi tekrar ediyoruz; 12 Nisan 2020 tarihinden bu yana toplanmayan İl Pandemi Kurulunu acilen toplayınız ve Mersin gerçekleri üzerinden önlemler alınmasını sağlayınız. Bugüne değin toplanmadan karar alan İl Hıfzıssıhha Kurulu'nu işler hale getirip, Mersin Tabip Odası başta olmak üzere tüm sağlık kurumlarının, Mersin'e özel kararlarda inisiyatif sahibi olmasını sağlayınız. İlimize özel alınacak kararlara halkın uyumunu sağlamaya yönelik denetimleri arttırıp önlemlere uyulmasını sağlayınız” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK RARAMLARI AÇIKLAYIN”

Vakalar ile ilgili Mersin’e özel rakamları düzenli aralıklarla halkla paylaşıp, belirsizliğin ve bu belirsizliğe bağlı kaygıların ortadan kalkmasını isteyen Antmen, “PCR pozitif olup da kliniği iyi olan, hastane dolulukları nedeniyle yer bulunamayan hastaları evlerine yollamayınız. Eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ya da eski Mersin Devlet Hastanesi gibi kurumlarda ya da yurtlarda, misafirhanelerde izolasyona uyum sağlayıp sağlamadıklarının denetlendiği bir mekanizmayı oluşturacak şekilde bir düzenleme yapınız. Filyasyon ekiplerinin sayısını ve test sayılarını arttırarak hastanelere yığılmaların önlenmesini sağlayınız. Aksi taktirde yatış için acil servislerde beklemek zorunda kalan Covid hastaları nedeniyle kirli alan, temiz alan ayrımı ortadan kalkmakta ve bulaş riski oluşmaktadır. Tüm bu önlemlerin alınması için, sağlık hizmetleri bütçesi ile kadrolu ve iş güvenceli istihdamı arttırınız ve güvenlik soruşturması nedeniyle ataması yapılmayanlar ile KHK ile ihraç olduğu için, kamuda istihdam edilemeyen tüm sağlık çalışanlarının en kısa sürede atanmasını sağlayınız. Mersin Tabip Odası olarak sürecin başından bu yana öneri ve eleştirilerimizi yetkililer ve kamuoyu ile paylaştık. Önerilerimizin ciddiye alınmasının, etkisini hızla arttıran salgının kontrol edilmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Tüm Mersin'lileri korunma önlemlerini aksatmadan devam ettirmeye; kurumlarımızı da sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyor, sağlıklı günler diliyoruz” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA