Serbest Bölge’nin ticaret hacminde azalış sürüyor


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan ’Aylık Göstergeler’ adlı ekonomik analiz raporunun 2020 yılı Mayın ayı verileri açıklandı. Verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2019’un Mayıs ayı sonuna göre yüzde 4,4’lük artışla 10 bin 720 kişiye yükseldi ancak firma sayısı ise yüzde 2,2 azalarak 406’ya geriledi. Aynı dönemde firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “alım satım" faaliyet konusundaki azalışın etkisiyle yüzde 2,1’lik daralmayla 647’ye geriledi. 2020 beş aylık döneminde Bölgedeki ticaret hacmi yüzde 22’lik azalışla yaklaşık 984 milyon dolara geriledi.

 

Tarih : 24 Ağustos 2020 Pazartesi 15:05

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunun 2020 yılı Mayın ayı verileri açıklandı. Verilere göre, Mersin Serbest Bölgesi’nde yaratılan istihdam 2019'un Mayıs ayı sonuna göre yüzde 4,4’lük artışla 10 bin 720 kişiye yükseldi ancak firma sayısı ise yüzde 2,2 azalarak 406’ya geriledi. Aynı dönemde firmaların faaliyet ruhsatları özellikle “alım satım" faaliyet konusundaki azalışın etkisiyle yüzde 2,1’lik daralmayla 647’ye geriledi. 2020 Ocak-Mayıs döneminde bölgedeki yatırım harcamaları yıllık bazda yüzde 9’luk artışla yaklaşık 10,7 milyon dolara yükseldi. Yurtdışından Bölgeye yapılan “demirbaş” ile Türkiye'den Bölgeye yapılan “yatırım ve tesis” yatırımları söz konusu artışta etkili oldu. 2020 beş aylık döneminde Bölgedeki ticaret hacmi yüzde 22’lik azalışla yaklaşık 984 milyon dolara geriledi. Söz konusu gelişmede son üç aydır hızlı azalış gözlenen tarım grubundaki “meyveler” ile sanayi grubundaki “dokumacılık mamulleri” en fazla etkisi olan alt sektörlerdir. Bölgedeki ticaret hacmindeki gelişmelerde; Türkiye ve Avrupa ülkeleri ithalat ve ihracat hacmindeki azalış etkili oldu.

LİMANDA İŞLER YOLUNDA

Mayıs ayı verilerine göre Mersin ve Taşucu Liman Başkanlıkları bazında elleçlenen yük trafiği 2020 yılı Ocak-Mayıs döneminde yüzde 7'lik artışla yaklaşık 17,7 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu gelişmede ithal edilen yük trafiğindeki hızlı artış etkili olmuştur. Aynı dönemde kargo tipine göre yük trafiğinde; "katı dökme yük" en fazla artışla öne çıkıyor. Liman Başkanlıkları bazında ihraç edilen yük trafiği 2020 Ocak-Mayıs döneminde önemli bir değişim göstermeyerek 8 milyon ton seviyesinde gerçekleşmiştir. İthal edilen yükler yıllık bazda yüzde 9'luk büyümeyle 8,6 milyon ton seviyesine ulaşmıştır. Söz konusu gelişmede “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” ile “gıda maddeleri ve hayvan yemleri” en fazla etkisi olan yük gruplarıdır. 2020’nin Ocak-Mayıs döneminde dâhili taşımacılık yükleri “petrol ürünleri” yük grubunun etkisiyle yüzde 118’lik hızlı artışla 820 bin ton seviyesinde gerçekleşmiştir. Aynı dönemde transit yük taşımacılığı “makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler” yük grubunun etkisiyle yüzde 21'lik genişlemeyle 229 bin tona ulaşmıştır. Yılın beş aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarı yüzde 1’lik sınırlı artışla 773.703 TEU olarak gerçekleşmiş; artış hızının geçen yıla göre yavaşlamasında yükleme trafiği etkili olmuştur. 2020’nin Ocak-Mayıs döneminde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sırada yer alarak geçen yılki yerini korumuştur. Yılın beş aylık döneminde Mersin ve Taşucu liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı yüzde 2’lik azalışla bin 810’a geriledi.  Uluslararası taşıma hatlarına göre yılın beş aylık döneminde Mersin’de Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları yüzde 21'lik azalışla 32.918'e geriledi; söz konusu gelişmede Mersin-Gazimağusa hattı etkili oldu. Yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesi ise yıllık yüzde 25'lik azalışla 9 bin 32'ye geriledi.

KURULAN ŞİRKET SAYISI AZALDI

2020 Ocak-Mayıs döneminde İlimizde kurulan şirket ve kooperatif sayısı yüzde 7 azalarak 679’a geriledi.Ssöz konusu gelişmede Mart-Mayıs dönemi etkili oldu. Kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı son iki aydır azalışa geçse de; yılın beş aylık döneminde yüzde 30’luk artışla 201’e yükseldi. Tasfiye halindeki şirketler yıllık bazda yüzde 2 arttı. Yılın ilk beş ayında Türkiye genelinde kurulan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 2,0'lik payla 10.sırada; ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,9'luk payla 11.sırada yer almıştır. Aynı dönemde tasfiye halindeki şirket sayısı ile yüzde 1,7'lik payla 7.sırada yer aldı. İl genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı 2020’nin beş aylık döneminde yüzde 37’lik artış; ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yüzde 56’lık azalış kaydetmiştir. Türkiye genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 1,9'luk payla 10.sırada; ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 0,9'luk payla 19.sırada yer aldı. Yılın ilk ayından itibaren geçen yılın altında seyir izleyen kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı özellikle Nisan ve Mayıs aylarında sert düşüş kaydetmiştir. İlimizde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı yıllık bazda yarı yarıya azalarak 95 adet olarak gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ile Mersin; yüzde 2,7'lik payla 6.sırada yer aldı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA