Üreticiler, asılsız habere tepkilerini sürdürüyor


Yerli muzun üretim merkezi olan Mersin’in batı ilçeleri Anamur ve Bozyazı’da ithal muzda vergi indirimiyle ilgili asılsız haber ve iddialara tepki gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan Anamurlu Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, ithal Muzda uygulanan yüzde 145,8 gümrük vergisinin indirilerek Toplu Konut Fonu uygulamasının, yerli muz üreticisinin yararına olduğunu söyledi. AK Parti Anamur İlçe Başkanı Feyzullah Yılmaz da, konuyla ilgili iddiaları asparagas olarak nitelendirdi.

 

Tarih : 7 Ağustos 2020 Cuma 12:56

Adem GÜNEŞ

Anamur Muzunun önünde bir engel olarak görünen ithal muzun Türkiye’ye girişinde yüzde 145,8 gümrük vergisi uygulaması yerli muz üreticisinin korunmasında önemli bir etken olarak görünüyordu. Resmi Gazetede yer alan ithalat rejimi kararına ek Cumhurbaşkanı kararına göre ek gümrük vergileri düşen ürünler arasında ithal muz da yer almıştı.  Buna göre, muzda gümrük vergisi oranı yüzde 145.8’den yüzde 7’ye indirildi.

İŞLİ ASLI SONRADAN ÖĞRENİLDİ

Muz serası sahibi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak, İthal Muzda uygulanan yüzde 145,8 gümrük vergisinin indirilerek Toplu Konut Fonu uygulamasının, yerli muz üreticisinin yararına olduğunu söyledi.  Resmi Gazetede yayınlanan yüzde 145,8 gümrük vergisinin kaldırılmasına hep birlikte tepki gösterdiklerini kaydeden Kozak, işin aslının gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra anlaşıldığını ifade ederek, “İlk başta kötü bir haber gibi görünen bu bilgi hepimizi etkiledi. Konunun araştırılması ile bu karara ek olarak bir başka kararın yayınlandığını öğrendik. Bu kararda yıllardır istediğimiz ton başına ek mali yükümlülük getirildi. Şimdi bu ek kararla ithal edilen muza ton başına 830 EURO Toplu Konut fonu vergisi getirilerek ithal muzun maliyeti 1,5 lira yükseldi. Böylece Dünya Ticaret Örgütü’nün istemiş olduğu gümrük vergisi oranı düşürülmüş, ithal muzcular arasında düşük fatura ile gerçekleşen haksız rekabet önlenmiş oldu. Yerli muz üreticileri adına gerçekleşen bu değişikliğin menfaatimize olduğunu paylaşıyoruz” dedi.

AK PARTİLİ YILMAZ: “KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ”

Adalet ve Kalkınma Partisi Anamur İlçe Başkanı M. Feyzullah Yılmaz, İthal Muzda kaldırılan yüzde 145,8 gümrük vergisi ile ilgili sosyal medya sayfasından bir açıklama yaptı. İddiaları asparagas olarak nitelendiren Yılmaz, “Bu gün sabah itibari ile çeşitli kitle iletişim araçlarında paylaşılan Yerli Muz a yönelik asparagas haberler yayınlanmıştır. Özellikle Anamur ilçemizin 1. Derecede geçim kaynağı olan Muz bitkisi bölgemizin olmazsa olmaz geçim kaynağıdır. Muz üreticisini daha fazla koruma düşüncesi ile sektörü zarara sevk eden konuları bertaraf etme amaçlı Resmî Gazete de yayınlanan konunun, tam tersi manada ve art niyetli düşüncelerin çarpıtmaya çalışması sonucu kamuoyunda endişe oluşturan düşüncelerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir.  Konunun Muhatabı olan Makamlarımızdan almış olduğumuz bilgilere göre,  taze muz ithalatında yüzde 145,8 oranında gümrük vergisi uygulanmaktaydı. Bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Karar ile muz üzerinden alınan gümrük vergisi nispi(yüzde 7 ve maktu ton başına 830 EURO olarak 15 gün sonra uygulanmaya başlayacaktır. Mevcut dünya piyasaları fiyatlarıyla yeni uygulama ile alınacak gümrük vergisi de yüzde 145,8 oranında olmakla birlikte düşük fatura beyanı sonrası mahkeme süreci ile ödenen vergilerin ithalatçı tarafından geri alınmasının önüne geçilecektir. Böylece üreticimiz ve dürüst tüccarımız korunacak ve haksız rekabet ortamı oluşması engellenecektir. Konun Üreticimiz lehindeki yakınen takipçisi olan Bölgemizin değerleri olan Dış İşleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanımız sayın Bakanımız Lütfi Elvan makamlarından direk aranarak selamlarını ileterek konunun daimi takipçisi olduklarını bildirmişlerdir. Bütün Muz üreticilerimiz adına teşekkür eder saygılar sunarım. Yeni sezonumuzun bereketli ve bol kazançlı olması duasıyla kolaylıklar dilerim” dedi.

TORUNOĞLU’NDAN ELVAN’A TEŞEKKÜR

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu ise, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’a Yerli muzun korunması ile ilgili verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ederek, “05 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2818 – 2819 sayılı  ithalat rejimi kararları ile Muz İthalatında yüzde 145,8 oranında uygulanmakta olan Gümrük vergisinin yüzde 7’ye düşürülmüş olduğuna ilişkin olmak üzere Basında çıkan haberlere istinaden, Anamur ve Bozyazı ilçelerimizde bulunan Anamur Muzu üreticilerimizin ve Bölge Ekonomisinin olumsuz etkileneceği düşüncesiyle Şahsım tarafından hemen  Eski Kalkınma Bakanımız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sn, Lütfi Elvan’la yapılan telefon görüşmelerinde olayın,  basının yazdığı şekilde olmadığını ve Toplu Konut Fonu konulması suretiyle Üreticinin korunarak İthal Muzun maliyetinin daha fazla arttırıldığını belirtmişlerdir.  Ayrıca Sn, Lütfi Elvan tarafından konu hakkında hem Facebook’da ve hemde Twitter’da paylaşım yaparak konuya ne kadar hassas olduğunu göstermiştir. Bu konuda göstermiş olduğu hassas davranıştan dolayı Sn’Lütfi Elvan’a Teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA